De meeste accu’s voor elektrische fietsen werken met Lithium ION-cellen. In deze fietsaccu’s zitten heel veel cellen die energie op kunnen slaan. Fietsaccu’s worden getest volgens strenge Europese normen om de veiligheid te garanderen. Desondanks is er een zeer kleine kans op ontbranding. Wees dus altijd voorzichtig en lees de gebruiksaanwijzingen. Lees op deze pagina alles over de veiligheid van fietsaccu's.
Batavus heeft geen inzicht in de voorraden van dealers. We raden je aan om contact op te nemen met een Batavusdealer bij jou in de buurt om na te gaan wat hij voor je kan betekenen. Een groot deel van de collectie is bovendien te testen in het Batavus testcentrum;De Fietser in Ede.
Erkende Batavus dealers vind jeop deze pagina. Betreft het een webwinkel, informeer dan eventueel bij de webwinkel of het een erkende Batavus dealer is.
Een webwinkel mag alleen Batavus fietsen verkopen als het een erkende dealer is. Om die reden kan de fabrieksgarantie ook gewoon via deze dealer/webwinkel afgehandeld worden.
Wil je zeker weten dat je de juiste framemaat koopt, kun je het beste naar een Batavus dealer gaan om advies in te winnen. Een richtlijn vind je op deze pagina.
Een familiefiets/ moederfiets heeft vaak een aantal eigenschappen die het makkelijker maken om kinderen en spullen te vervoeren. Bekijk en lees alles overalle familiefietsen van Batavus.
Batavus adviseert om een zitje aan het frame of de stuurpen te monteren voor de veiligheid en raadt het af om deze op een aluminium drager of stuur te plaatsen. Voor specifiek advies en de juiste montage verwijzen we je naar je Batavus dealer en de leverancier van het kinderzitje.
Batavus levert haar fietsen zoals deze worden getoond en omschreven. Aanpassingen aan de onderdelen of de kleur van de fiets kunnen niet op maat gemaakt worden vanuit productie. Vraag jeBatavus dealer naar de mogelijkheden voor overige aanpassingen na levering van een fiets.
De vermelde prijzen zijn consumentadviesprijzen inclusief BTW. De prijzen zijn exclusief geadviseerde afleverkosten van € 12,50 en recyclingskosten van de accu van €4,50. Informeer hiernaar bij jouw fietsenwinkel.
Een dealer is een zelfstandigeondernemer en bepaalt zelf zijn verkoopprijzen. Batavus geeft uitsluitend consumentadviesprijzen af. Vaak is een prijsverschil te verklaren door de service die dealers bieden, zoals bijvoorbeeld advies op maat, het verstrekken vanéén of meerdere servicebeurten bij de aankoop van de fiets en het netjes, op maat, rijklaarmaken en afmonteren van de fiets.
Dit is afhankelijk van het gekozen model, framemaat en kleurwens. Je Batavus dealer kan je informeren over de actuele levertijd van een bepaalde fiets.
Batavus gaat uit van een productieplanning. Door onvoorziene omstandigheden zoals bijvoorbeeld verlate aanlevering van onderdelen of een technische storing, kan het voorkomen dat de planning aangepast moet worden.
JeBatavusdealer heeft de fiets al voor jou geregistreerd. Je e-mailadres is daardoor al gekoppeld aan het framenummer van de fiets. Wanneer je zelf naar de website www.mijnfiets.nl gaat en dan probeert te registeren, verschijnt er inderdaad de melding dat het mailadres al in gebruik is.Je kunt via http://www.mijnfiets.nleen nieuw wachtwoord aanvragen en daarna de registratie afronden.
Je kunt een fiets toevoegen aan je account door in het hoofdmenu te kiezen voor “Mijn fietsen”. Vervolgens klik je op de link rechtsboven in het scherm “Fiets toevoegen”.
Ga hiervoor naar je profiel en klik op “Wijzig gegevens”. Je kunt nu jee-mailadres aanpassen. Deze wijziging geldt niet alleen voor de correspondentie die je van ons ontvangt, maar wijzigt ook de inlognaam waarmee je inlogt op www.mijnfiets.nl.
Het fietspasnummer is gekoppeld aan het framenummer van je fiets. Je voegt een fiets toe aan je account op basis van het framenummer van je fiets. Het fietspasnummer wordt inderdaad niet weergegeven in jouw account.
