Welke accu's?

Eigenlijk vind je alle e-bikes wel wat hebben. Zo’n stoere sportieve fiets, daar durf je wel mee gezien te worden. Maar zo’n oma-model is ook niet verkeerd. Nee, kiezen is niet makkelijk. Waar het bij een elektrische fiets om gaat, is wat je er mee wilt doen. Wil je ermee naar je school, wat maar 5 km fietsen is? Of heb je geen auto en wil je er alleen maar zware boodschappen mee doen bij de buurtsuper? Of wil je juist kilometers lange tochten maken door weer en wind, over vlaktes en bergen? Voor iedereen is er een elektrische fiets, waarvoor je hem ook wilt gebruiken. Om de keuze wat gemakkelijker te maken, kun je beginnen met te kijken naar de accu. Dit is het duurste onderdeel van de fiets, maar ook een van de belangrijkste. Daarom is een goede keuze hier belangrijk.

Actieradius

Met de ene accu kom je verder dan met de andere. Hoe groter de actieradius is, hoe verder je kunt komen.. In de ene kun je namelijk meer energie stoppen dan in de andere en er dus ook weer meer uithalen. Dit wordt gemeten in Wattuur (Wh), ofwel hoeveel energie de accu per uur kan leveren. Hoe grotere afstanden je wilt afleggen met je fiets, hoe meer Wattuur je nodig hebt. Daarom kun je beginnen met uitrekenen hoeveel kilometer je met een volle accu kunt rijden. Er zijn echter veel factoren die invloed hebben op hoeveel energie je e-bike verbruikt. Als je bijvoorbeeld veel heuvels en viaducten op je fietsroute hebt, verbruikt je elektrische fiets meer energie en kun je minder ver fietsen met die volle accu. Ook is de manier waarop je schakelt en hoe je de trapkrachtondersteuning gebruikt van invloed hierop. Daarover kun je hier alles lezen.

330 Wh of 600 Wh

Er zijn accu’s van 300, 400, 500 en 600 Wh. Een accu van 600 Wh levert twee keer zoveel energie als een accu van 300 Wh op dezelfde elektrische fiets. Aan een accu met een grotere capaciteit, hangt ook een groter prijskaartje: je betaalt voor wat je krijgt. In deze tabel kun je zien hoe ver je met welke elektrische fiets maximaal kunt fietsen. ‘Maximaal’ staat hier vetgedrukt omdat deze afstand onder ideale omstandigheden van toepassing is. Als je 80 km wilt kunnen fietsen op een volle accu, kun je beter een fiets uitkiezen waarop een accu zit waarmee je verder kunt fietsen of waarbij je een accu met grotere capaciteit kunt kopen. Bovendien is het beter voor de accu als deze niet helemaal leeg is voordat je hem weer oplaadt. Neem dus het zekere voor het onzekere en ga voor een accu met meer Wattuur dan je nodig denkt te hebben.

Accu kiezen

Misschien heb je een e-bike op het oog die je gewoon het mooiste vindt. Alleen blijkt deze voor mensen te zijn die er niet zo heel ver mee willen fietsen, terwijl jij toch voor de langere tochten bent. Is het een fiets met E-motion- of ION-technologie? Dan heb je geluk! Want dan kun je kiezen uit verschillende accucapaciteiten: bij de E-go®-modellen met E-motion-technologie tussen twee of drie capaciteiten en bij de modellen met ION®-technologie zelfs tot vier. Omgekeerd is dit ook weer voordelig als je wat vaker kleinere stukjes fietst en genoeg mogelijkheden hebt om tussendoor de accu op te laden. Omdat je hier voor een kleinere accu kunt kiezen, kun je heel wat geld besparen! Is jouw oog gevallen op die mooie e-bike met BOSCH- of Yamaha-technologie? Dan heb je geen keuze wat betreft de accu, maar zit er gewoon een standaard accu bij. Wees niet teleurgesteld, want deze e-bikes hebben vaak een grote actieradius! Kijk hiervoor in deze tabel.

Prijzen ION- en E-motion-accu’s

Als je een elektrische fiets koopt met E-motion- of ION-technologie, heb je dus keuze uit verschillende accucapaciteiten. Hieronder kun je zien hoeveel je voor welke accu betaalt. Laat je niet alleen leiden door de prijs! Als achteraf blijkt dat je toch een accu met meer Wattuur nodig hebt, ben je juist duurder uit.

 

Model

Consumentenadviesprijs

E-MOTION ENTRY LEVEL 300Wh

€ 399

E-MOTION ENTRY LEVEL 400Wh

€ 549

E-MOTION MIDRANGE 300Wh

€ 399

E-MOTION MIDRANGE 400Wh

€ 549

E-MOTION MIDRANGE 500Wh

€ 649

ION® PMU4 300WH

€ 449

ION® PMU4 400WH

€ 599

ION® PMU4 500WH

€ 699

ION® PMU4 600WH

€ 749

 

Houd ook rekening met het volgende, als je een nieuwe accu of elektrische fiets koopt, betaal je een zogenaamde verwijderingsbijdrage.

Li-ion accu

De elektrische fietsen van Batavus hebben tegenwoordig allemaal een Li-ion accu. Li-ion staat voor lithium-ion. Een Li-ion accu kan niet volledig ontladen worden en zal altijd op spanning staan. Het voordeel is dat deze accu's niet uit zichzelf 'leeglopen'. Daardoor hebben ze ook een lange levensduur en de capaciteit vermindert nagenoeg niet bij langer gebruik. Bewaren van deze soort accu's kun je het beste doen bij een temperatuur koeler dan 25 graden Lees alles over de veiligheid en opslag van accu's.

Accu altijd uitneembaar

Bij sommige elektrische fietsen zit de accu vast. Als je deze wilt laden moet je een stopcontact in de buurt  hebben. Omdat dit niet altijd even praktisch is, levert Batavus uitsluitend e-bikes waarbij de accu eraf te halen is. Veilig binnen op te laden en het scheelt weer een keuze!

Plaats accu

Waar de accu zit kan per elektrische fiets wel verschillen. Er zijn twee mogelijkheden: onder de bagagedrager of op het frame. Lees hier meer over de voor- en nadelen van beide.

Keuzehulp

Keuzehulp

Wil je gewoon een elektrische fiets kopen zonder je bezig te moeten houden met allemaal keuzes? Ga dan naar de dichtstbijzijnde Batavus-dealer. Hij of zij weet alles over elektrische fietsen en weet precies welke e-bike bij jouw wensen past. Ook de fietskiezer op onze website helpt je bij je zoektocht naar de perfecte e-bike. Wil je in plaats van op Internet eens in het echt rondneuzen? Kom dan naar ons Testcenter de Fietser in Ede.

Keuzehulp