Hoe voorkom je dat je e-bike wordt gestolen?

Heel Nederland fietst. En steeds meer fieters fietsen elektisch. Dit betekent meer elektrische fietsen op straat, maar helaas ook meer elektrische fietsen die worden gestolen. Wij geven je graag enkele tips om diefstal van jouw elektrische fiets zoveel mogelijk tegen te gaan. 

Meerdere (goede) sloten

Als je een elektrische fiets koopt zit daar natuurlijk een goed ringslot aan. Breng een extra beveiliging aan in de vorm van een hangslot.  Hiermee kun je de fiets aan iets anders vastmaken, zoals een lantaarnpaal of een bruggetje. Fietsendieven vaak goed in het openmaken van een bepaald soort slot. Met meerdere sloten op je fiets, voorkom je dat de dief ze allemaal open maakt. Het beste kun je sloten kopen met het ART-keurmerk, dan weet je zeker dat ze goed zijn.

Sloten goed bevestigen

Het is handig om ervoor te zorgen dat je fiets ergens aan vast zit. Het beste kun je het slot door het voorwiel én het frame halen en dan ergens aan vastmaken. Het voorwiel is er vaak makkelijk af te halen. Fietsendieven vernielen het slot vaak laag bij de grond. Bevestig het slot daarom zo hoog mogelijk.

 

Heb je een kettingslot? Wikkel die dan meerdere keren om je fiets en bijvoorbeeld een lantaarnpaal, zodat deze niet op de grond hangt. Als je een beugelslot hebt, is het belangrijk deze niet in het midden van het frame te bevestigen, want dan kan de fiets als hefboom worden gebruikt.

In het zicht parkeren

Parkeer bij voorkeur je fiets niet op een donkere of afgelegen plek. Zet je fiets het liefst in het zicht, op een plek waar mensen staan te wachten en de tijd nemen om zich heen te kijken. 

Beveiligde fietsenstalling

Nu heb je meerdere goede sloten, maar toch voel je je een beetje onzeker: heb je je sloten nu op de juiste manier om de fiets heen gedaan? Is het niet te donker in dat straatje? Het allerbeste is natuurlijk om je e-bike te parkeren in een beveiligde fietsenstalling. Er zijn misschien niet overal bemande, gesloten fietsenstallingen, maar je hebt bijvoorbeeld ook open fietsenstallingen met toezicht, waar mensen rondlopen en de fietsen in de gaten houden. Ook zijn er geautomatiseerde fietsenstallingen, waar geen bemanning is, maar waar je met een chipkaart toegang krijgt  en waar camera’s de wacht houden. Ten slotte zijn er nog de fietskluizen, een soort bagagekluizen, maar dan een slagje groter, waar je je fiets in kunt zetten. Op veiligstallen.nl kun je zien waar je bij jou in de buurt, of daar waar je naartoe wilt, je elektrische fiets het veiligst kunt parkeren.

Tips voor thuis

Nu heb je thuis misschien wel een garage of schuur met een heel goed slot erop, maar doe ook hierin je elektrische fiets goed op slot. Mocht een inbreker er toch in slagen de deur open te breken, dan heb je een veel grotere kans dat je e-bike niet wordt meegenomen. Dieven willen vaak snel werken en ieder slot betekent vertraging. Dus ook die op jouw e-bike. Helemaal mooi zou het natuurlijk zijn als je je fiets ook binnen ergens aan vast kon maken. Verder zit er op de accu ook een slot. Laat daar geen sleuteltje in bungelen! Het beste is dat je de elektrische onderdelen die je eraf kunt halen, mee naar binnen neemt, zoals de accu en het display. Zonder die attributen is je elektrische fiets niet veel waard en zal deze minder snel worden gestolen.

Aangifte doen!

Als je elektrische fiets toch wordt gestolen, doe dan altijd aangifte. Je kan je aangifte tegenwoordig eenvoudig online doen op www.politie.nl/aangifte.

Verzekeren

Natuurlijk wil je niet dat je elektrische fiets gestolen wordt. Maar mocht je nou toch de pech hebben en het overkomt je, dan is het fijn als het je naast weinig stress ook niet heel veel geld kost. Zorg daarom voor een goede fietsverzekering, dan kun je je hele e-bike vergoed krijgen. Lees hier meer daarover.

Tips van de fietsenmaker

Tips van de fietsenmaker

Wil je heel graag een elektrische fiets en wil je een juiste keuze maken? Een Batavus fietsenwinkel bij jou in de buurt helpt je graag om een goede keuze te maken. Ze kunnen je goed adviseren over de goede sloten en weten alles over het gebruik van een e-bike. Ook in het Batavus Experience Center de Fietser in Ede staan onze fietsexperts voor je klaar.

Tips van de fietsenmaker