Verwijderingsbijdrage accu

Als je een nieuwe elektrische fiets of accu koopt, kan het zijn dat je een klein beetje extra betaalt voor de verwijderingsbijdrage. Verwijdering waarvan, zul je wel denken. Je koopt toch juist iets nieuws? Jazeker, en iets waarvan we hopen dat je er jaren plezier van zult hebben!

Milieu

Vind je het milieu belangrijk? Of heb je last van al die uitlaatgassen in de binnenstad? Dan kun je daar wat aan doen ter verbetering daarvan, door elektrisch te gaan fietsen. Als je je kinderen naar de crèche moet brengen en je doet dit op de elektrische fiets in plaats van met de auto, dan zorg je ervoor dat er net wat minder uitlaatgassen in de lucht terechtkomen en het milieu tot wel 50 keer minder wordt belast! Maar... de accu is natuurlijk niet klimaatneutraal en milieuvriendelijk. Om dat te compenseren betaal je voor elektrische apparaten vaak een kleine verwijderingsbijdrage

Niet het eeuwige leven

Je hebt het helemaal te pakken. Je kunt gewoon niet meer zonder je elektrische fiets. Wat een uitvinding! Maar na een flinke tijd en heel veel kilometers is je accu niet meer de oude eerst kon je met één of twee keer per week opladen prima fietsen, nu wordt dat steeds meer. Tijd voor een nieuwe accu. Het is natuurlijk hartstikke goed dat wanneer de accu het niet meer goed genoeg doet, je niet meteen een nieuwe e-bike hoeft aan te schaffen. Een nieuwe accu kost wel wat, maar weegt niet op tegen de aanschaf van een nieuwe elektrische fiets. Maar ook deze e-bike is een gebruiksvoorwerp en heeft niet het eeuwige leven.

Geen grof vuil

De accu is eigenlijk gewoon een batterij. En je weet als geen ander dat je batterijen niet bij het grof vuil gooit. Ook niet je oude e-bike met accu. Bij Batavus vinden we het belangrijk dat de accu goed terechtkomt. We zijn zelfs, net als iedereen die batterijen of accu’s verkoopt, wettelijk verplicht hiervoor te zorgen (de zogenaamde innameplicht). Stichting Batterijen (STIBAT) helpt ons hierbij. Kom je met je e-bike niet meer verder dan tot de buurtsuper en heb je dus een nieuwe accu nodig? Geen zorgen! Je kunt je oude accu dan gewoon kosteloos bij jouw fietsexpert inleveren. Bij rijwielzaken staan namelijk inzamel-tonnen waarin je je oude accu kunt achterlaten. Stichting Batterijen haalt die dan op en zorgt ervoor dat de accu zo goed mogelijk wordt gerecycled. Zo zorgen we er allemaal voor dat er geen schadelijke stoffen in onze mooie natuur terechtkomen!

Klein bedrag

Het kan dan zijn dat wanneer je een nieuwe accu of elektrische fiets koopt, je een klein bedrag, de zogenaamde verwijderingsbijdrage, extra betaalt voor de kosten van de recycling. Als we dat bedrag zouden vragen als je je oude accu inlevert, motiveert dat natuurlijk niet. Daarom betaal je het alvast van tevoren. Slim toch? Zo dragen we allemaal een steentje bij aan het milieu.