Hoeveel jaar gaat je e-bike mee?

Wow! Zo’n elektrische fiets klinkt wel heel mooi. Met een e-bike zie je eindelijk eens wat van die mooie omgeving. En dan is het ook nog eens goed voor de beweging én voor het milieu! Zo kun je nog wel even doorgaan. Maar hoe lang gaat zo’n elektrische fiets eigenlijk mee? Het is toch een stukje techniek en techniek heeft natuurlijk niet het eeuwige leven.

Regelmatige onderhoudsbeurten

Het is belangrijk dat je je elektrische fiets goed behandelt. Dat kan je voor een deel zelf doen, maar we raden aan om één keer in het jaar op controle bij de e-bikespecialist te gaan. Dan weet je zeker dat je e-bike langer meegaat, tenzij je er gekke dingen mee doet natuurlijk. Lees hier hoe je je fiets goed kunt onderhouden voor jarenlang elektrisch fietsplezier!

Het frame

Jong of oud, man of vrouw, groot of klein, dun of dik, een elektrische fiets kan het allemaal aan. En dat is voornamelijk dankzij het sterke frame. Het frame is tegenwoordig zelfs zo stevig gebouwd dat de stang van een mannenfiets eigenlijk helemaal niet meer nodig is. Wie kent niet iemand die al 20, of zelfs 30 jaar op dezelfde Batavusfiets fietst? Misschien zijn de banden vervangen, misschien hele wielen, maar het frame blijft hetzelfde! Daarom durven wij ook gerust tien jaar garantie op het frame te geven en als er een ongeveerde voorvork op zit, ook daarop.

De rest van de e-bike

Oké, het frame, de basis van elke fiets, gaat dus minimaal tien jaar mee. Hoe zit het dan met de rest van de elektrische fiets? Een e-bike bestaat uit allemaal losse onderdelen die aan het frame zijn bevestigd. In principe kun je er dus alles afhalen. Dat is mooi, want dan kun je het ook laten vervangen. Al die bevestigde onderdelen gaan zeker twee jaar mee - die garantie krijg je in ieder geval.

Onderdelen die slijten

Er zitten ook onderdelen aan die slijten, zoals de ketting, remblokken, banden en tandwielen. Hoe meer en intensiever je de elektrische fiets gebruikt, hoe sneller deze onderdelen slijten. Op deze onderdelen zit geen garantie. Eigenlijk net zoals bij een gewone fiets. En hoe zit het met die onderdelen die zo specifiek voor een e-bike zijn? Bijvoorbeeld de accu. Hoe lang blijft die het doen? Als die kapot gaat, kun je de fiets dan weggooien?

De accu

De accu

De accu van een elektrische fiets heeft helaas niet het eeuwige leven. Op een accu geven we twee jaar garantie, zolang moet de accu het zeker volhouden. De meeste accu's blijven rond de 5 a 6 jaar goed. Dan moet je er wel goed mee omgaan en bijvoorbeeld dieptelading voorkomen. Lees hier over hoe je je accu zo lang mogelijk mee kunt laten gaan, door hem op de juiste manier op te laden.

De accu

Naar de fietsenmaker

Een elektrische fiets is een stukje techniek. De motor, de accu en het display zijn met elkaar verbonden en op een bepaalde manier ingesteld. Als er iets mis is met een van deze onderdelen, dan is het de bedoeling dat je een vakman ernaar laat kijken en er niet zelf aan gaat sleutelen, hoe technisch je ook bent. Als je zelf iets aan een onderdeel hebt gedaan en het gaat alsnog kapot, dan heb je geen garantie meer! Als bij de e-bike de motor in het wiel zit en dit wiel moet eruit worden gehaald om bijvoorbeeld de band te vervangen, laat dit dan door je erkende fietsenmaker doen om de garantie te behouden!

Ezy Rider Garantieplan

Ezy Rider Garantieplan

Natuurlijk wil je, als je een elektrische fiets koopt, dat de fiets zo lang mogelijk meegaat. Twee jaar garantie is natuurlijk mooi meegenomen, maar eigenlijk zou je wel een langere garantie willen. Dit kan met het Ezy Rider Garantieplan. Dan heb je zeker vijf jaar garantie op je e-bike. Lees hier meer over dit plan.

Ezy Rider Garantieplan

Ervaar het zelf

Al meer dan 100 jaar maken wij fietsen. Fietsen die stevig zijn en die lang meegaan. Misschien heb je nog wel een Batavus fiets van je opa of oma geërfd die vervolgens nog heel wat jaartjes mee ging. Ook onze elektrische fietsen zijn een stuk vakmanschap. Dat moet je vooral zelf ervaren. Probeer daarom een e-bike uit in ons Testcenter in Ede of bij een erkende Batavus-dealer bij jou in de buurt!