Veilig e-biken in de winter

Een echte Hollander is niet van suiker gemaakt. Een beetje regen of vrieskou weerhoudt ons niet van fietsen. Nu is een strenge winter tegenwoordig eerder een uitzondering dan regel, maar toch noemen we hier dat kou een negatief effect kan hebben op de accu. Deze loopt dan namelijk sneller leeg, waardoor je hem vaker op moet laden. Natuurlijk moet je gewoon je e-bike tevoorschijn kunnen toveren, ook bij handschoenenweer. Is het écht heel glad, dan is het beter om op een andere manier naar je werk te gaan. Als het fietspad wel goed genoeg is om op te fietsen, of als het echt niet anders kan, dan hebben we hier nog wat tips voor extra veiligheid

Goede verlichting

Goede verlichting

Maakt het je niet uit of het regent of sneeuwt? Een grauwe decemberdag met dikke donkere wolken maakt het voor een automobilist niet makkelijker om (elektrische) fietsers te zien. Zorg er daarom echt voor dat je goed zichtbaar bent met een goede voor- en achterlamp. Ook van reflectoren kun je nooit genoeg hebben op je fiets. Lees meer over verlichting.

Goede verlichting

E-bike regelmatig schoonmaken

Natuurlijk is het super als de fietspaden sneeuwvrij zijn gemaakt en er zout is gestrooid. Dan kun je lekker op je e-bike naar school of je werk, in plaats van dat je moet worden gebracht met de auto, of de bus moet nemen. Alleen, dat zout is niet zo goed voor je elektrische fiets. Daarom is het belangrijk dat je je e-bike regelmatig goed schoonmaakt en de onderdelen die kunnen roesten wat vaker invet. Als je zelf de ketting wilt smeren, vraag dan aan je dealer welke olie het beste voor de winterperiode is. Lees meer over onderhoud van je elektrische fiets.

De remmen controleren

Als het glad is heb je natuurlijk een langere remweg en is het extra belangrijk dat je remmen het goed doen. Kijk daarom of je remblokjes niet versleten zijn (dan moeten ze worden vervangen), en let er op dat er geen vocht in de remkabels zit of komt; als deze bevriezen gaan ze vastzitten en kun je dus niet meer remmen. Vet bevriest niet zo snel als water, dus smeer ze goed in.

De accu en kou

Natuurlijk kun je gewoon op je elektrische fiets rijden in de wintermaanden, ook als het vriest. Alleen, de accu kan niet goed tegen kou. Hoe kouder het wordt, hoe minder krachtig deze wordt. Ben je gewend dat je op een volle accu precies naar je werk en weer terug kunt, denk er dan aan dat je in de vrieskou tot wel 30% minder ver komt. Neem je (snel)lader dus mee. Als je je e-bike in de kou parkeert, neem dan je accu mee naar binnen. Als je begint te fietsen met een warme accu, is de accu krachtiger en kom je verder. Als je net in de kou hebt gefietst en je accu moet worden opgeladen, laat hem dan eerst binnen een half uur op temperatuur komen. Hou je niet zo van kou en neem je in de winter liever de bus? Bewaar de accu dan binnen en laad hem om de maand op, dan gaat de accu veel langer mee. Lees meer over de actieradius.

Tips bij gladheid

Het vriest en je weet het, het kan dan glad zijn buiten. Maar lopen naar de bushalte is net zo gevaarlijk en je partner moet verder, dus die mag de auto mee. Als je er dus echt niet onderuit kunt en je moet fietsen, volg dan deze tips op:

 

  • Zet je zadel lager, zodat je altijd je voeten op de grond kunt zetten als het nodig is.
  • Laat wat lucht uit je fietsbanden lopen. Zachtere banden zijn breder aan de onderkant en bieden zo meer grip op het wegdek bij sneeuw en ijzel.
  • Kijk goed voor je uit naar het wegdek: als klinkers of asfalt glinsteren, is de kans groot dat er een laagje ijs ligt. Dan is het dus oppassen geblazen.
  • Ga niet te dicht bij de stoeprand fietsen, want daar ligt vaak ijs of vastgevroren sneeuw. Ook de wegbelijning kan extra glad zijn.
  • Zorg ervoor dat je banden een goed profiel hebben. Je kunt ook winterbanden op je fiets laten zetten.
  • Fiets voorzichtig en niet te hard, met name in de bochten.
Verzekeren!

Verzekeren!

Ook al volg je nog zo goed alle tips op in de winter, een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg er daarom voor dat je goed bent verzekerd! Lees meer over hoe je je elektrische fiets goed kunt verzekeren.

Verzekeren!

Naar de Batavus-dealer voor de wintervoorbereidingen!

Voor je veiligheid is het belangrijk dat je elektrische fiets altijd in goede staat is. Behalve dat je je e-bike minimaal één keer per jaar voor een grote beurt naar je dealer brengt, is het in de winter nóg belangrijker te controleren of de basisdingen het doen. Het verstandigst doe je eraan om voor de winter bij je Batavus-dealer langs te gaan om de elektrische fiets klaar te laten maken voor de winter. Ook kun je daar terecht met al je vragen over e-biken in de kou.