Onderhoudsbeurten zijn niet gekoppeld aan de fiets, maar vallen onder de service van de Batavus dealer. Een dealer kan geen, één of twee onderhoudsbeurten aanbieden bij de aankoop van een fiets. Op deze pagina lees je meer over onderhoud.
Je kunt zelf een aantal zaken zelf doen met betrekking tot het onderhoud en veiligheid van je fiets.
Controleer voor je eigen veiligheid regelmatig de volgende punten:
Controleer of alle bouten en moeren - in het bijzonder snelspanners van wielen - goed vastzitten.
Controleer het stuur en stuurvoorbouw op beschadigingen.
Check of de remfunctie nog voldoende is, je moet binnen enkele meters stilstaan op een normale snelheid.
Controleer de bandenspanning. Je vindt informatie op de band met betrekking tot de maximale luchtdruk.
Check de profieldiepte van de banden, ziet je band er versleten uit, vraag dan je Batavus dealer om er naar te kijken.
Controleer de verlichting- en signaalvoorziening, doet alles het nog en ben je zichtbaar. Maak je verlichting regelmatig even schoon, bijvoorbeeld met een droge doek.
Bekijk de handvatten van het stuur. Zitten ze goed vast en zijn ze niet versleten?
Loop bij fietsen met achterdemping alle schroeven van de verende delen na en check of deze goed vastzitten. Controleer ook of er geen speling in de lagers optreedt.
Vind je het lastig om dit soort punten zelf te controleren en eventueel onderhoud zelf te doen? Batavus adviseert om regelmatig (minimaal 1 keer per jaar) voor een onderhoudsbeurt naar de Batavus dealer te gaan.
Kijk ook in het instructieboekje van je fiets of op onze website voor adviezen en tips.
Dat is helaas niet mogelijk, je Batavus dealer is het eerste aanspreekpunt m.b.t. reparaties en onderhoud. Bij garantievragen of defecten neemt de dealer eventueel contact op met Batavus.
Een ketting hoort regelmatig schoon te worden gemaakt. Hier zijn verschillende methodes voor. Bijvoorbeeld met lauw water en een borstel, of met een speciale kettingreiniger. Raadpleeg je Batavus dealer voor eventuele hulpmiddelen. Na het reinigen is het zeer belangrijk om de ketting te smeren. Een smeermiddel dat hiervoor veel gebruikt wordt, is Teflon, dit trekt goed in de ketting en trekt niet veel vuil aan.
Dit is niet duidelijk aan te geven. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het slijtageproces van een ketting. Sommige mensen rijden 1000 kilometer met een ketting en andere mensen rijden wel 7000 kilometer met een ketting. Dit hangt onder andere af van de rijeigenschappen, onderhoud van de ketting, omstandigheden waarin wordt gefietst (sneeuw, zand, zout, bergen etc.). Je Batavus dealer kan beoordelen of een ketting versleten is.
In de meeste gevallen hoeven alleen de tandwielen achter mee vervangen te worden. De ketting slijt namelijk op de achtertandwielen in. Dit kan al plaatsvinden na zo’n 500 kilometer. Dit komt mede omdat de ketting maar over een paar tanden loopt van het tandwiel. Bij de voortandwielen is een veel grotere diameter aan de orde, wat betekent dat de kracht van de ketting over meer tanden wordt verdeeld. Daardoor is er minder sprake van slijtage aan de tandwielen voor.
De aandrijfriem dient regelmatig gereinigd te worden van grof vuil, vooral de getande zijde van de riem. Reinigen kan met lauw water met eventueel wat afwasmiddel. Het smeren van de riem kan wel met dry silicon spray, maar is in principe niet nodig.
Het framenummer vind je op een sticker in de buurt van de trapas, naast de barcode of op de factuur van je fiets. Bij Batavus begint dit met BA of AC gevolgd door een 7-cijferige combinatie.
Batavus adviseert om aangifte te doen bij de politie. Hiervoor heb je je framenummer nodig. Deze vind je in de papieren die je bij je fiets hebt ontvangen. Als je de fiets bij Batavus hebt geregistreerd, heb je alle fietsgegevens inclusief het framenummer digitaal ontvangen. Het framenummer en de fietsgegevens staan geregistreerd bij het RDW. De politie kan zorgen voor een koppeling van fietsgegevens en persoonsgegevens. Het RDW registreert jouw fiets dan als gestolen. Op de site van de RDW staat dit dan geregistreerd. Hier kun je overigens ook kijken of een fiets al als gestolen geregistreerd staat.
