De lakkerij

Het lakken van de frames gebeurt nog altijd in Heerenveen. In de lakkerij worden de kleuren samengesteld, de frames gecoat en natuurlijk gelakt.

Wanneer de frames binnen komen in de lakkerij worden deze eerst grondig gereinigd. Daardoor hechten de primerlaag en de lak veel beter. Het uitharden van deze lagen gebeurt binnen een temperatuurrange van 150 tot 180 graden. Als deze lak er eenmaal op zit is deze bijna niet te verwijderen. De lak die in de lakkerij geproduceerd wordt heeft in principe dezelfde kwaliteit als die van autolak en blijft dan ook met gemak tien jaar goed.

Nadat er maar liefst vijf laklagen op het frame zijn aangebracht, worden de transfers op het frame geplakt. Transfers zijn een soort stickers met daarop merk- en modelnaam. Het plakken van deze transfers is een specialistisch werkje dat in een keer goed moet gaan. Alle lak die in Heerenveen geproduceerd wordt is trouwens op waterbasis. Dezelfde kwaliteit als andere lak, maar dan milieuvriendelijk. Bekijk hieronder ook filmpjes over de lakkerij, en zie hoe het er aan toe gaat!