Je e-bike verzekeren

Elke dag met je fiets naar het werk, in het weekend mooie tochten maken door de bossen. Boodschappen doen, bij oma langs, naar een verjaardag ‘s avonds… dat zijn wel heel veel momenten op je elektrische fiets. En tijdens al die momenten kan er van alles gebeuren. Stel dat je fiets wordt gestolen? Of dat je even niet uitkijkt en tegen een lantaarnpaal aanbotst? Of misschien wel tegen een auto. Of erger nog, stel je voor dat door jouw schuld een voetganger gewond raakt. Ben je dan wel verzekerd? En hoe zit het dan als je een high-speed e-bike hebt? Zijn daar andere regels voor? Hieronder zetten we alles voor je op een rijtje, beginnend met de gewone e-bike.

Gewone elektrische fiets

Een elektrische fiets heeft een motor, dus het is eigenlijk een motorvoertuig. Een gewone elektrische fiets kan in de meeste gevallen niet harder dan een gewone fiets. Als je nu van plan bent om een e-bike te kopen, dan heb je waarschijnlijk in je hoofd om deze net als je gewone fiets te gebruiken, maar dan met minder energieverspilling van jouw kant. Daarom wordt de elektrische fiets die alleen trapondersteuning heeft tot 25 km/uur als een gewone fiets beschouwd. Hij valt dan ook onder dezelfde regelgeving als de gewone fiets zonder motor.

Aansprakelijkheidsverzekering

Wat heerlijk dat je met een elektrische fiets niet meer afhankelijk bent van of de bus op tijd komt, of er files zijn, of dat je een parkeerplek kunt vinden. Eindelijk ben je op tijd bij afspraken. Je fietst met je e-bike echt overal naartoe. Maar tijdens de spitsuren vraag je je weleens af wat er zou gebeuren als je afgeleid zou worden door al die drukte en bijvoorbeeld tegen een geparkeerde auto aan fietst. Dat zou een duur grapje worden als je dat uit je eigen portemonnee moest betalen. Gelukkig valt dit onder je gewone aansprakelijkheidsverzekering (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)). Als je die nog niet hebt, dan is het hoe dan ook verstandig er een af te sluiten, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Als je dus zelf een ongeluk veroorzaakt, bijvoorbeeld tegen een andere fietser aanbotst met jouw elektrische fiets en het is jouw schuld, dan betaalt jouw gewone aansprakelijkheidsverzekering (AVP) de kosten die de ander heeft opgelopen. Heeft jouw mooie e-bike de klap ook niet helemaal overleefd? Dan moet je helaas zelf de kosten voor het oplappen van je eigen fiets betalen. Daarom kan het verstandig zijn je elektrische fiets hiervoor te verzekeren.

Fietsverzekering

Daar lig je op de grond. Je kunt alles nog bewegen. Een paar schrammetjes maar, wat een mazzel! Maar als je dan naar de auto kijkt waar je net tegenaan bent gefietst en vervolgens naar je e-bike, dan word je niet zo blij. Gelukkig, je aansprakelijkheidsverzekering regelt de schade aan de auto, daar hoef je je niet meer druk om te maken. Maar je mooie elektrische fiets! Het voorwiel is zo verbogen, zo’n bochel sla je er niet meer uit. En al die krassen. Wat zonde! Gelukkig voor jou kun je je fiets verzekeren, zodat je zonder kosten weer verder kunt fietsen. Ook als je elektrische fiets wordt gestolen, is het handig als de fiets is verzekerd. Afhankelijk van de verzekering krijg je óf een nieuwe fiets vergoed, óf het bedrag dat de fiets nog waard was op dat moment. Lees en vergelijk altijd goed de voorwaarden voordat je een verzekering afsluit!

Toon meer
Pechhulp

Pechhulp

Lekker aan het fietsen en ineens hoor je ‘pffffffff’. Band spontaan lek! Maar je was nu net op weg naar een tentamen, waarvoor je wekenlang hebt lopen zwoegen. Voordat je een keer bij de bushalte bent … Dat red je nooit meer! Gelukkig kun je je aanvullend verzekeren voor deze noodgevallen, met de zogenaamde pechhulp. De verzekeringsmaatschappij stuurt dan iemand naar je toe die ter plekke je fiets repareert en als dat niet kan, word je naar je bestemming gebracht en je fiets naar de fietsenmaker. Ideaal! De voorwaarden verschillen per verzekeringsmaatschappij, dus lees ook hier weer goed de kleine lettertjes!

Pechhulp

High-speed e-bike

Als je voor een high-speed e-bike (speed pedelec) gaat, dan doe je dat waarschijnlijk omdat deze veel harder kan dan een gewone elektrische fiets - tot wel 45 km/uur als je meetrapt. Dan zijn die 40 km in een mum van tijd gefietst! De high-speed e-bike wordt echter wel beschouwd als een motorvoertuig en je moet je op zo’n snelle e-bike aan dezelfde regels houden als een bromfietser. Dit houdt onder andere in dat je er een speciale verzekering voor moet afsluiten.

WA-verzekering

De gewone aansprakelijkheidsverzekering geldt niet voor ongelukken veroorzaakt met een motorvoertuig. Als je met volle vaart op de weg fietst met je high-speed e-bike, en je krijgt door jouw schuld een botsing met een auto, dan moet je zelf alle schade aan de auto - en eventueel aan de bestuurder ervan - betalen. Deze kosten kunnen hoog oplopen en daarom is het ook verplicht een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) te hebben als je een high-speed e-bike hebt. Rijd je rond zonder deze verzekering te hebben afgesloten, dan kun je hoge boetes krijgen.

Aanvullend verzekeren

Net als bij een gewone e-bike is het verstandig om naast de aansprakelijkheidsverzekering ook een verzekering af te sluiten voor diefstal en/of schade aan je eigen speed pedelec of voor pechhulp. Lees en vergelijk altijd goed de voorwaarden, want die verschillen per verzekeringsmaatschappij.

Toon meer