De motor van de e-bike

Voorwielmotor, achterwielmotor, middenmotor, maakt het nou wat uit wat je kiest? Op zich doen ze allemaal hun werk, maar er zijn wel kleine verschillen. De kracht van de motor wordt gemeten in Nm (Newtonmeters): hoe meer Nm hoe krachtiger de motor. Wil je de e-bike vooral gebruiken voor in de stad? Dan is 25 Nm voldoende. Woon je in een heuvelachtig gebied, dan heb je dus een krachtigere motor nodig. Maar verder kun je die getalletjes wel vergeten. Als je een mooie e-bike op het oog hebt en de informatie erbij leest, staat daar bijvoorbeeld aangegeven of de fiets geschikt is voor heuvelachtig landschap: dan heeft de fiets vanzelfsprekend al een krachtigere motor.

De plaats van de motor in de e-bike

Als je een elektrische fiets voorbij ziet komen, zie je dit waarschijnlijk als eerste aan de accu  - als die je al opvalt. Waar zit dan de motor? Over het algemeen zijn ze mooi geïntegreerd in de fiets. Als je beter kijkt, zul je echter zien dat er drie plekken zijn waar de motor kan zitten: in het voorwiel, in het achterwiel of op de trapas. Elke plek heeft zijn voor- en nadelen en het is aan jou te bepalen wat het beste bij je past.

Achterwielmotor

Als je op een gewone fiets rijdt, dan zorg je ervoor dat het achterwiel ronddraait via de ketting. Een motor in het achterwiel drijft het wiel ook aan en dat voelt heel natuurlijk aan. Eigenlijk voelt het, alsof je continu de wind mee hebt en zo een duwtje in je rug krijgt. Bij een achterwielmotor hoef je je niet te ergeren aan het geluid van de motor, want die is helemaal geruisloos. Dat de motor in het achterwiel zit, kun je zien aan de wat dikkere as. Dit houdt wel in dat je niet zelf de band kunt verwisselen, dus dat je dat moet laten doen.

 

De fietsen van Batavus met een achterwielmotor zijn de zogenaamde Easy® e-bikes voorzien van ION®-technologie.

Voorwielmotor

Lijkt het je juist het prettigst om het gevoel te hebben dat je vooruit wordt getrokken, dan moet je gaan voor een voorwielmotor. Deze zit in het voorwiel en drijft die dus aan. De voorwielmotor is de kleinste en daardoor ook de lichtste en valt nauwelijks op. Fiets je vooral in de stad? Dan is een e-bike met voorwielmotor perfect voor jou! Maar ook als je wat langere tochten wilt maken is deze geschikt. Wil je heel graag een e-bike, maar zo min mogelijk geld besteden? Dan kom je waarschijnlijk op een e-bike met deze motor uit, want het is ook nog eens de goedkoopste. Een groot pluspunt voor de rokkendragers onder ons is, dat bij deze motor een dichte kettingkast (met naafversnelling) mogelijk is.

 

Onze elektrische fietsen met voorwielmotor zijn voorzien van de E-motion-technologie. Bijkomend voordeel is dat de voorwielmotoren van deze technologie een vrijloop hebben: dit betekent dat als je de motor uit hebt staan de e-bike toch nog licht fietst.

Toon meer

Middenmotor

Is voor jou een goede balans het belangrijkst? Dan is het waarschijnlijk het prettigst om te fietsen met een middenmotor. De motor zit op de trapas en het gewicht zit daardoor laag en in het midden. Ook als je een doe-het-zelver bent en graag je eigen band verwisselt, is het makkelijker met een middenmotor. Middenmotoren zijn vaak krachtige motoren, waarmee je makkelijk een heuvel of zelfs een berg op fietst. Als je veel lange rokken en jurken draagt, zijn er Batavus e-bikes met gesloten kettingkast (met naafversnelling). Maar let wel goed op, want een open kettingkast (met derailleurversnelling) is hier ook mogelijk. Onze fietsen met middenmotor zijn voorzien van de Bosch-technologie of de Yamaha-technologie.

De dealer helpt je kiezen

De dealer helpt je kiezen

Of je nu vooral in de stad fietst of in de Ardennen, lange of korte tochten maakt, met een jurk, rok of broek, jong bent of al wat ouder, voor iedereen is er een geschikte e-bike! Begint jouw hoofd echter op hol te slaan bij al deze informatie? Maak je niet druk. Ga gewoon naar een van onze dealers, of naar ons Testcenter de Fietser in Ede. Vertel je specifieke wensen en onze specialisten zorgen ervoor dat je de e-bike krijgt die bij jou past!

De dealer helpt je kiezen