De e-bike en het milieu

Het milieu is iets waar we ons zorgen over maken. Of beter gezegd: waar we iets aan willen doen. Je vraagt je misschien af of je door elektrisch te fietsen wel een steentje bijdraagt aan het milieu. Dat doe je zeker! En door op je elektrische fietsgedrag te letten, kun je dat steentje net wat groter maken.

Beter voor het milieu

Als je een elektrische met een gewone fiets vergelijkt, dan is een gewone natuurlijk milieuvriendelijker. Alleen, als je werk 20 km van je huis is, pak je meestal de auto in plaats van de fiets. En als je na een hele dag werken nog even een boodschapje doet ‘s avonds, pak je waarschijnlijk weer diezelfde auto. Waar het dus om gaat, is waarmee je de elektrische fiets vergelijkt. Aangezien je grotere afstanden makkelijk met een e-bike fietst, is het terecht deze te zien als dé vervanging voor de auto. De elektrische fiets is immers een stuk schoner! Als je even gauw dat boodschapje ‘s avonds doet en je doet dat op een elektrische fiets, dan belast je het milieu tot 50 keer minder dan wanneer je toch de auto had gepakt. De buitenlucht blijft veel schoner als je de auto vaker laat staan en je geniet in een rustiger tempo van je omgeving! En wat heerlijk dat je niet hoeft te azen op een parkeerplek. Vind je boodschappen op de fiets doen onhandig? Dat hoeft echt niet zo te zijn, er zijn fietstassen of een boodschappenmandje. Bovendien zijn er ook transportfietsen die zich hier uitstekend voor lenen! Ga anders gewoon eens langs bij een Batavus-dealer bij jou in de buurt en laat je e-bike boodschappenvriendelijk maken.

Zuinig fietsgedrag voor een beter milieu

Zuinig fietsgedrag voor een beter milieu

Als je een elektrische fiets hebt, kun je makkelijk naar je werk fietsen, ook al is dat 15, 20 of zelfs 30 km. Of naar die vriendin aan de andere kant van de stad zonder dat je bang hoeft te zijn dat je in de file terecht komt. Hoe vaker je de e-bike pakt in plaats van de auto, hoe beter voor het milieu. Aangezien je een motor gebruikt, kost het natuurlijk wel stroom, ook al gaat het hier wel om relatief kleine hoeveelheden. Je kunt door op een zuinige manier te fietsen langer op een volle accu fietsen. Doordat je zuiniger bent met de accu, gaat deze langer mee. En dat is natuurlijk een groot voordeel voor je portemonnee én het milieu!

Zuinig fietsgedrag voor een beter milieu

Zuinig schakelen

Zuinig schakelen? Is dat mogelijk? Gaat het niet juist om de trapondersteuning? Jazeker, maar die twee hebben alles met elkaar te maken. Door zuinig te schakelen kun je er voor zorgen dat de accu zo min mogelijk stroom verbruikt.


Het meest ideale is dat je de hele tijd in ongeveer hetzelfde tempo fietst, in een niet te zware versnelling. Dat lukt natuurlijk niet altijd. Er is een trucje om zuinig te fietsen met je e-bike, dat werkt als volgt: Voordat je stilstaat, dan schakel je altijd terug naar een lichte versnelling. Fiets je weer verder schakel dan pas op als je een beetje op gang bent gekomen. Denk aan het schakelen bij een auto, je gaat telkens een versnelling zwaarder naarmate jij sneller fietst. Als je een heuvel op gaat, zet je je e-bike dus in een lagere versnelling zodat je makkelijker en lichter trapt. En als je steeds moet stoppen voor een verkeerslicht en dan weer verder fietst, schakel je naar een lichte versnelling. Zo hoeft de elektromotor minder werk te doen om je op gang te helpen.

Trapkrachtondersteuning

Als je benen ‘s ochtends nog niet helemaal op gang zijn gekomen en je doet de trapkrachtondersteuning een standje hoger, dan verbruikt dit meer energie en kom je dus minder ver. Maar stel dat je benen er wel zin in hebben en in die hoge stand hard meetrappen, waardoor je een stuk sneller gaat: ook dan verbruikt de e-bike meer energie dan als je even hard zou trappen in een lagere stand. Voor alle duidelijkheid: hoe meer trapondersteuning, hoe minder kilometers je totaal af kunt leggen, ook al fiets je dan sneller.

Als je de Power Assist gebruikt, kost dit natuurlijk ook extra stroom. Het is natuurlijk wel beter dit te gebruiken als je het nodig hebt om met de e-bike op gang te komen. Het is een soort duwtje in de rug. Beter wat extra stroom verbruiken dan omvallen!

Banden goed opgepompt

Banden goed opgepompt

Zorg ook voor juist opgepompte banden. Met zachte banden fietsen is veel zwaarder en kost je e-bike dus meer energie. Bovendien heb je bij goed opgepompte banden minder kans op een lekke band en ze gaan langer mee, wat natuurlijk weer beter is voor het milieu. De aanbevolen bandenspanning kun je vinden op de zijkant van de buitenbanden.

Banden goed opgepompt

De accu opladen

Tot slot de accu. Deze gaat langer mee als je hem op de juiste manier oplaadt. Hoe je dat doet, kun je hier lezen.

In de winterse maanden is het een stuk kouder dan in de zomer, ook in ons natte kikkerlandje. Hoe kouder het is, hoe minder ver je kunt fietsen op een volle accu. Hoe je het beste met je accu om kunt gaan in de winter kun je hier lezen.

Accu gerecycled

De accu is dus een batterij en batterijen zijn chemisch. Gooi deze dus niet bij het grof vuil als de accu aan vervanging toe is. Je kunt hem gewoon bij je dealer inleveren en dan zorgt hij ervoor dat de accu wordt opgehaald door de Stichting Batterij, die er op haar beurt voor zorgt dat deze zo goed mogelijk wordt gerecycled. Wel zo goed voor het milieu. Voor de kosten hiervan betaal je bij de aankoop van een nieuwe accu of elektrische fiets een verwijderingsbijdrage. Lees er hier meer over.