Welke accu's?

Eigenlijk vind je alle e-bikes wel wat hebben. Zo’n stoere sportieve fiets, daar durf je wel mee gezien te worden. Maar zo’n oma-model is ook niet verkeerd. Nee, kiezen is niet makkelijk. Waar het bij een elektrische fiets om gaat, is wat je er mee wilt doen. Wil je ermee naar je school, wat maar 5 km fietsen is? Of heb je geen auto en wil je er alleen maar zware boodschappen mee doen bij de buurtsuper? Of wil je juist kilometers lange tochten maken door weer en wind, over vlaktes en bergen? Voor iedereen is er een elektrische fiets, waarvoor je hem ook wilt gebruiken. Om de keuze wat gemakkelijker te maken, kun je beginnen met te kijken naar de accu. Dit is het duurste onderdeel van de fiets, maar ook een van de belangrijkste. Daarom is een goede keuze hier belangrijk.

Actieradius

Met de ene accu kom je verder dan met de andere. Hoe groter de actieradius is, hoe verder je komt. In de ene kun je namelijk meer energie stoppen dan in de andere en er dus ook weer meer uithalen. Dit wordt gemeten in Wattuur (Wh), ofwel hoeveel energie de accu per uur kan leveren. Hoe grotere afstanden je wilt afleggen met je fiets, hoe meer Wattuur je nodig hebt. Daarom kun je beginnen met uitrekenen hoeveel kilometer je met een volle accu kunt rijden. Er zijn echter veel factoren die invloed hebben op hoeveel energie je e-bike verbruikt. Als je bijvoorbeeld veel heuvels en viaducten op je fietsroute hebt, verbruikt je elektrische fiets meer energie en kun je minder ver fietsen met die volle accu. Ook is de manier waarop je schakelt en hoe je de trapkrachtondersteuning gebruikt van invloed hierop. Daarover kun je hier alles lezen. Bosch heeft een handige tool om jouw actieradius te berekenen. Bekijk de actieradius tool hier.

300 Wh of 600 Wh

Er zijn accu’s van 300, 400, 500 en 600 Wh. Een accu van 600 Wh levert twee keer zoveel energie als een accu van 300 Wh op dezelfde elektrische fiets. Aan een accu met een grotere capaciteit, hangt ook een groter prijskaartje: je betaalt voor wat je krijgt. Als je 80 km wilt kunnen fietsen op een volle accu, kun je beter een fiets uitkiezen waarop een accu zit waarmee je verder kunt fietsen of waarbij je een accu met grotere capaciteit kunt kopen. Bovendien is het beter voor de accu als deze niet helemaal leeg is voordat je hem weer oplaadt. Neem dus het zekere voor het onzekere en ga voor een accu met meer Wattuur dan je nodig denkt te hebben.

Accu kiezen

Misschien heb je een e-bike op het oog die je gewoon het mooiste vindt. Alleen blijkt deze met een accu  te zijn voor mensendie er niet zo heel ver mee willen fietsen, terwijl jij toch voor de langere tochten bent. Is het een fiets met E-motion- of BOSCH-technologie Dan heb je geluk! Want dan kun je kiezen uit verschillende accucapaciteiten: bij de E-go®-modellen met E-motion-technologie tussen twee of drie capaciteiten. Een accu met meer capaciteit kost altijd meer. Omgekeerd is dit ook weer voordelig als je wat vaker kleinere stukjes fietst en genoeg mogelijkheden hebt om tussendoor de accu op te laden. Omdat je hier voor een kleinere accu kunt kiezen, kun je heel wat geld besparen! Is jouw oog gevallen op een fiets met Yamaha-technologie? Dan heb je geen keuze wat betreft de accu, maar zit er gewoon een standaard accu bij. Wees niet teleurgesteld, want deze e-bikes hebben vaak een grote actieradius! 

Li-ion accu

De elektrische fietsen van Batavus hebben tegenwoordig allemaal een Li-ion accu. Li-ion staat voor lithium-ion. Deze accu's bestaan uit enorm veel cellen die enrgie op kunnen slaan. Hoe vaker je een accu gebruikt, hoe beter. Stilstand is voor een accu vaak niet zo goed. Zorg dus dat je hem regelmatig oplaadt. En bij langdurige stilstand moet je hem eens in de zoveel tijd bijladen. Bewaren van deze soort accu's kun je het beste doen bij een temperatuur koeler dan 25 graden, maar niet lager dan 10 graden. Lees alles over de veiligheid en opslag van accu's.

Accu altijd uitneembaar

Bij sommige elektrische fietsen zit de accu vast. Als je deze wilt laden moet je een stopcontact in de buurt  hebben. Omdat dit niet altijd even praktisch is, levert Batavus uitsluitend e-bikes waarbij de accu eraf te halen is. Dus op te laden waar je wilt en het scheelt weer een keuze!

Plaats accu

Waar de accu zit kan per elektrische fiets wel verschillen. Er zijn twee mogelijkheden: onder de bagagedrager of op het frame. Lees hier meer over de voor- en nadelen van beide.

Keuzehulp

Keuzehulp

Wil je gewoon een elektrische fiets kopen zonder je bezig te moeten houden met allemaal keuzes? Ga dan naar de dichtstbijzijnde Batavus-dealer. Hij of zij weet alles over elektrische fietsen en weet precies welke e-bike bij jouw wensen past. Ook de fietskiezer op onze website helpt je bij je zoektocht naar de perfecte e-bike. Wil je in plaats van op Internet eens in het echt rondneuzen? Kom dan naar ons Testcenter de Fietser in Ede.

Keuzehulp