De accu van de e-bike

Actieradius, capaciteit, Wattuur, diepteontlading… wat een termen vliegen er rond als het over de accu van een elektrische fiets gaat. Helemaal niet gek als je niet echt volgt waar techneuten het over hebben. Om je een beetje wegwijs te maken op het gebied van de accu, hebben we hier alles voor je op een rijtje gezet. 

Welke accu's?

Je hebt misschien wel gezien dat bij elke accu een bepaalde hoeveelheid Wh (Wattuur) wordt vermeld. Zo heb je ze van 300 tot wel 600 Wh. Maar wat houdt dat nou in? En kun je bij elke e-bike zelf een accu kiezen? Als dat kan, wat zijn dan de verschillen in prijs? Lees alles over de verschillende accu’s.

Actieradius

De actieradius is een moeilijk woord voor iets heel makkelijks: hoe ver je met een volle accu kunt fietsen. Dit hangt - behalve van de capaciteit van de accu - van allerlei factoren af. Zo kom je in de winter met dezelfde accu minder ver dan in de zomer. Heuvels, viaducten en bergen hebben hier natuurlijk ook invloed op. Maar wat ook belangrijk is, is dat je zelf ook invloed kunt uitoefenen op de actieradius. Zo kun je door de manier waarop je schakelt en hoe je de trapkrachtondersteuning gebruikt veel energie besparen. Bosch heeft een handige tool om jouw actieradius te berekenen. Bekijk de actieradius tool hier.

Laden

Laden

Wist je, dat je door op de juiste manier te laden, de accu een stuk langer mee kunt laten gaan? Ook bij het laden spelen factoren als temperatuur en laadtijd een rol. Lees alles over hoe je de accu het beste weer oplaadt of lees alles over de veiligheid en opslag van accu's. 

Laden

De veiligheid van e-bike accu's

Soms hoor je in het nieuws dat accu's van een e-bike kunnen ontploffen of vlam vatten. Gelukkig kun je deze kans zelf nog kleiner maken door op de juiste manier te laden. Lees alles wat je moet weten om veilig om te gaan met de accu van je elektrische fiets. Bekijk alle tips.

Hoe snel gaat laden?

Hoe snel gaat dat laden eigenlijk? Scheelt het veel tijd met een snellader? Kun je bij elke elektrische fiets een snellader kopen? Hoeveel kost zo’n snellader? En hoe laad je de accu onderweg op? Op al deze vragen krijg je hier antwoord.

Verwijderingsbijdrage

Als je een nieuwe accu of elektrische fiets koopt, betaal je een zogenaamde verwijderingsbijdrage. Waarom je dit betaalt, kun je hier lezen. We kunnen in ieder geval alvast verklappen dat het met het milieu te maken heeft.

Vraag om advies

Vraag om advies

Om meer te weten te komen over accu’s kun je ook langsgaan bij een van de Batavus fietsenwinkels. Er is er vast ook een bij jou in de buurt. In Ede vind je ons Testcenter waar je diverse elektrische fietsen kunt bekijken in de showroom, die je ook mag uitproberen. Heb je al een bepaalde e-bike op het oog waarop je een rondje zou willen fietsen en waarover je meer zou willen weten? Plan dan een proefrit in via deze link.

Vraag om advies