De techniek in de e-bike

Een elektrische fiets is een elektrische fiets zul je wel denken. Als de fiets maar doet wat je wilt. Daar heb je helemaal gelijk in. Toch wil niet iedereen hetzelfde. De een is niet meer zo goed ter been en heeft Power Assist en Walk Assist nodig, de ander vindt het juist belangrijk dat de motor in het midden van de e-bike zit. Weer een ander wil dat je de elektrische fiets niet hoort. Of je doet liever niet moeilijk en wilt een niet te ingewikkeld display met zo min mogelijk knoppen. Of wil je misschien zo ver mogelijk kunnen fietsen en dus een wat krachtigere accu? Voor onze elektrische fietsen hebben we vier verschillende technologieën gebruikt, zodat er ook een elektrische fiets is die aan jouw eisen voldoet. Hieronder kun je lezen wat de voordelen zijn per technologie, voor als je van de details houdt. Is dit jou allemaal net iets te veel informatie, dan begrijpen we dat heel goed. Wees gerust, als je aan je dealer aangeeft wat je wensen zijn, helpt hij je met de juiste keuze.

E-go® E-motion-technologie ****

Ben je niet zo van te veel knopjes en ingewikkelde technische snufjes? Dan is een e-bike met E-motion-technologie wat voor jou. Alle displays waarmee je de fiets bedient zijn eenvoudig. Op LED-displays lees je de trapondersteuning af en de capaciteit van de accu. Op de luxere displays lees je nog veel meer af: je kunt kiezen uit vijf trapondersteuningsstanden, kun je er de tijd op zien en ook je gemiddelde snelheid en totale afgelegde afstand lees je er eenvoudig op af. Als je graag de motor in het voorwiel wilt, kom je uit op deze technologie. Het is een stuk goedkoper dan een midden- of achterwielmotor. De motor is een zogenaamde D-light motor, wat inhoudt dat deze klein, licht en geruisloos is (E-motion Smart). Hij valt daardoor niet echt op in het voorwiel en door het lichte gewicht van de motor is de e-bike makkelijker mee te nemen op een fietsendrager. De motor beschikt ook nog eens over een vrijloop, wat inhoudt dat als je de ondersteuning uit hebt staan, de fiets toch nog licht fietst. Ben je de jongste niet meer en daardoor ook niet meer de sterkste? Dan helpen de Walk Assist en Power Assist je een handje. Als je een elektrische fiets met deze technologie koopt, kun je kiezen uit twee of drie accu’s met verschillende accucapaciteiten.

ION® technologie *****

De Batavus Easy® e-bikes zijn voorzien van ION®-technologie. Als je een geruisloze achterwielmotor wilt, dan kom je uit op een Easy® e-bike. Fiets je elke dag door de duinen naar je werk? Dan word je als het ware de duinen opgeduwd door een achterwielmotor en het fietst ook nog eens heel licht. Heb je vaak een rok of jurk aan? Dan is het wel belangrijk te weten dat deze fietsen een open kettingkast hebben vanwege de derailleurversnelling (bestaande uit meerdere tandwielen). Groot voordeel hiervan is wel dat je veel gemakkelijker bij de ketting kunt, mocht je die bijvoorbeeld willen smeren. Dit is ook echt een fiets wanneer je van de nieuwste technische snufjes houdt. Als je namelijk fietst op een e-bike met ION®-technologie, dan worden jouw trapkracht (trapkrachtsensor), wielsnelheid (snelheidssensor) en hoe vaak de trappers ronddraaien (rotatiesensor) gemeten. En zonder dat je iets hoeft te doen zorgt de computer van de fiets dan voor de perfecte trapondersteuning, gekoppeld aan of ongeacht het rijprogramma (vijf standen: eco, cruise, tour, sport en power) dat je hebt gekozen. Alle fietsgegevens worden opgeslagen en kunnen worden uitgelezen door de Batavusdealer. Deze kan je fiets dan weer updaten met de nieuwe software en rijprogramma’s, die regelmatig worden ontwikkeld. Of je nou alleen maar boodschapjes op de elektrische fiets wilt doen of lange tochten wilt maken, je kunt er zelf de accu bij kiezen die het beste bij jou past: van 300, 400, 500 tot zelfs 600 Wh. Ook de Easy® e-bikes zijn voorzien van Walk Assist en Power Assist.

Toon meer

BOSCH technologie *****

Heb je het liefst de motor in het midden, kun je kiezen voor een fiets met Bosch-technologie. Hierdoor heeft de fiets een laag zwaartepunt en is hij extra stabiel. Hou je van veel opties, dan is deze technologie wat voor jou; op de fietsen zit een uitgebreid maar duidelijk display. Ten eerste kun je ermee kiezen uit vier rijprogramma’s (ondersteuningsstanden: eco, tour, sport en turbo). Ten tweede kun je de stand van de Aerflow stuurpen ermee aanpassen. Ook de Aerflow koplamp kun je met het display bedienen. Over Aerflow verlichting kun je hier meer lezen. Met e-bikes voorzien van de Bosch-technologie kun je altijd ver fietsen op een volle accu, tot wel 140 km bij gunstige omstandigheden. Via Bosch kun je jouw actieradius berekenen via de handige actieradius tool. Je kan kiezen tussen een 300Wh, 400Wh en een 500Wh accu. Voor wie makkelijk met de fiets aan de hand wil kunnen lopen, bijvoorbeeld het fietsenschuurtje uit, zit er op deze fietsen ook Walk Assist

Yamaha-technologie

Op deze e-bikes zit een middenmotor - de krachtigste van de Batavus e-bikes - die nauwelijks opvalt, net als de accu. Ook deze technologie is met een uitgebreide, maar duidelijke display voorzien. Net als de elektrische fietsen met ION-technologie hebben ook fietsenmet Yamaha-technologie rotatie-, snelheids- en trapkrachtsensoren, zodat de computer kan bepalen hoeveel ondersteuning je nodig hebt. Hierdoor voelt het fietsen heel natuurlijk en merk je nauwelijks dat je op een e-bike fietst. Deze e-bikes hebben drie ondersteuningsstanden (eco, standard en high-performance). Parkeer jij je fiets vaak in een fietsenkelder? De Walk Assist helpt je een handje als je een stukje met de fiets moet lopen.

Toon meer
Keuze maken

Keuze maken

Als je, na dit gelezen te hebben, een voorkeur hebt gekregen voor een van de technologieën bekijk de verschillende elektrische fietsen eens. Of ga gewoon naar een dealer bij je in de buurt, dan kan men samen met jou kijken welke e-bike het beste bij jou past. Weet je al een beetje wat je wilt en heb je al een fiets op het oog? Dan kun je een proefrit aanvragen.

Ook kun je naar ons Testcenter de Fietser in Ede komen, waar we een heleboel e-bikes hebben staan die je kunt uitproberen.

Keuze maken

Meld je aan voor onze nieuwsbrief