Hoe snel laad je een accu op?

Als je mobieltje leeg is en aan de lader moet, dan duurt het tegenwoordig best lang voordat deze weer vol is. Bovendien duurt dit steeds langer naarmate je telefoon ouder wordt. De accu van een elektrische fiets is wel even wat groter, dus dat kost nog meer tijd. Moet je dan altijd voor de zekerheid de lader bij je hebben? Of hoelang duurt dat laden eigenlijk?

Met een gewone lader

Gemiddeld duurt het tussen de vier en acht uur om een lege accu van een elektrische fiets helemaal op te laden, afhankelijk van welke accu je hebt. Maar hoe snel dit gaat, hangt ook van andere factoren af. Als de accu helemaal leeg is duurt het natuurlijk langer dan wanneer hij nog tot de helft vol is. Bij lagere temperaturen duurt het ook een stuk langer. Maar ook als je de e-bike een tijd niet hebt gebruikt, kost het meer tijd dan normaal. Het beste kun je als gewoonte hebben dat je na het fietsen de accu mee naar binnen neemt en hem weer bijlaadt, dan duurt het veel minder lang voordat de accu weer vol is en ga je altijd goed voorbereid op weg. Zit je echt in tijdnood, dan kun je bij een elektrische fiets met E-motion- of ION-technologie een snellader kopen.

 

Lees voordat je gaat laden altijd de handleiding van je fiets door en de veiligheidsinstructie voor het laden van je e-bike accu. 

Met een snellader

Bij elektrische fietsen met E-motion- en ION-technologie kun je dus een snellader kopen. Met zo’n snellader gaat het laden bijna twee keer zo snel. In de schema’s hieronder kun je zien wat het verschil is in tijd als je een gewone lader (2A) of een snellader (4A) gebruikt.

 

De indicatieve laadtijden van E-motion-accu's:

 

 

Normale lader (2A)

 

Snellader (4A)

 
 

80% laadtijd

100% laadtijd

80% laadtijd

100% laadtijd

300 Wh Entry en Smart

3 uur

4:30 uur

1:30 uur

2:30 uur

400 Wh Entry

4:30 uur

6:30 uur

2 uur

3 uur

400 Wh Smart

4:30 uur

6 uur

2 uur

3 uur

500 Wh Smart

6 uur

7:30 uur

3 uur

4 uur

 

De indicatieve laadtijden van ION®-accu’s:

 

 

Normale lader (2A)

 

Snellader (4A)

 
 

80% laadtijd

100% laadtijd

80% laadtijd

100% laadtijd

300 Wh

3 uur

4 uur

1:30 uur

2:30 uur

400 Wh

4 uur

5 uur

2 uur

3 uur

500 Wh

5 uur

6:30 uur

3 uur

4 uur

600 Wh

5:30 uur

8 uur

3:30 uur

4:30 uur

Wat kost een snellader?

Heb je altijd tijd te kort? Dan kan de aanschaf van een snellader het waard zijn! De laders van E-motion kosten zo tussen de  € 50,- en € 85,- en de laders van ION® tussen de € 75,- en € 115,-.

Onderweg opladen

Met een opgeladen accu kom je een heel eind, maar wil je nóg verder fietsen, misschien door heel Nederland, of zelfs de grens over, dan kun je van tevoren uitstippelen waar oplaadpunten zijn. Heb je op je fietsroute allemaal bekenden wonen, dan hoef je je geen zorgen te maken, want het enige dat je nodig hebt is een stopcontact. En de lader natuurlijk. Liever geen verplichte visite?. Kijk dan op oplaadpunten.nl waar oplaadmogelijkheden zijn, of op de handige elektrische fiets routeplanner van de Fietsersbond, waar je zelfs een fietsroute uit kunt stippelen langs diverse oplaadpunten. Als je niet alle tijd van de wereld hebt, denk er dan wel aan een snellader mee te nemen, dat scheelt wel de helft van de tijd!

Hulp bij al je keuzes

Hulp bij al je keuzes

Al die keuzes zijn heel fijn, maar tegelijkertijd maakt het het kiezen niet makkelijker. Wel of geen snellader, is 300Wh voldoende, of voor de zekerheid toch maar voor meer gaan? Keuzestress hoef je echt niet te hebben! Maak het jezelf makkelijk en ga gewoon naar de dichtstbijzijnde Batavus-dealer, dan helpt die je bij al je keuzes! Wat ook makkelijk is, is de fietskiezer op onze website. Die stelt de juiste vragen zodat je vanzelf bij een elektrische fiets komt die bij jou past!

Hulp bij al je keuzes