Hoe ver kom je met je volle accu?

Misschien fiets je vaak kleine stukjes, naar de supermarkt, naar de crèche, naar je familie die ook in de buurt woont en je werk ligt ook op maar 10 km afstand. Dan hoef je je niet zo druk te maken over hoe ver je op een volle accu kunt fietsen; je kunt hem toch steeds tussendoor opladen. Maar heb je echt een goed voornemen en wil je die 30 km naar je werk elke dag gaan fietsen en graag nóg langere tochten maken in het weekend? Dan wil je natuurlijk wel graag weten hoe ver je met een accu komt - hoe groot de actieradius van de accu is.

Verschillende accu's

Je hebt vast al gezien dat je bij bepaalde e-bikes uit meerdere accu’s kunt kiezen. Van accu’s van 300 Wh (Wattuur) tot accu’s van 600 Wh. De hoeveelheid Wattuur geeft aan hoeveel energie de accu kan leveren. Maar waar moet je nou voor gaan? Hoe hoger dit getal, hoe groter de capaciteit, hoe duurder en zwaarder de accu. Als je dan een accu van 300 Wh kiest, ben je veel goedkoper uit, zul je wel denken. Maar de capaciteit van een accu van 600 Wh is twee keer zo groot als die van een accu van 300 Wh. Hoe meer Wattuur, hoe verder je ermee kunt fietsen. Je betaalt dus voor wat je krijgt.

De actieradius

Houd er rekening mee dat hoever je met je e-bike komt, af kan wijken van de vermelde actieradius. Dit komt, omdat dit de afstand is die je haalt als alle omstandigheden perfect zijn: geen tegenwind, goed wegdek, een lekker zomers weertje met 20 graden, geen heuvels, constante snelheid van zo’n 18-20 km/uur met de trapondersteuning in stand 2 en een spiksplinternieuwe accu. Voor het gewicht van de fietser wordt vaak een gemiddelde genomen van rond de 75 kilo. Je begrijpt natuurlijk wel dat het niet zo gauw gebeurt dat je aan al deze omstandigheden voldoet. Er zijn zoveel zaken/factoren die invloed hebben op de actieradius. Hieronder kun je lezen welke dat zijn en hoe je zelf een handje kunt helpen om toch zo ver mogelijk met een volle accu te kunnen fietsen. Bosch heeft een handige tool om jouw actieradius te berekenen. Bekijk de actieradius tool hier.

Factoren die de actieradius beïnvloeden

Hoe snel de accu leegloopt, hangt dus af van veel factoren waar je niet veel aan kunt doen. Er zijn er echter ook waar je wél wat aan kunt doen. Hieronder hebben we ze allemaal voor je op een rijtje gezet.

Het weer

Wij Nederlanders fietsen dus meestal niet in ideaal weer. Óf het regent, óf het waait, óf het is koud… En dat heeft allemaal invloed op hoeveel stroom je elektrische fiets verbruikt. Met meewind heb je geluk, dan kom je verder met je accu, maar met tegenwind kost het natuurlijk meer energie om vooruit te komen. En als het koud is stroomt de energie er niet zo makkelijk doorheen. Hierover kun je hier meer lezen.

Bandenspanning

Als je wind tegen hebt, heb je extra weerstand. Maar er zijn nog meer dingen die voor meer weerstand en dus een kleinere actieradius zorgen. Als je bijvoorbeeld je banden niet goed hebt opgepompt, fietst het veel zwaarder. Zorg dus voor juist opgepompte banden! Je hebt dan ook nog eens minder kans op een lekke band en de banden gaan langer mee, wat ook weer beter is voor het milieu. De aanbevolen bandenspanning kun je meestal vinden op de zijkant van de buitenbanden.