Batavus heeft alle informatie over elektrische fietsen verzameld via elektrische fietsen. Ook in de instructieboekjes vind je informatie over een specifieke technologie of elektrische fiets.
Ja, dat kan. In ons testcentrum, De Fietser in Ede, kan je terecht voor het testen van Batavus fietsen. Daarnaast kun je hier een afspraak bij een dealer maken voor het uitproberen van de fiets.
Ja, je kan doorfietsen als je accu leeg is. De motor ondersteunt alleen niet meer, met als gevolg dat je iets zwaarder moet trappen. Dit is gelukkig niet slecht voor je e-bike.
Afhankelijk van het type motor, fiets je wat zwaarder zonder ondersteuning. Een voorwielmotor heeft een vrijloop, wat inhoudt dat je zonder ondersteuning ook erg licht kunt fietsen.
Batavus adviseert om een zitje aan het frame of de stuurpen te monteren voor de veiligheid. Batavus raadt het af om deze op een aluminium drager te plaatsen. Voor specifiek advies en/of de juiste montage verwijzen wij je naar jouw Batavus dealer.
De actieradius is de afstand die je kan rijden met een volle accu. Je kunt deze vergroten door in een lage ondersteuningsstand te rijden, de banden op de juiste spanning houden, weg te rijden in een lichte versnelling en later over te schakelen naar een hoge versnelling. Voor meer tips zie meer informatie over actieradius.
De actieradius van je fiets hangt onder andere af van de capaciteit van de accu. Op de website wordt per model een indicatie gegeven van de actieradius.
De elektrische fiets moet alleen gekalibreerd worden als het een fiets met ION technologie betreft met achterwielmotor. Kalibreren is noodzakelijk als het wiel uit de elektrische fiets is geweest, bijvoorbeeld om een band te vervangen. Ook bij storingen en verminderde ondersteuning kan het helpen om de fiets te kalibreren. Dit zal meestal bij de Batavus dealer gebeuren, maar je kunt het ook zelf. Bekijk het instructieboekje voor de procedure, hierin wordt geadviseerd de fiets eens per maand zelf te kalibreren.
Laad het batterijpakket- indien mogelijk- bij kamertemperatuur op. De accu laadt dan sneller op en ook is de starttemperatuur dan hoger, met een grotere actieradius als gevolg. Bij kou zal het display trager reageren. Houd voor het bewaren van de accu de temperatuurgrenzen en veiligheidseisen aan zoals in het instructieboekje worden weergeven.
Indien mogelijk haal je het batterijpakket uit de fiets bij vervoer. Verwijder ook eventuele fietstassen en het display als dat mogelijk is. Voor Bosch motoren zijn er speciale hoezen verkrijgbaar om de motor te beschermen. Er zijn ook accuhoezen verkrijgbaar. Informeer hiervoor bij je Batavus dealer. Let bij het vervoeren op de maximale kogeldruk.
Zoals iedere batterij zijn ook de accu's van onze elektrische fietsen aan slijtage onderhevig. Een algemeen kenmerk van batterijen is dat deze na verloop van tijd capaciteit verliezen. Een exacte levensduur is niet aan te geven. Lees meer over het gebruik van accu’s.
Onze accu's worden getest volgens strenge Europese normen om de veiligheid te garanderen. Ondanks de hoge veiligheidsstandaard is er altijd een zeer kleine kans aanwezig dat een accu defect raakt en daaruit brand voortkomt.
Volg altijd het laadadvies dat je bij je fiets hebt meegekregen. Laad de accu van je elektrische fiets in een droge, niet te warme en niet te koele omgeving op (Ideaal: tussen 10 tot 25 graden Celsius). Laad een batterij op in de buurt van een rookmelder en houd toezicht tijdens het laden. Opladen zonder zicht op een accu, bijvoorbeeld 's nachts in een woonhuis, raden we af.
Bij fietsen met Bosch, E-motion en Shimano-technologie is dit mogelijk. Bij ION elektrische fietsen zijn de accu's ter beveiliging niet uitwisselbaar. Er kan via de Batavus dealer wel een extra batterij op een ION elektrische fiets aangemeld worden. Een batterij aanmelden op meerdere fietsen kan niet.
