Hoe onderhoud ik de accu van mijn elektrische fiets?

De accu van de e-bike. Het is één van de belangrijkste onderdelen van je elektrische fiets. Zonder accu heb je namelijk vrij weinig meer aan je e-bike, want zonder ondersteuning is het plotseling wel even een stuk zwaarder fietsen dan je zou willen. Daarom hebben we een aantal tips voor je om zo goed mogelijk met de accu van je elektrische fiets om te gaan. 

 

Deze tips kan je ook gebruiken om zelfontlading tegen te gaan. Zelfontlading houdt in dat de accu langzaam leeg loopt zonder dat deze wordt gebruikt of aan de lader is gekoppeld. Dit zorgt dus voor schade aan je accu en dat is precies wat je wilt voorkomen. 

 

Accu van je elektrische fiets leeg? Accu direct laden!

Accu van je elektrische fiets leeg? Accu direct laden!

Stel je voor. Je hebt net een fantastische fietstocht gehad waarbij je optimaal hebt kunnen genieten van de ondersteuning van de accu van je elektrische fiets. Maar op het moment dat je net de hoek om draait om je straat in de fietsen, is je accu toch echt leeg. Gelukkig kan je die laatste meters nog even met je eigen kracht afleggen. Ben je thuis, laad je accu dan direct op. Zo voorkom je zelfontlading en kan je weer eerder op pad. 

Accu van je elektrische fiets leeg? Accu direct laden!
Let op je e-bike accu in de winter

Let op je e-bike accu in de winter

Waarschijnlijk gebruik je je elektrische fiets in de winter een stuk minder dan in de zomer. Dat begrijpen we best, maar let wel op je accu wanneer je deze een stuk minder gebruikt. Als je de accu tussendoor niet oplaadt is er ook weer sprake van zelfontlading, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Met de winterse temperaturen is de tip om je accu binnen te leggen. Laad deze vervolgens elke maand even aan de lader totdat deze op ongeveer 90% is volgeladen. Zo blijft de accu zijn kracht behouden. 

Let op je e-bike accu in de winter
De accu niet laden als het niet nodig is

De accu niet laden als het niet nodig is

Het is een veelvoorkomende vraag: Moet mijn elektrische fiets altijd aan de lader? Het antwoord daarop is nee. Laad je accu niet op als dat niet nodig is. Maak je bijvoorbeeld veel korte ritjes? Leg dan niet de accu aan de lader na ieder ritje. Dat gaat namelijk ten koste van je accu. Heb je een lange rit voor de boeg? Dan is het logisch dat je je accu volledig opgeladen wilt hebben voor de tocht. Het is dan ook geen enkel probleem als je dit af en toe doet.

De accu niet laden als het niet nodig is
Laat de acculader niet gekoppeld

Laat de acculader niet gekoppeld

Ben je de accu van je elektrische fiets aan het opladen? Dan raden wij aan om de accu in het zicht op te laden. Op het moment dat je ziet dat de accu volgeladen is, kan je deze namelijk direct van de lader halen. Zo ga je op de juiste manier om met je e-bike accu.

 

E-bike accu’s die niet worden ‘overgeladen’ gaan namelijk langer mee dan accu’s die te lang aan de laders zitten. Laad je accu dus niet in de nacht op als dat niet hoeft. Dit voorkomt niet alleen dat je accu korter meegaat, maar zo bespaar je ook op de energiekosten!

Laat de acculader niet gekoppeld

E-bike accu niet te warm en niet te koud opladen

Extreme temperaturen zijn niet goed voor de accu van je elektrische fiets. Deze kan je dus beter vermijden. Zorg ervoor dat je de accu niet in direct zonlicht oplaadt, hierdoor kan de accu namelijk vlamvatten. Als je de accu van je elektrische fiets in temperaturen onder het vriespunt oplaadt, kan er een chemisch proces in werking worden gesteld dat schade als gevolg heeft. Beide scenario’s wil je dus vermijden. Gelukkig kan je dat heel simpel doen! Laad je accu gewoon binnenshuis op. Dan heb je de perfecte temperatuur en heb je altijd zicht op je accu. Doe dit natuurlijk wel met de juiste veiligheidsmaatregelen. 

Gebruik de lader die bij jouw fiets hoort

Gebruik enkel de lader die je bij je elektrische fiets hebt gekregen. Mocht deze lader kapot zijn, raadpleeg dan een dealer bij jou in de buurtGa geen namaak opladers kopen om de accu hiermee op te laden. Deze zijn hier niet voor bedoeld en zullen de accu beschadigen of incorrect opladen.