Regels en wetgeving (high speed) e-bike

Je hebt een elektrische fiets op het oog en je verheugt je erop niet meer te worden ingehaald door anderen op hun e-bike, terwijl jij je puffend en hijgend door de duinen worstelt. Het doet je denken aan jaren geleden toen de bromfietsen nog gewoon op het fietspad reden. Maar wacht eens, hoe zit het dan met de elektrische fiets? Mag die dan nog wel op het fietspad, ook al heet het nog steeds een fiets? Wel belangrijk om te weten bij de keuze voor een e-bike!

Niet harder dan 25 km/uur

Wees gerust. Zolang je een e-bike koopt waarbij de trapondersteuning stopt zodra je harder gaat dan 25 km/uur, hoef je de weg niet op en kun je lekker veilig op het fietspad blijven, dat moet zelfs. Ook al heeft een elektrische fiets een motor, wordt het toch als gewone fiets beschouwd omdat die niet zo hard kan. Je hoeft dan ook geen nummerplaat aan te schaffen, zoals bij een bromfiets moet. En mocht je een ongeluk veroorzaken dan dekt je aansprakelijkheidsverzekering gewoon de kosten die de ander heeft opgelopen. Een fietsverzekering kan overigens wel verstandig zijn voor je eigen onkosten, dus lees daarover hier meer. Je fietst waarschijnlijk wel wat harder dan ‘gewone’ fietsers, dus let altijd goed op de veiligheid van jezelf en anderen. Kijk hier voor meer veilige tips!

Wel harder dan 25 km/uur?

Het is een behoorlijk eind op de fiets naar je werk, die 20 km, maar de auto begin je toch wel zat te worden. Wat een ramp toch elke keer weer om een parkeerplaats te vinden. En als je dan ook nog eens in de files belandt, ben je soms wel een uur te laat op je werk.Na wat zoeken heb je de oplossing. Een fiets. Niet zomaar een fiets, maar een elektrische fiets. En niet zomaar een elektrische fiets, nee, eentje die tot wel 45 km/uur kan; een speed pedelec (of high speedbike). Maar je hebt gezien dat deze e-bike wel 45 km/uur kan. Dan ben je er in nog geen half uur. Dat wordt veel minder reistijd per week. En minder filestress.

Het fietspad niet op

Maar met 45 km/uur mag je vaak het fietspad niet meer op. Als een elektrische fiets maximaal 45 km/uur haalt met meetrappen - zo’n fiets wordt ook wel een speed-pedelec genoemd - en een motorvermogen heeft tussen de 250 en 500 watt, dan wordt je fiets toch echt als een bromfiets beschouwd. In ieder geval wat de regels betreft. Dit houdt dus in dat je je dan ook aan de regels moet houden die voor een bromfietser gelden.

Kentekenplaat

Als je e-bike net zo snel kan als een brommer, dan krijgt die dus ook een gele bromfietskentekenplaat. Als de dealer aangesloten is bij de RDW kan hij de registratie voor je doen en een kentekenplaat voor je aanvragen. Als bewijs dat de elektrische fiets van jou is en niet van iemand anders, krijg je een tenaamstellingscode. Als je hier meer over wilt lezen, kun je dat doen op de website van de RDW.

Toon meer

Rijbewijs

Als je al een rijbewijs A of B hebt, dan mag je gewoon op een snellere e-bike fietsen. Heb je dat niet, dan moet je een bromfietsrijbewijs (het AM-rijbewijs) hebben. Om dit rijbewijs te halen, moet je ook nog eens 16 jaar zijn. Ligt jouw middelbare school in de stad naast jouw dorp? En dacht je een oplossing te hebben gevonden omdat je nog geen brommer mag rijden? Dan moeten we je helaas teleurstellen wat de snelheid betreft. Maar treur niet, met een langzamere e-bike kom je er ook.

WA-verzekering

Een high speed e-bike wordt dus als brommer beschouwd. Een brommer is een motorvoertuig. Een high speed e-bike dus ook. Als je met je mooie snelle elektrische fiets tegen een auto botst die je net even niet had gezien, dan ben je daar niet zomaar voor verzekerd. Mocht je met een fiets - en dus ook met een gewone e-bike - schade rijden, dan betaalt je gewone aansprakelijkheidsverzekering de kosten om de schade te herstellen voor de ander. Maar voor schade, die je net hebt veroorzaakt met je speed-pedelec, moet je een speciale verzekering afsluiten, een WA-verzekering. Over verzekeringen kun je hier meer lezen.

Toon meer

Helm

Op een speed-pedelec moet je een helm op. Dat is voor je eigen veiligheid, net als op de brommer. Want wanneer je ruim 40 kilometer per uur fietst op je speed-pedelec wil je wel beschermd zijn. Met zo'n tempo kan een helm echt je leven redden mocht je onverhoopt onderuit gaan. Wil je liever fietsen zonder helm? Dan koop je een standaard elektrische fiets. 

Niet overal 45 km/uur

Ook al kan je elektrische fiets als je meetrapt 45 km/uur, het betekent niet dat dat ook overal mag. Is er een bromfietspad op weg naar je werk? Dan moet je daar op fietsen, wat inhoudt dat je toch wat langer onderweg bent dan dat half uurtje dat je had gedacht. Binnen de bebouwde kom mag je namelijk maar 30 km/uur op een bromfietspad en buiten de bebouwde kom 40 km/uur. Sommige gemeenten en provincies hebben afwijkende of aanvullende regels voor de plek van speed pedelecs op de weg. Neem hierover contact op met de gemeente of het provinciehuis. Zoek dus goed uit wat de regels zijn op jouw fietsroute. Kijk voor meer informatie op bijvoorbeeld de website van de RDW, de ANWB en de Rijksoverheid.

Toon meer
Voel het verschil!

Voel het verschil!

Zou je weleens het verschil willen voelen tussen een gewone elektrische fiets en een snellere variant daarvan? Vraag dan aan een van onze Batavus E-bike E-xperts! of ze een speed pedelec op voorraad hebben. Weet je het allemaal nog niet zo precies? Je kunt er ook met al je vragen terecht, dus ga gerust langs!

Voel het verschil!