10 tips - Alles wat je moet weten over veilig fietsen tijdens de Corona periode

Veel mensen blijven momenteel thuis en gaan zo min mogelijk de straat op. Dat doen we natuurlijk om onszelf en anderen te beschermen. Zodat onze helden met vitale beroepen zo goed mogelijk hun werk kunnen doen. We kunnen in Nederland gelukkig af en toe naar buiten een frisse neus halen en van het mooie lenteweer genieten. Bijvoorbeeld op de fiets, want dat is heel gezond zo claimt een internationale viroloog. 

 

De richtlijn van het RIVM is om zo min mogelijk naar buiten te gaan, maar ga je toch naar buiten om een frisse neus te halen op de fiets, dan helpen we je graag om het zo veilig mogelijk te doen. Batavus geeft je tips om zo onbezorgd mogelijk te fietsen op straat tijdens de Corona periode.  

Alles wat je moet weten over veilig fietsen tijdens de Corona periode

Toon meer

#1 Fiets zoveel mogelijk alleen

Door alleen te fietsen, verminder je het risico voor jezelf en anderen. 

#2 Houd afstand op de fiets

1,5 meter afstand houden is bij sportactiviteiten als wandelen en fietsen lang niet voldoende, blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Katholieke Universiteit (KU) Leuven. Dat bevestigt onderzoeker Bert Blocken donderdag aan NU.nl na berichtgeving in de Belgische media.

 

Op basis van de resultaten stellen de onderzoekers dat de afstand tussen mensen die naast elkaar staan tijdens het sporten minstens 4 tot 5 meter moet zijn. Mensen die samen fietsen en hardlopen moeten 10 meter afstand houden en wielrenners zelfs 20 meter. Bron: nu.nl

#3 Zoek rustige fietspaden

Is het zonnig weer, dan is het misschien heel druk op de populaire fiets- en wandelroutes. Dan gaat die afstand houden soms niet zo natuurlijk.  Doe jezelf een plezier en vermijd de tijden waarop het druk is op de paden, maar kies voor een andere plek. Wil je toch die prachtige route fietsen, doe het bijvoorbeeld op een doordeweekse dag of op een minder populair tijdstip. 

#4 Bij verkeerslichten, achter je voorganger

Moet je wachten voor een verkeerslicht, ga dan achter je voorganger staan in plaats van naast hem of haar. Niet alleen kan je dan makkelijker de afstand van een paar meter aanhouden, maar je maakt ook nog de weg vrij voor anderen.  

#5 Stap even af en lach!

De paden in het bos zijn soms net wat smaller dan normaal. Dan is het natuurlijk niet goed mogelijk om afstand te bewaren. Je kan dan eventjes afstappen, zo houd je rekening met je medeweggebruiker. Je krijgt ongetwijfeld een vriendelijke lach!

#6 Hoesten of niezen?

De beste manier om te hoesten en niezen op de fiets, is om het in je elleboog te doen.  Zo voorkom je dat je achterligger jouw niesdruppels opvangt!

#7 Maak een leenfiets goed schoon (ook voor je opvolger)

Maak je gebruik van een leenfiets, maak dan de handvatten goed schoon met een desinfecterend middel voordat je gaat fietsen. Ben je klaar? Dan doe je jouw opvolger een plezier door het handvat weer goed schoon te maken.  

#8 Was na het fietsen je handen

Zit je fietstocht erop? Was dan flink je handen met zeep. Zeker als je een stoplicht hebt bediend is dat goed om te doen. 

#9 Fiets niet te hard of te lang

Ben je gewend om lange dagen in het zadel te zitten en jezelf flink in het zweet te werken? Dan is het beter om het rustiger aan te doen. Bij zware inspanningen vermindert je weerstand tijdelijk omdat je moet herstellen. Je voelt natuurlijk zelf het beste aan tot hoever je kan gaan.  

#10 Laat je extra goed horen

Luister eens naar het geluid van je bel, doet ie het nog goed? Als je momenteel een frisse neus haalt en gaat fietsen, is het heel belangrijk dat je jezelf goed kan laten horen. Is je bel aan vervanging toe? Je dealer helpt je graag. 

#11 (Bonustip) Verminder je stress door te fietsen

Ervaar je weleens stress? Pak eventjes de fiets, of wandel een stuk. Doe dit natuurlijk wel zo min mogelijk en op een rustig tijdstip. Als je beweegt, maakt je lijf verschillende gelukstofjes aan waardoor je je dag beter aan kan.  

Veilig op de fiets tijdens de Corona Periode

Dit waren de tips om veilig en gezond te fietsen in de Corona periode. We vertrouwen erop dat je met deze tips van je lenteritten geniet. Lees ook de maatregelen van het RIVM , de meeste actuele info vind je daar. 

 

Bekijk en probeer elektrische fietsen

Heb je interesse in een (elektrische) fiets, of wil je er eentje proberen? Informeer bij je dealer over de mogelijkheden om op een rustig moment jouw nieuwe e-bike te proberen. Wil je liever online alles bekijken? Bekijk direct alle elektrische fietsen van Batavus.

Toon meer