Toon meer

Wegdek

Woon je in de stad en kun je de hele tijd fietsen op perfect onderhouden fietspaden, dan fietst dat veel gemakkelijker dan wanneer je over een zandpad moet fietsen, of een kiezelpad. Je komt dan ook een stuk verder met een volle accu. Moet je daarentegen lange afstanden afleggen over onverharde en slecht onderhouden wegen? Houd er dan rekening mee dat je dan meer stroom verbruikt en de accu dus sneller leeg is.

Plat of heuvels

Het speelt een grote rol of je over vlakke wegen fietst of dat je heuvel op en af moet. Woon je aan onze mooie Nederlandse kust en fiets je elke dag door de duinen? Dat klinkt echt heerlijk! Maar vergeet niet dat je je accu dan wat vaker dan gemiddeld op moet laden.

Toon meer

Gewicht

Hoe meer gewicht op de e-bike, hoe zwaarder het fietst. Best wel logisch. Het gewicht van de fiets zelf speelt dan natuurlijk ook een rol, maar voor elke elektrische fiets is de actieradius al uitgerekend en hiermee is dus ook rekening gehouden. Als je van plan bent elke dag je twee kinderen op de elektrische fiets naar de opvang te brengen, dan loopt je accu een stuk sneller leeg. Ben je niet de langste of weeg je niet zoveel? Dan kom je een stuk verder op een volle accu dan iemand van 2 meter en 110 kilo.

Zuinig schakelen

Op bovenstaande factoren heb je helaas niet altijd invloed. Maar als je zo ver mogelijk met je e-bike op een volle accu wilt komen, dan kun je zelf heel veel meehelpen door zuinig te schakelen. Hoe je dit precies doet kun je hier lezen.

Toon meer

Hoeveel kilometer dan precies?

Nu heb je begrepen wat allemaal invloed heeft op hoe ver je met een volle accu komt. Maar je zult je wel afvragen hoe je precies kunt berekenen hoeveel kilometer je op welke fiets kunt fietsen. Bosch heeft hiervoor een actieradius-calculator ontworpen. Je vult dan op de website jouw eigen gegevens in - hoeveel je weegt en wat je trapfrequentie is (omwentelingen per minuut)  - en de calculator berekent hoeveel kilometer je kunt fietsen op een volle accu. Natuurlijk geldt dit alleen voor Bosch motoren, maar het laat wel perfect zien wat er allemaal van invloed kan zijn op je actieradius. De beste manier is natuurlijk om het zelf te ondervinden.

De accu langer mee laten gaan

Als je niet van plan bent zulke lange einden te gaan fietsen, denk je misschien dat je net zo goed de goedkoopste accu uit kunt kiezen. Maar als je het geld hebt, kan het ‘t toch wel waard zijn om voor de krachtigste te gaan. Een accu gaat namelijk langer mee als je hem niet telkens helemaal leeg laat lopen voordat je hem weer oplaadt. Lees meer over hoe je de accu het beste kunt laden zodat deze zo lang mogelijk meegaat. De accu gaat dus langzamerhand achteruit en je kunt er steeds minder ver mee fietsen. Hoe meer je fietst, hoe meer stroom je verbruikt, hoe sneller de accu ouder en minder krachtig wordt. Als je altijd elektrisch fietst met de trapondersteuning in de hoogste stand, dan kun je per volgeladen accu veel minder kilometers fietsen en moet je hem dus veel vaker opladen, waardoor de accu ook sneller slijt. Als je dus zuinig fietst, kom je én verder én je doet langer met je accu. Dat zijn twee vliegen in één klap.

De dealer rekent met je mee!

De dealer rekent met je mee!

Al deze factoren hebben invloed op hoe ver je met een accu komt… en dan verschilt het ook nog per e-bike. Als je echt wilt weten hoe ver je op die ene elektrische fiets komt in het gebied waar jij woont, stap dan gewoon bij de dealer bij jou in de buurt binnen. Dan kunnen jullie samen alles op een rijtje zetten en kijken welke e-bike het beste bij jou past!

De dealer rekent met je mee!