Hoe voorkom je dat je e-bike wordt gestolen?

Heel Nederland fietst, dat kunnen we wel zeggen. Heel Nederland fietst elektrisch, die kant gaan we steeds meer op. Dit betekent meer elektrische fietsen op straat, maar helaas ook meer elektrische fietsen die worden gestolen. Durf je hierdoor nog nauwelijks met je e-bike de straat op? Dan is een smart e-bike misschien iets voor jou. Ga je toch voor een gewone - of high-speed - e-bike, dan zijn deze tips wel wat voor jou!

Meerdere (goede) sloten

Als je een elektrische fiets koopt zit daar een goed ringslot aan. Hiermee kun je de fiets echter niet aan iets anders vastmaken, zoals een lantaarnpaal of een bruggetje. Je wilt natuurlijk niet dat iemand jouw fiets meeneemt. Bovendien zijn fietsendieven vaak goed in het openmaken van een bepaald soort slot. Als je dus meerdere sloten op je fiets hebt, kost dat de dief niet alleen meer tijd, maar heb je een grotere kans dat het hem niet lukt om ze allemaal open te maken. Het maakt natuurlijk ook nog uit welk slot je koopt. Als je er een in een graaibak in de koopjeshoek vindt, dan is de kans groot dat dit niet een superslot is. Het beste kun je sloten kopen met het ART-keurmerk, dan weet je zeker dat ze goed zijn.

Sloten goed bevestigen

Het is dus handig om ervoor te zorgen dat je fiets ergens aan vast zit. Het beste kun je het slot door het voorwiel én het frame halen en dan ergens aan vastmaken. Het voorwiel is er vaak makkelijk af te halen en van een slot met alleen een voorwiel eraan word je ook niet blij. Fietsendieven vernielen het slot vaak laag bij de grond. Als je slim bent bevestig je het slot daarom zo hoog mogelijk. Heb je een kettingslot? Wikkel die dan meerdere keren om je fiets en bijvoorbeeld een lantaarnpaal, zodat deze niet op de grond hangt. Als je een beugelslot hebt, is het belangrijk deze niet in het midden van het frame te bevestigen, want dan kan de fiets als hefboom worden gebruikt.

In het zicht parkeren

Als je je elektrische fiets op een donkere of afgelegen plek parkeert, geef je een fietsendief de mogelijkheid om in alle rust aan jouw fiets te prutsen. Niemand die dat ziet. Parkeer daarom je fiets daar, waar altijd wel mensen staan te wachten en de tijd nemen om zich heen te kijken. Zij constateren dan al snel dat er iets niet in de haak is. En dan maar wel hopen dat niet iedereen naar zijn of haar mobieltje staart.

Beveiligde fietsenstalling

Nu heb je meerdere goede sloten, maar toch voel je je een beetje onzeker: heb je je sloten nu op de juiste manier om de fiets heen gedaan? Is het niet te donker in dat straatje? Het allerbeste is natuurlijk om je e-bike te parkeren in een beveiligde fietsenstalling. Er zijn misschien niet overal bemande, gesloten fietsenstallingen, maar je hebt bijvoorbeeld ook open fietsenstallingen met toezicht, waar mensen rondlopen en de fietsen in de gaten houden. Ook zijn er geautomatiseerde fietsenstallingen, waar geen bemanning is, maar waar je met een chipkaart toegang krijgt  en waar camera’s de wacht houden. Ten slotte zijn er nog de fietskluizen, een soort bagagekluizen, maar dan een slagje groter, waar je je fiets in kunt zetten. Op veiligstallen.nl kun je zien waar je bij jou in de buurt, of daar waar je naartoe wilt, je elektrische fiets het veiligst kunt parkeren.

Tips voor thuis

Nu heb je thuis misschien wel een garage of schuur met een heel goed slot erop, maar doe ook hierin je elektrische fiets goed op slot. Mocht een inbreker er toch in slagen de deur open te breken, dan heb je een veel grotere kans dat je e-bike niet wordt meegenomen. Dieven willen vaak snel werken en ieder slot betekent vertraging. Dus ook die op jouw e-bike. Helemaal mooi zou het natuurlijk zijn als je je fiets ook binnen ergens aan vast kon maken. Verder zit er op de accu ook een slot. Laat daar geen sleuteltje in bungelen! Het beste is dat je de elektrische onderdelen die je eraf kunt halen, mee naar binnen neemt, zoals de accu en het display. Zonder die attributen is je elektrische fiets niet veel waard en zal deze minder snel worden gestolen.

Aangifte doen!

Als je elektrische fiets dan toch wordt gestolen, doe dan altijd aangifte. Je hebt altijd kans dat je fiets toch weer ergens opduikt en het is ook belangrijk voor de politie om te weten of er veel fietsendieven actief zijn. Je hoeft er niet eens voor naar de politie te gaan, maar kunt gewoon aangifte doen op www.politie.nl/aangifte.

Verzekeren

Natuurlijk wil je niet dat je elektrische fiets gestolen wordt. Maar mocht je nou toch de pech hebben en het overkomt je, dan is het fijn als het je naast weinig stress ook niet heel veel geld kost. Zorg daarom voor een goede fietsverzekering, dan kun je je hele e-bike vergoed krijgen. Lees hier meer daarover.

Tips van de dealer

Tips van de dealer

Wil je heel graag een elektrische fiets, maar lijkt het je spannend om die ergens te moeten parkeren? Vraag je je misschien af of je niet beter voor de allergoedkoopste kunt gaan? Onze Batavus-dealers kunnen je helpen met de keuze voor goede sloten en hebben antwoord op de meeste vragen over e-bikes. Kom dus naar een dealer bij jou in de buurt of naar ons Testcenter de Fietser in Ede.

Tips van de dealer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste Batavus producten en het laatste Batavus nieuws? Schrijf je dan nu in!