Actieradius

Naast het belang van het soort motor en de plaats hiervan op de e-bike is het natuurlijk ook belangrijk om te weten hoe ver je met een volle accu kunt fietsen. Dit noemen we de actieradius van een accu. 

Informatie over actieradius

 

Meestal wordt de maximale actieradius van een accu bij een elektrische fiets vermeld. Dit is de actieradius - gebaseerd op 

gebruikerservaringen en verschillende tests - onder ideale omstandigheden. De door jou ervaren actieradius tijdens het fietsen kan echter verschillen, doordat deze naast het aantal Wattuur (Wh) van de accu van verschillende factoren afhankelijk is. Een kort overzicht daarvan vind je hier.

 

 

Factoren die de actieradius beïnvloeden

De actieradius is afhankelijk van een aantal factoren. Op de eerste plaats van de accucapaciteit ofwel het aantal Wattuur (Wh) waarvoor je kiest. Bij veel van onze e-bikes heb je keuze uit meerdere capaciteiten, waaronder 300, 400, 500 of zelfs 600 Wh. Over het algemeen geldt: hoe hoger de capaciteit, hoe duurder de accu.

 

 

Waarom haal ik de maximale actieradius niet?

Sommige bezitters van elektrische fietsen ervaren dat zij niet de maximale actieradius van de accu halen die de fabrikant aangeeft. Dit is te verklaren doordat er veel factoren van invloed kunnen zijn op de actieradius, in positieve of negatieve zin.

 

In deze tabel vind je een indicatie van de actieradius per elektrische fiets weergegeven, onder normale omstandigheden.

 

Welke factoren kunnen de actieradius positief of negatief beïnvloeden?

 

 • De weersomstandigheden. Kou heeft bijvoorbeeld invloed op batterijpakketten. Als de temperatuur 10°C of lager is neemt de actieradius af en wordt de laadtijd van de accu ook langer.
 • Weerstand (windkracht, bandenspanning, versnelling, conditie van het wegdek en hoogteverschillen).
 • Geografie en wegdek. In meer heuvelachtig gebied is er meer ondersteuning nodig en is de actieradius dus korter.
 • Het totaalgewicht (gewicht van fiets + berijder + belading). 
 • Het gekozen rijprogramma. Zo kan op elektrische fietsen met ION® technologie een programma op maat geïnstalleerd worden.
 • Gebruik van trapkrachtsensor of speedsensor. Doordat een trapkrachtsensor reageert op jouw inspanning, is een grotere actieradius mogelijk.
 • Trapbekrachtigingsniveau ofwel gekozen trapondersteuningsstand. Deze kan bijvoorbeeld (afhankelijk van het gekozen systeem) op eco, cruise, tour, sport en power gezet worden. Hoe lager het niveau van ondersteuning, hoe hoger de actieradius. Ook het (veelvuldig) gebruik van een eventueel aanwezige gashendel zal de actieradius verkleinen.
 • Het schakelgedrag. Hoe zuiniger je schakelt, hoe groter de actieradius. We adviseren om in de laagste versnelling te starten en dan door te schakelen tot je de gewenste trapfrequentie en snelheid hebt bereikt. Begin in ieder geval nooit in de zwaarste versnelling!
 • De conditie van de accu. Lees het bijgeleverde instructieboekje goed door en laat jouw Batavus dealer regelmatig onderhoud plegen.
 • De leeftijd van de accu. Naarmate de accu ouder wordt, neemt de capaciteit af en kun je minder kilometers fietsen met een accu. 

 

Hoe vergelijk je batterijpakketten het beste met elkaar?

In het verleden werd bij de vergelijking van accu’s de vergelijking gemaakt op basis van capaciteit (ampère-uur). Echter, een vergelijking op basis van uitsluitend capaciteit geeft geen volledig beeld, aangezien de prestatie van een batterijpakket ook afhankelijk is van de batterijspanning (voltage) tijdens het ontladen.

 

De beste manier om batterijpakketten met elkaar te vergelijken, is door te kijken naar het aantal Wattuur van de batterij/ accu. Het aantal Wattuur houdt zowel rekening met de capaciteit van de batterij als de gemiddelde batterijspanning bij het ontladen. Hoe hoger het aantal Watturen, hoe hoger de actieradius. En dus hoe verder je met elektrische ondersteuning kunt fietsen zonder de accu op te laden.

 

In de bijgaande e-bike specificatietabel (PDF) geven we o.a. de bandbreedte weer van de actieradius van onze elektrische modellen.

 

 

PDF DocumentBatavus actieradiustabel.pdf

 

Daarnaast vermelden wij de actieradius ook per elektrische fiets op onze website.

 

Meer informatie over de invloed van kou op je batterijpakket

Display elektrische fiets

 

Een lage buitentemperatuur heeft ook invloed op met name batterijpakketten en lcd-displays van elektrische fietsen. Voor bijvoorbeeld Li-ion batterijen heeft dit te maken met de gebruikte chemie die onderhevig is aan temperatuur effecten. Houd er rekening mee dat bij temperaturen onder 10°C dit over het algemeen een langere laadtijd, minder vermogen en minder beschikbare energie betekent.

 

 

Energie stroomt minder makkelijk bij kou

Bij de ION® batterijpakketten (zowel Li-ion als NiMH) speelt ook het

batterijmanagementsysteem (BMS) een rol. Deze vermindert het vermogen bij lage temperaturen om de levensduur van het batterijpakket te verlengen. De actieradius zal sterk afnemen bij lagere buitentemperaturen. Dit komt doordat de energie in het batterijpakket minder makkelijk stroomt bij kou. Bij temperaturen onder de 10°C moet je rekening houden met 5 tot 20% actieradiusverlies en bij temperaturen onder 0°C kan dit zelfs oplopen tot een afname van 10 tot 30% van de actieradius.

 

 

Voorbeeld: als je bij 20°C een actieradius van 40 km haalt, kan dit bij 0°C met zo’n 10 km afnemen. 

 

 

Temperatuureffect is tijdelijk

 

Het temperatuureffect is in tegenstelling tot het ouderdomseffect tijdelijk. Dit betekent dat wanneer de omgevingstemperatuur hoger wordt, de actieradius weer terug komt op het oude niveau. Dit geldt ook voor laadtijd van het batterijpakket. Hoe lager de omgevingstemperatuur, hoe

 langer de laadtijd.

 

Tips:

 

 • Bewaar de accu op kamertemperatuur.
 • Laad het batterijpakket bij kamertemperatuur op. Het batterijpakket zal dan sneller opladen. Ook is de starttemperatuur van de accu hierdoor hoger, wat een gunstig effect heeft op de actieradius.
 • Berg de accu ook niet leeg op. Als je een leeggereden accu in de kou opbergt kun je diepteontlading in de hand werken.

 

Vorstsymbool

Bij een buitentemperatuur van 4°C of lager tonen sommige displays een vorstsymbool. Wanneer dit symbool verschijnt kan het wegdek glad zijn. Pas jouw tempo hierop aan.

 

Lcd-displays (bijv. van Bosch) hebben de eigenschap dat deze bij lage temperaturen trager reageren. Het display is dan niet defect. Bij een stijging van de omgevingstemperatuur zullen de gegevens weer met een normale snelheid verschijnen.

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.