Waar moet ik op letten bij het kopen van een elektrische fiets?

Als je van plan bent om een elektrische fiets te kopen, komt er plotseling erg veel informatie op je af. Er worden moeilijke termen benoemd terwijl jij misschien nog helemaal niet thuis bent in de wereld van de elektrische fietsen. Om daar verandering in te brengen, hebben we hier wat tips voor je om op te letten tijdens de aanschaf van je nieuwe, of vervangende e-bike! 

 

Herenmodel of toch een lage instap?

Herenmodel of toch een lage instap?

Vandaag de dag is het helemaal niet meer gek als je een man ziet fietsen op een elektrische fiets met een lage instap. De reden? Het is gewoonweg veel makkelijker om op- en af te stappen als je wat minder goed je been over een stang kan zwaaien.  

 

Dat is dan ook de eerste vraag die je je moet stellen. Ga ik voor een herenmodel met een bovenbuis of misschien toch voor een lage instapmodel. Bedenk je wel dat je waarschijnlijk meerdere jaren gaat doen met een elektrische fiets en je dus rekening moet houden met de toekomst.  

Herenmodel of toch een lage instap?
Sportief of toch comfortabel

Sportief of toch comfortabel

Er zijn verschillende soorten modellen qua elektrische fietsen. Zo heb je verschillende comfortabele elektrische fietsen, maar ook sportieve elektrische fietsenDenk, voordat je je elektrische fiets gaat kopen, goed na over het gebruik van de fiets. Ga je ‘m bijvoorbeeld voor lange toertochten gebruiken of gebruik je hem voor de korte ritjes om boodschappen mee te halen?

Sportief of toch comfortabel
De motorpositie

De motorpositie

Je kan de motor van een elektrische fiets op verschillende plekken terugvinden. De meest populaire is een e-bike met middenmotor. Maar ook heb je elektrische fietsen met een voorwielmotor. In het kort hebben we hier een kleine uitleg van de verschillende soorten motoren. Wil jij alles weten over de verschillende motoren? Dan hebben we het hier even voor je op een rijtje gezet. 

De motorpositie

De verschillen tussen motoren

Elektrische fiets met voorwielmotor

Een elektrische fiets met voorwielmotor leent zich bij uitstek voor kortere afstanden. Een voordeel van een voorwielmotor is dat deze erg stil is. In combinatie met de accu die vaak in de bagagedrager terug is te vinden heb je een goede gewichtsverdeling. Verder is een e-bike met voorwielmotor goedkoper dan een middenmotor. 

Elektrische fiets met middenmotor

Dit is de meest gekozen ondersteuningsmotor op een elektrische fiets. Doordat de motor laag en in het midden van de fiets is geplaatst, heb je een perfecte gewichtsverdeling en ervaar je een bijzonder stabiele rit. Een middenmotor kan je combineren met een onderhoudsarme naafversnelling met dichte kettingkast of met een derailleur die voor een sportievere rit zorgt. Ook zijn er elektrische fietsen met een riemaandrijving. Deze zijn erg onderhoudsvriendelijk en gaan tot wel drie keer langer mee dan een normale ketting. 

Toon meer
Accupositie en accucapaciteit

Accupositie en accucapaciteit

Tegenwoordig zijn er verschillende locaties op de elektrische fiets waar je de accu kan terugvinden. Voorheen was het standaard dat de accu van een e-bike in de bagagedrager is geplaatst. Af en toe vind je deze ook op de schuine buis in het midden van het frame terug. Tegenwoordig zijn de accu’s van e-bikes veel meer geïntegreerd en daardoor in het frame verwerkt. Hierdoor zie je bijna niet meer dat je op een e-bike rijdt. Als je een e-bike wilt aanschaffen, krijg je vaak de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende soorten accucapaciteiten. Zo beginnen accu’s bij 300 Wh en kunnen deze oplopen tot maar liefst 625 Wh. Zo bepaal je zelf hoe ver je wilt gaan fietsen zonder je accu tussentijds op te laden.  

Accupositie en accucapaciteit

In het kort

Zoals je dus hebt gelezen komen er redelijk wat aspecten om de hoek kijken als het gaat om de aanschaf van een e-bike. Je hebt je frame, gewenste locatie van de motor, de accucapaciteit en gewoonweg een hele mooie fiets uitgekozen. Mocht je dat nou toch nog lastig vinden, dan is er altijd een Batavus dealer bij jou in de buurt te vinden. Hij staat voor je klaar en helpt je met het uitzoeken van je nieuwe e-bike! Of bezoek ons testcenter in Ede.