Het juist afstellen van het zadel van je fiets

Naast de juiste framemaat is het ook belangrijk dat je goed op je fiets zit. Een goede zithouding voorkomt klachten aan je schouders, rug, nek of knieën. Benieuwd naar de juiste zitpositie? Houd dan deze punten aan. 

 

 

Toon meer
De juiste zadelhoogte van je fiets

De juiste zadelhoogte van je fiets

Als je een nieuwe fiets hebt, dan weet je de ideale framemaat voor jou, maar om perfect te zitten wil je je zadel ook op de juiste hoogte hebben staan. Je stelt de zadelhoogte makkelijk in door het klemmetje bij de zadelpen iets losser te draaien en de zadelpen omhoog te tillen. Let op dat je niet voorbij de maximale lengte van de zadelpen gaat! Om de juiste zadelhoogte in te stellen, stap je op de fiets en zet je hak op het pedaal. Als je been is gestrekt heb je de juiste hoogte te pakken

De juiste zadelhoogte van je fiets
Zadelpositie

Zadelpositie

Nadat je de juiste zadelhoogte hebt vastgesteld, is het tijd voor de zadelpositie. Het zadel is niet alleen in hoogte te verstellen, maar ook kan je het zadel iets naar voren of achteren verstellen. Dat doe je door het schroefje onder je zadel even wat losser te draaien. Zet de pedalen vervolgens in horizontale positie. Je knieschijf zal boven de pedalen moeten lopen. Is dit niet het geval? Verstel je zadel dan iets naar voren of naar achteren. Draai de schroef weer vast en je zit weer heerlijk op je fiets.

Zadelpositie
Zadelhelling

Zadelhelling

Als laatste punt is het belangrijk om je zadelhelling goed in te stellen. Om zo comfortabel mogelijk op de fiets te zitten stel je het zadel zodanig in dat deze horizontaal staat. Dit voorkomt dat je van je zadel kan glijden tijdens het rijden. Ook dit doe je door de schroef onder je zadel even los te draaien. Zet je zadel horizontaal en draai de schroef weer vast.

Zadelhelling

Je geniet langer met een goed onderhouden fiets

Vergeet niet zo nu en dan alle bewegende onderdelen van je fiets even te controleren en vast te draaien als dat nodig is. Je zadel is zo’n voorbeeld. Check ‘m maandelijks even kort. Het duurt maar een paar minuten, waardoor je altijd veilig én comfortabel onderweg bent.

 

Heb je moeite met het afstellen van je (elektrische) fiets? Dan kan je natuurlijk de fietsenwinkel om hulp vragen. Er is altijd een Batavus dealer bij jou in de buurt die voor je klaar staat. Wil je je persoonlijk laten informeren over jouw framemaat en houding op je fiets? Maak dan een afspraak je dichtstbijzijnde Batavus-dealer of kom langs in De Fietser in Ede.