Calorieën verbranden op de e-bike

Veel mensen denken dat je niet veel hoeft te doen wanneer je op een e-bike fietst. Dat klopt in zekere zin. Als je de trapondersteuning vol aanzet, dan zul je niet snel zweten. Maar je kunt ook sportief zijn op de e-bike. Dan zet je de trapondersteuning gewoon een paar standen lager. Je legt daardoor makkelijker een grotere afstand af, terwijl je inspanning nagenoeg hetzelfde is als op een normale fiets. Zo wordt fietsen op een e-bike niet alleen sportiever, maar ook veel aangenamer!

Lage drempel

Die 20 km naar je werk doe je misschien niet zo snel op een gewone fiets, maar op een e-bike is dat prima te doen. Als je op je e-bike gaat fietsen hoef je je niet voor te bereiden, behalve dan eventueel buitenkleding aan te doen. Ook kun je zelf bepalen hoeveel je 'hijgt': je past gewoon de trapondersteuning aan. Elektrisch fietsen is ook nog eens veel beter voor je lichaam dan hardlopen, waarbij je een stuk sneller blessures oploopt. En wat dacht je ervan om het te combineren met een reisdoel? Dan sla je twee vliegen in een klap: al fietsend naar de supermarkt, naar school, naar je werk, naar dat leuke feest, eens wat vaker naar je opa en oma… je voelt je al helemaal licht als een veertje worden!

Factoren vet verbranden

Je kunt dus vet verbranden op de elektrische fiets. Maar hoeveel calorieën verbrand je dan als je fietst op een e-bike? Dat hangt natuurlijk van een heleboel factoren af. Ben jij iemand die lekker snel fietst, of houd je van een wat rustiger tempo? Fiets je graag lange einden, of wat vaker kortere stukken? Fiets je in heuvelachtig gebied, of is het helemaal vlak waar je woont? Weeg je net een pondje meer? Dan is het goede nieuws dat hoe meer je weegt, hoe meer calorieën je relatief per uur verbrandt. Nu hebben we het over elektrisch fietsen en wat dan een grote rol speelt, is hoeveel trapondersteuning je hebt. Hoe minder je zelf doet, hoe minder je verbrandt. Eigenlijk wel heel logisch. Wil je meer vet verbranden, dan moet je wel een beetje een verhoogde ademhaling en hartslag krijgen.

Hoeveel calorieën verbrand je?

Aangezien het van zoveel factoren afhangt hoeveel je nu precies verbrandt door elektrisch te fietsen, laten we hier gemiddelden zien. Als je het toch precies wilt weten, kun je dat bijvoorbeeld hier uitrekenen door wat gegevens over jezelf in te vullen. Laten we ervan uitgaan dat je 70 kilo weegt en een half uurtje fietst, naar je werk toe. Dan verbrand je al gauw 125 calorieën. Tel daar maar eens 125 calorieën voor de terugweg bij op, dan heb je dus 250 calorieën verbrand, gewoon door naar je werk te gaan. Word je op een dag wakker en denk je, “Wow! Wat een energie heb ik vandaag!”, dan fiets je dat half uurtje gewoon zonder trapondersteuning. Dan verbrand je twee keer zoveel. Als je dus meer weegt, verbrand je nóg meer calorieën in dat halve uur, en als je minder weegt wat minder.

Calorieën tellen maakt niet gelukkig

Laten we een ding voorop stellen: van calorieën tellen word je niet gelukkig. Je kunt beter zoveel e-biken waar je zin in hebt en zo hard je wilt, om gemotiveerd te blijven. Wil je jezelf toch af en toe ‘dwingen’, dan kun je met iemand afspreken voor een gezellig tochtje. Heb je meteen weer wat sociaal contact. Zodra je doelen gaat stellen kan het al gauw een moetje worden waar je tegenop gaat zien. Als je niet van doelloos bewegen houdt, kun je de elektrische fiets het beste als vervoersmiddel zien. Dan is het mooi meegenomen als je ondertussen wat afvalt of op gewicht blijft zonder dat je daarmee bezig bent. Misschien is dat nog wel de beste tip: probeer zoveel mogelijk je elektrische fiets te pakken als je ergens naartoe wilt gaan. Stel hierbij geen eisen aan jezelf: als je je wat moe voelt, fiets je gewoon met extra trapondersteuning. Dan verbrand je nog altijd meer calorieën dan wanneer je met de auto gaat!

Proefritje maken

Proefritje maken

Steeds meer Nederlanders fietsen elektrisch en steeds meer Nederlanders fietsen meer en verder omdat ze een e-bike hebben. Elektrisch fietsen is namelijk helemaal niet moeilijk. Ook jij kunt het! Dankzij de trapondersteuning kun je de fietstocht helemaal aan jezelf aanpassen. Om dit te ervaren kun je het beste eens een elektrische fiets, of meerdere, uitproberen. Je kunt hiervoor een dealer bij jou in de buurt opzoeken of naar De Fietser in Ede komen, waar we een prachtige showroom en testcenter hebben!

Proefritje maken