10 tips - Alles wat je moet weten over veilig fietsen tijdens de Corona periode
Toon meer#1 Fiets zoveel mogelijk alleen
Door alleen te fietsen, verminder je het risico voor jezelf en anderen.
#2 Houd afstand op de fiets
1,5 meter afstand houden is bij sportactiviteiten als wandelen en fietsen lang niet voldoende, blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Katholieke Universiteit (KU) Leuven. Dat bevestigt onderzoeker Bert Blocken donderdag aan NU.nl na berichtgeving in de Belgische media.
Op basis van de resultaten stellen de onderzoekers dat de afstand tussen mensen die naast elkaar staan tijdens het sporten minstens 4 tot 5 meter moet zijn. Mensen die samen fietsen en hardlopen moeten 10 meter afstand houden en wielrenners zelfs 20 meter. Bron: nu.nl
#3 Zoek rustige fietspaden
Is het zonnig weer, dan is het misschien heel druk op de populaire fiets- en wandelroutes. Dan gaat die afstand houden soms niet zo natuurlijk. Doe jezelf een plezier en vermijd de tijden waarop het druk is op de paden, maar kies voor een andere plek. Wil je toch die prachtige route fietsen, doe het bijvoorbeeld op een doordeweekse dag of op een minder populair tijdstip.
#4 Bij verkeerslichten, achter je voorganger
Moet je wachten voor een verkeerslicht, ga dan achter je voorganger staan in plaats van naast hem of haar. Niet alleen kan je dan makkelijker de afstand van een paar meter aanhouden, maar je maakt ook nog de weg vrij voor anderen.
#5 Stap even af en lach!
De paden in het bos zijn soms net wat smaller dan normaal. Dan is het natuurlijk niet goed mogelijk om afstand te bewaren. Je kan dan eventjes afstappen, zo houd je rekening met je medeweggebruiker. Je krijgt ongetwijfeld een vriendelijke lach!
#6 Hoesten of niezen?
De beste manier om te hoesten en niezen op de fiets, is om het in je elleboog te doen. Zo voorkom je dat je achterligger jouw niesdruppels opvangt!
#7 Maak een leenfiets goed schoon (ook voor je opvolger)
Maak je gebruik van een leenfiets, maak dan de handvatten goed schoon met een desinfecterend middel voordat je gaat fietsen. Ben je klaar? Dan doe je jouw opvolger een plezier door het handvat weer goed schoon te maken.
#8 Was na het fietsen je handen
Zit je fietstocht erop? Was dan flink je handen met zeep. Zeker als je een stoplicht hebt bediend is dat goed om te doen.
#9 Fiets niet te hard of te lang
Ben je gewend om lange dagen in het zadel te zitten en jezelf flink in het zweet te werken? Dan is het beter om het rustiger aan te doen. Bij zware inspanningen vermindert je weerstand tijdelijk omdat je moet herstellen. Je voelt natuurlijk zelf het beste aan tot hoever je kan gaan.
#10 Laat je extra goed horen
Luister eens naar het geluid van je bel, doet ie het nog goed? Als je momenteel een frisse neus haalt en gaat fietsen, is het heel belangrijk dat je jezelf goed kan laten horen. Is je bel aan vervanging toe? Je dealer helpt je graag.
#11 (Bonustip) Verminder je stress door te fietsen
Ervaar je weleens stress? Pak eventjes de fiets, of wandel een stuk. Doe dit natuurlijk wel zo min mogelijk en op een rustig tijdstip. Als je beweegt, maakt je lijf verschillende gelukstofjes aan waardoor je je dag beter aan kan.
Meer lezen?
Lees ook onze andere artikelen over gezondheid en elektrische fietsen:
- Alles over fietsen op een elektrische fiets en gezondheid
- Alles over de e-bike en het milieu
- Alles over veilig op je e-bike
- Alles over calorieën verbranden op de e-bike
- Alles over fietsen of wandelen, wat is gezonder?
- Alles over gezond fietsen voor ouderen, waar let je op?
- Alles over werken aan je gezondheid op de elektrische fiets