De accu laden

Zodra de batterij van je mobieltje leeg begint te raken doe je je telefoon aan de lader. Je zult je wel afvragen of dit net zo makkelijk is voor de accu van je elektrische fiets. Het is op zich hetzelfde principe: op de e-bike zit een accu die je op een lader kunt aansluiten. Maar hoe je de accu laadt, heeft veel invloed op hoe ver je kunt fietsen met een volle accu, de zogenaamde actieradius, en hoe lang de accu meegaat. Wil je weten hoe snel je een accu op kunt laden, dan kun je dat hier lezen.

 

Belangrijk: lees voordat je een accu op gaat laden altijd eerst de veiligheidsinstructies

Op de juiste manier laden

Er zijn meerdere accu’s met verschillende capaciteiten. De capaciteit van een accu houdt in hoeveel energie je erin kunt stoppen en hoeveel de accu dus kan leveren. Dit wordt aangegeven in Wattuur (Wh). De motor van een e-bike verbruikt stroom, via de accu. De accu loopt daardoor leeg en moet je weer opladen. Hiervoor heb je dus een oplader nodig. Voordat je de accu op deze lader aansluit, kun je het beste de volgende tips lezen. Lees ook altijd de handleiding door die bij de elektrische fiets hoort én natuurlijk de veiligheidsinstructies voor het laden.

Uitneembare accu

Je fietst naar je werk, of even naar een vriend of vriendin en dan besef je het: je bent vergeten om je accu aan de lader te doen. Gelukkig heb je je snellader mee. Opladen werkt vrij simpel. Als de portiekdeur open is, til je je stoere e-bike op en zet een stap naar binnen. En gauw weer een stap naar buiten. Want bij al onze elektrische fietsen kun je gewoon de accu eraf halen. Dat scheelt! Een accu zit onder de bagagedrager of op het frame van de e-bike. Het voordeel van onder de bagagedrager is, dat deze nauwelijks opvalt. Je kunt hem er makkelijk vanaf halen en hij zit niet in de weg voor bijvoorbeeld fietstassen. Het voordeel van een accu op het frame is dat het gewicht dan meer in het midden van de fiets zit.Lees voordat je de accu op gaat laden altijd goed de veiligheidinstructies door voor het laden!

Niet helemaal leeg

Laad je accu altijd weer op voordat deze helemaal leeg is. Zo voorkom je iets dat diepteontlading heet. Langdurig niet opladen is namelijk schadelijk voor een accu. Ook als je hem helemaal leeg hebt gefietst, laad hem dan zo snel mogelijk weer op. Je kunt de accu gerust na elke keer dat je hebt gefietst opladen. Dit wordt vaak zelfs aanbevolen. Om precies te weten hoe je het beste de accu van je e-bike kunt opladen, is het verstandig de handleiding eerst te lezen en de veiligheidinstructies.

Altijd aan de lader

Sommige accu’s kun je in de lader laten zitten wanneer je de elektrische fiets niet gebruikt. Zodra de accu vol is, stopt de lader vanzelf met laden en begint pas weer als een bepaalde hoeveelheid energie eruit is. Bij andere accu’s wordt echter aangeraden de accu te ontkoppelen zodra deze vol is. Lees daarom de handleiding van je e-bike om te kijken wat voor die accu en lader geldt en lees de veiligheidsinstructies goed door.

Diepteontlading

Het beste voor de accu is dus om hem niet leeg te fietsen. Natuurlijk kan het geen kwaad als dit zo af en toe gebeurt. Als je een heerlijke lange tocht maakt en toch iets verder fietst dan gepland, kan het natuurlijk gebeuren dat je net niet helemaal thuiskomt met ondersteuning. Het is dan wel heel belangrijk om de accu zo snel mogelijk weer op te laden, het liefst dezelfde dag nog. Een accu loopt namelijk heel langzaam leeg, ook als je hem niet gebruikt. Al is de accu zo leeg dat je er niet meer elektrisch mee kunt fietsen, dan zit er altijd nog een beetje energie in. Als deze energie er ook nog uitstroomt en de accu echt helemaal leeg is, dan kun je hem helaas vaak niet meer opladen, of niet goed. Dit heet diepteontlading.

E-bike niet gebruikt? Wél laden!

Ben je niet zo weg van de donkere wintermaanden en al helemaal niet van fietsen in de kou? Dan kan het zijn dat je elektrische fiets een langere tijd ongebruikt in de schuur of garage blijft staan. Ook dan moet je uitkijken voor diepteontlading, aangezien de accu gewoon blijft leeglopen. Om diepteontlading te voorkomen, is het advies om de accu minstens elke twee maanden helemaal op te laden. Sommige accu’s kun je aan de lader laten zitten in die periode, een andere fabrikant raadt weer aan dit niet te doen. Lees daarom altijd de handleiding die bij de elektrische fiets hoort.

Invloed van het weer

Kou

Zo vaak zien we geen sneeuw meer in Nederland. Met wat pech moeten we het met een regenachtige winter doen met temperaturen net boven het vriespunt. Maar is het eindelijk weer zover dat je je schaatsen tevoorschijn kunt halen, dan is het tijd dat je elektrische fiets extra aandacht nodig heeft en dan met name de accu. Die kun je namelijk niet opladen onder de 0 graden. Maak er een gewoonte van dat je, zodra de temperatuur onder de 15 graden zakt, standaard de accu eraf haalt en mee naar binnen neemt. Dan kun je hem daar, op een droge en goed geventileerde plek, bij een graadje of 20 opladen. Lees altijd wel eerst de veiligheidsinstructies goed door. Laat de accu eerst een half uurtje op temperatuur komen voordat je hem aan de lader doet. Een koude accu kun je namelijk minder vol laden dan een warmere. Als je een verwarmde garage of schuur hebt waar het minimaal 15 graden is, kun je de accu ook prima daar laden. Meer tips over veilig e-biken in de winter.

 

Nat weer

Of het nou warm is of koud, het kan altijd regenen. Loop dan niet met die kletsnatte accu naar binnen om hem meteen aan de lader te koppelen, maar zorg ervoor dat de accu goed droog is!

Warmte

Warmte heeft ook invloed op de accu en de lader. De accu kun je niet laden bij te hoge temperaturen. Nu zul je wel denken dat de kans dat dat gebeurt niet echt groot is bij ons, maar als je op een zomerse dag je elektrische fiets in de brandende zon zet, kan een accu behoorlijk warm worden. voorkomt dit dan ook. Lees de veiligheidsinstructies voor het juist opladen van je accu. Ook in een auto die in de zon geparkeerd staat stijgt de temperatuur snel. Laat de accu dus nooit in de auto liggen. Ook hier geldt dat je de accu het beste op kamertemperatuur op kunt laden, of in een andere, koele ruimte. Laat ook dan de accu een half uur op temperatuur komen.

 

Toon meer