Het juist afstellen van je fietsstuur

Naast de juiste framemaat is het ook belangrijk dat je het stuur van je fiets juist hebt afgesteld. Een goede stuurpositie voorkomt klachten aan schouders, polsen, rug of je nek. Benieuwd hoe je dat doet? Batavus helpt je graag een handje met wat handige tips!

Toon meer
Het stuur van je fiets afstellen

Het stuur van je fiets afstellen

Het stuur van je fiets kan je op verschillende manieren afstellen. Hoe je dit doet, hangt af van het type stuurpen. Zo heb je stuurpennen die je handmatig kan verstellen en stuurpennen die je met een inbussleutel kan verstellen. Natuurlijk hangt de stuurpositie van je rijstijl af en aan wat jij fijn vindt, maar je kan globaal deze richtlijnen volgen.

 

Heb je een elektrische stadsfiets of een gewone stadsfiets? Dan kan je een hoek van ongeveer 60 graden aanhouden. Heb je een sportieve fiets een sportieve elektrische fiets? Dan hanteer je een hoek van ongeveer 90 graden.

Het stuur van je fiets afstellen
Een handmatig verstelbare stuurpen afstellen

Een handmatig verstelbare stuurpen afstellen

Sommige fietsen van Batavus zijn voorzien van een handmatig verstelbare stuurpen. Dat houdt in dat je geen gereedschap nodig hebt om je stuurpen te verstellen. En dat is wel zo handig. Hierdoor kan je binnen een mum van tijd je stuurpositie verstellen door een hendel omhoog te trekken en je stuur te positioneren naar de hoek die jij fijn vindt. Vervolgens druk je de hendel weer naar beneden zodat het stuur weer vast staat.

Een handmatig verstelbare stuurpen afstellen
Een stuurpen verstellen met gereedschap

Een stuurpen verstellen met gereedschap

Sommige fietsen van Batavus hebben een verstelbare stuurpen waar je wat gereedschap voor nodig hebt. Hiervoor heb je alleen maar een inbussleutel nodig. Met de inbussleutel draai je het stuur iets losser, waardoor je deze kan herpositioneren. Je kan de stuurpen dan afstellen naar jouw wens om een fijne positie te hanteren. Klaar? Dan draai je het stuur weer vast en je bent klaar om op pad te gaan!

Een stuurpen verstellen met gereedschap

Je geniet langer met een goed onderhouden fiets

Vergeet niet zo nu en dan alle bewegende onderdelen van je fiets even te controleren en vast te draaien als dat nodig is. Je stuur is zo’n voorbeeld. Check deze onderdelen maandelijks even kort. Het duurt maar een paar minuten waardoor je altijd veilig onderweg bent.

 

Heb je moeite met het afstellen van je (elektrische) fiets? Dan kan je natuurlijk de fietsenwinkel om hulp vragen. Er is altijd een Batavus dealer bij jou in de buurt die voor je klaar staat. Wil je je persoonlijk laten informeren over jouw framemaat en houding op je fiets? Maak dan een afspraak je dichtstbijzijnde Batavus-dealer of kom langs in De Fietser in Ede.