Wel of niet een herenfiets?

Het AD berichtte dat de herenfiets steeds meer uit het straatbeeld verdwijnt, omdat mannen steeds vaker op een damesfiets, omafiets of unisex fiets rijden. Maar hoe is de fiets eigenlijk precies ontstaan en waarom heeft een herenfiets een specifiek herenframe?

 

Er zijn verschillende redenen waarom mannen vaker voor een fiets zonder specifiek herenframe kiezen. Bijvoorbeeld omdat ze het model mooier vinden (neem een omafiets als de Old Dutch), de lage instap van een specifieke moederfiets als de Mambo Deluxe handig vinden in verband met het vervoeren van kinderen, of graag op een unisex model rijden (bijvoorbeeld de Personal Bike of Quip). Ook als je ouder en strammer wordt, is het handig en prettiger om een (elektrische) fiets met een lage instap te kiezen, zodat je je been niet meer over een stang hoeft te zwiepen.

 

Het AD citeert Wouter Jager, commercieel directeur van Accell Nederland: "het beeld van de heren- en damesframes [is] totaal aan het wijzigen. Huidige generaties zijn niet meer bang om gestigmatiseerd te worden. Een student op een omafiets? Prima!"  

 

Waarom heeft de herenfiets een stang?

Wil je weten hoe het herenframe ooit ontstaan is? Menno Visser, sales directeur van Batavus, legt het heel simpel uit in onderstaand filmpje. Een tipje van de sluier: in het verleden had het alles met de stijfheid van een frame te maken, maar tegenwoordig hebben ook damesfietsen heel stevige frames, hoewel sommige mannen blijven zweren bij een herenframe.