De juiste manier om je fietsbanden op te pompen

Hoe pomp je je fietsband op?

Misschien klinkt het als de meest simpele vraag die er is, maar er komt toch nog wel het een en ander bij kijken. Zo zijn er verschillende soorten ventielen en verschillende soorten fietspompen. Bovendien is het belangrijk dat je de fietsband niet te hard of te zacht oppompt. Batavus helpt je graag bij het uitleggen van de juiste manier om je fietsband op te pompen.

 

 

 

 

 

Toon meer
Voordat je begint, even dit.

Voordat je begint, even dit.

Voordat je begint met het oppompen van je fietsband is het belangrijk dat je weet hoeveel Bar er in de band gaat. De Bar is de hoeveelheid lucht die je in je fietsband pompt. Je kan de gewenste hoeveelheid bar aflezen aan de zijkant van je fietsband. Let erop dat je niet te veel bar in je fietsband pompt. Niet alleen rijdt dit niet meer lekker, maar zo voorkom ook je een klapband.

Voordat je begint, even dit.
Welk ventiel heeft mijn fiets?

Welk ventiel heeft mijn fiets?

Er zijn een paar soorten ventielen die je terugziet op je (elektrische) fiets. De ene is een erg dun ventieltje waar net even wat extra handelingen bij komen kijken en de ander is weer een wat breder ventiel die iets simpeler is om te gebruiken. Het verschil lees je hieronder.

Welk ventiel heeft mijn fiets?
Een Hollands ventiel op je fiets

Een Hollands ventiel op je fiets

Een Hollands ventiel is een ventiel wat we allemaal wel kennen. Deze is al erg oud en waarschijnlijk ben je wel bekend met dit ventiel. Om dit ventiel op te pompen hoef je niet zo veel handelingen uit te voeren. Je pakt je fietspomp, zet deze op het ventiel, klikt je pomp vast en je pompt je band op tot het aantal bar is bereikt.

Een Hollands ventiel op je fiets
Een Frans ventiel op je fiets

Een Frans ventiel op je fiets

Een Frans ventiel is een dun ventiel die je tegenwoordig veel tegenkomt op fietsen. Dit ventiel werkt iets anders dan een Hollands ventiel. Voordat je je band wil oppompen, dien je namelijk het bovenste gedeelte van het Franse ventiel een beetje los te draaien. Als je deze vervolgens op de bovenkant kan indrukken, merk je dat er lucht uit band loopt. Op dat moment zet je je fietspomp op het ventiel en sluit je de clip om hem vast te zetten. Hierna pomp je je band op met het gewenste aantal bar, die vaak is af te lezen op zulke fietspompen.

Een Frans ventiel op je fiets
Verschillende soorten fietspompen

Verschillende soorten fietspompen

Er zijn verschillende soorten fietspompen die je kan kopen. Natuurlijk zijn we allemaal bekend met de ‘oude en vertrouwde’ fietspomp die je met een klipje op een Hollands ventiel kan zetten. Een simpel design, maar erg effectief. Helaas is het aantal bar aflezen hier niet mogelijk en moet je het op gevoel doen. Natuurlijk kan je met je duim op je fietsband drukken om deze iets in te drukken. Als je hier een klein beetje weerstand in krijgt, zit er voldoende bar in.

 

Ook zijn er fietspompen met verschillende openingen. Die openingen zijn voor de verschillende ventielen. Met deze soort fietspompen kan je namelijk ook een Frans ventiel gebruiken.

Verschillende soorten fietspompen

Je Batavus-dealer staat altijd voor je klaar

Heb je moeite met het oppompen van de banden van je (elektrische) fiets? Dan kan je natuurlijk de fietsenwinkel om hulp vragen. Er is altijd een Batavus dealer bij jou in de buurt die voor je klaar staat. Wil je je persoonlijk laten informeren? Maak dan een afspraak bij de dichtstbijzijnde Batavus-dealer of kom langs in De Fietser in Ede.