Is fietsen op een elektrische fiets of e-bike gezond?

De elektrische fiets wordt steeds populairder en niet zonder reden, het is voor veel mensen een ideale uitkomst. Je fietst er makkelijker, langer en verder mee. “Een elektrische fiets is lui”, heb je misschien wel eens gehoord. Wees niet bang, want dat is helemaal niet het geval! Fietsen is goed voor je, óók op een elektrische fiets. Maar hoe zit het dan met het milieu? Batavus helpt je met al vragen over e-bikes én we hebben verrassend positieve antwoorden voor je.

De voordelen van rijden op een elektrische fiets

De voordelen van rijden op een elektrische fiets

Als je op een elektrische fiets rijdt, ben je gezond bezig. Je verbetert je conditie en het is goed voor je longen en je hart. Je verbrandt calorieën waardoor je beter op gewicht blijft. Misschien vraag je je af of dit ook zo gezond is voor elektrisch fietsen, want met een motor hoef je toch veel minder te doen? Het antwoord is dat dit zeker ook voor elektrisch fietsen geldt. Een elektrische fiets gaat namelijk niet vooruit als je niet trapt: de motor slaat alleen aan als de pedalen ronddraaien óf wanneer je er kracht op zet. Dat verschilt weer per type motor.

De voordelen van rijden op een elektrische fiets
Minder trapondersteuning, meer beweging

Minder trapondersteuning, meer beweging

Je beweegt dus, hoe dan ook. Een voordeel hiervan is dat je dus direct calorieën verbrandt. Hoeveel je beweegt heb je zelf in de hand. De trapondersteuning heeft drie tot vijf standen, afhankelijk van de technologie in de fiets; in stand één - de laagste stand - doe je het meeste werk zelf. In de hoogste stand word je behoorlijk geholpen. Als je geen heuvel of viaduct op hoeft, dan heb je die hoogste stand echt niet nodig. Op een fiets met vijf standen is stand twee of drie dan meer dan voldoende. Zit je boordevol energie, dan zet je hem in stand één of gewoon helemaal uit. Het kan allemaal! Want als je minder trapondersteuning krijgt, doe je het meer op je eigen kracht, wat dus extra gezond is tijdens het fietsen.

Minder trapondersteuning, meer beweging
Vaker en langer e-biken

Vaker en langer e-biken

Laten we ervan uitgaan dat de motor van de elektrische fiets je voor de helft helpt. Dan span je je dus voor de helft minder in dan wanneer je op een gewone fiets zou zitten. Is dit lui? Nee! Want dankzij de trapondersteuning pak je veel sneller de elektrische fiets en kan je langer genieten van je rit. De meeste mensen die een elektrische fiets hebben aangeschaft, krijgen namelijk juist meer beweging! Daarom moet je de e-bike tegen de auto afwegen: de keren dat je de elektrische fiets pakt in plaats van de auto ben je véél gezonder bezig.

Vaker en langer e-biken
Elektrisch fietsen geeft minder stress

Elektrisch fietsen geeft minder stress

Beeld je nou eens in dat al die auto’s door elektrische fietsen zouden worden vervangen: wat een stilte zou dat zijn. En wat heerlijk dat je met een e-bike wat vaker in de buitenlucht komt. Voldoende daglicht zorgt ervoor dat je veel beter slaapt en je je dus uitgerust en fit voelt. Door de elektrische fiets te pakken in plaats van de auto, fiets je lekker al die files voorbij. En als je bent aangekomen op de plaats van bestemming hoef je niet een kwartier rond te rijden op zoek naar een parkeerplek. Wat een opluchting! Die tocht door dat mooie landschap, wat je eerst te ver vond op de fiets en waarvoor je liever de auto nam, kan nu in alle stilte worden gemaakt, in de frisse lucht, op je e-bike. En ook nog eens heerlijk ontspannen, dus veel minder stress.

Elektrisch fietsen geeft minder stress
Elektrische fiets zelf ervaren?

Elektrische fiets zelf ervaren?

Steeds meer Nederlanders fietsen elektrisch en steeds meer Nederlanders fietsen meer en verder omdat ze een e-bike hebben. Elektrisch fietsen is namelijk helemaal niet moeilijk. Ook jij kunt het! Dankzij de trapondersteuning kun je de fietstocht helemaal aan jezelf aanpassen. Om dit te ervaren kun je het beste eens een elektrische fiets, of meerdere, uitproberen. Je kunt hiervoor een dealer bij jou in de buurt opzoeken of een bezoek brengen aan ons testcenter De Fietser in Ede.

Elektrische fiets zelf ervaren?