Kan de accu van mijn elektrische fiets ontploffen of ontvlammen?

De meeste accu’s voor elektrische fietsen werken met Lithium ION-cellen. In deze fietsaccu’s zitten heel veel cellen die energie op kunnen slaan. Fietsaccu’s worden getest volgens strenge Europese normen om de veiligheid te garanderen. Desondanks is er een zeer kleine kans op ontbranding van de Lithium ION-cellen en dit ontstaat in de meeste gevallen ten gevolge van oneigenlijk gebruik zoals te lange blootstelling aan hoge of lage temperaturen, of beschadiging aan de behuizing. Je kunt zelf extra voorzorgsmaatregelen treffen om deze kans nog kleiner te maken. Deze tips lees je verderop op deze pagina. 

 

Hoe kan ik zien of mijn e-bike accu nog in orde is?

Controleer het zelf

Je denkt natuurlijk aan onderhoud voor je elektrische fiets, maar soms kan het moeilijk zijn om in te schatten of de accu van je elektrische fiets nog in goede conditie is. Je kunt zelf de accu regelmatig inspecteren op scheuren of barsten door goed naar de behuizing te kijken. Veelal ontstaan deze door vallen of stoten. In dat geval kan er vocht bij de elektronica van de accu komen en is de kans op kortsluiting aanwezig. Vind je dit lastig, vraag dan je fietspecialist om je te helpen. 

Schakel hulpdiensten in

Constateer je lekkende vloeistof, overmatige hitte, een sterke geur, rook of vonken bij het opladen van de elektrische fietsaccu, haal deze dan direct van stroomnet. Stop onmiddellijk met het gebruik van de accu en koppel deze eventueel los van de lader. Verplaats het apparaat naar buiten en uit de buurt van brandbare materialen, als dit veilig kan. En neem contact op met een hulpdienst zoals de brandweer.

Toon meer

Wat is de beste manier van opladen van mijn elektrische fiets accu?

Liever niet 's nachts in een woonhuis

Volg altijd het laadadvies dat je bij je fiets hebt meegekregen. Laad de accu van je elektrische fiets in een droge, niet te warme en niet te koele omgeving op (15 tot 25 graden Celsius). Laad een batterij op in de buurt van een rookmelder en houd toezicht tijdens het laden. ’s Nachts opladen in een woonhuis raden we af.

Laad overdag op als je wakker bent

Laad de accu bij voorkeur op wanneer je wakker bent en zicht hebt op de accu. Zorg ook hier voor een rookmelder. Zodra de accu volgeladen is, is deze klaar voor gebruik en kan hij van het stroomnet verwijderd worden. Laad de accu altijd op met de daarvoor bestemde oplader. Koop nooit opladers die niet gecertificeerd zijn en door de fabrikant van de elektrische fiets aangeraden worden.  

Toon meer

Extra tips bij het gebruik van een accu voor e-bikes

 

Tot slot nog een aantal tips waarmee je de kans op defecten minimaliseert:

 

  • Koop alleen apparaten en accu’s van bekende fabrikanten. De kwaliteit van accu’s en acculaders uit het buitenland is vaak discutabel
  • Volg altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.
  • Haal de accu uit het stopcontact wanneer deze vol is (lees ook hiervoor de laadbeschrijving van de fabrikant)
  • Leg de accu niet in het directe zonlicht
  • Laad een apparaat (of batterij) op in de buurt van een rookmelder en houd toezicht tijdens het laden. ’s Nachts opladen in een woonhuis raden we af
  • Heb je je apparaat of batterij laten vallen? Controleer deze dan op beschadigingen en laat hem zonnodig door de fietsspecialist controleren