Het zijn dat jouw fietsenwinkel een klein bedrag bij aanschaf van een nieuwe accu of elektrische fiets aan je doorberekent. De recyclingkosten van de accu bedragen doorgaans €4,50. De prijzen op deze site zijn exclusief deze recyclingsbijdrage. Informeer hiernaar bij jouw fietsenwinkel.
Het vorstsymbool wordt getoond als de temperatuur lager is dan 4 graden. Een bekende eigenschap van alle accu’s is dat deze gevoelig zijn voor lage temperaturen. Dit heeft te maken met de gebruikte chemie die onderhevig is aan temperatuureffecten. Bij temperaturen onder 10 graden Celsius betekent dit over het algemeen een langere laadtijd, minder vermogen en een kortere actieradius. Dit temperatuureffect is in tegenstelling tot het ouderdomseffect tijdelijk. Dit betekent, dat wanneer de omgevingstemperatuur weer hoger wordt, de prestatie van de accu weer terug op het oude niveau komt.
Als de luchtvochtigheid erg hoog is en de fiets door de omgeving of zon een snelle temperatuurswisseling ondergaat, kan het zijn dat er vocht uit de lucht neerslaat op het display. Een display is spatwaterdicht, maar niet luchtdicht. Er is veel aandacht besteed aan waterdichtheid van de displays, maar dit soort natuurkundige verschijnselen zijn bijna niet te voorkomen. De condens verdwijnt vanzelf bij beter weer en een lagere luchtvochtigheid.
Deze bevestiging maakt onderdeel uit van het display en is helaas niet los te bestellen. In de meeste gevallen zal het hele display vervangen moeten worden. Neem contact op met je Batavus dealer voor hulp.
Voor de actuele en volledige regelgeving hierover verwijzen je graag naar de informatie van de overheid. Op de website van Batavus vind je ook meer informatie.
Neem vooraf altijd contact op met je eigen Batavus dealer. Hij zal je verder helpen en indien nodig doorverwijzen naar een andere dealer waar je op dat moment dichtbij bent, eventueel met advies van Batavus. De reparatie zal dan uitgevoerd worden en wordt met deze Batavus dealer rechtstreeks opgelost. Lees hier meer over garantie.
Je kunt dan naar een andere erkende Batavus dealer gaan. Deze kan de fabrieksgarantie voor je afhandelen, maar kan je hiervoor wel kosten in rekening brengen voor service/arbeidsloon.
Een webwinkel mag alleen Batavus fietsen verkopen als het een erkende Batavus dealer is. Om die reden kan de fabrieksgarantie ook gewoon via deze dealer/webwinkel afgehandeld worden.
De eerste beoordeling wordt door de Batavus dealer gedaan. Bij vragen kan hij bij onze technici terecht. In geval van twijfel of discussie kan het betreffende onderdeel door de dealer opgestuurd worden naar de service- en garantieafdeling ter beoordeling. In geval van garantie/coulance wordt het onderdeel aan de dealer vergoed. Buiten de dealer om worden er geen vergoedingen gedaan.
Dit hoeft niet altijd het geval te zijn! Er zijn valse e-mails en phishing berichten vanuit diverse mailadressen in omloop (bijvoorbeeld eindigend op @mx1.usachildcare.org of @mx2.carshippersrates.com), welke misbruik maken van onze naam en onze beelden. Ze hebben het bijvoorbeeld over een unieke acties waarbij je kans maakt op twee Batavus fietsen. Controleer goed wie de afzender van de mail is, bijvoorbeeld door met je muis over het mailadres te hangen. Als je de afzender niet vertrouwt, verwijder de mail dan.
Staat de actie niet vermeld op de actiepagina en/of sociale kanalen, dan is het geen Batavus-actie. Batavus werkt verder alleen met grote, betrouwbare partijen samen, dus het kan ook zijn dat een partnerorganisatie of een Batavus dealer een actie heeft met Batavus fietsen. Controleer ook dan of het een betrouwbare afzender betreft.
Deze mails zijn soms erg professioneel opgemaakt, maar kunnen ook een schreeuwerig en goedkoop karakter hebben. Dat verschilt per bericht. Wees alert, want ook al wordt de naam Batavus in de onderwerpregel of in de afzender gebruikt, dan nog hoeft de mail niet daadwerkelijk van Batavus afkomstig te zijn. Controleer het mailadres van de afzender goed. Zolang de actie niet vermeld staat op onze website en/of sociale kanalen, is het geen echte Batavus actie. Wij werken verder alleen met grote, betrouwbare partijen samen, dus het kan ook zijn dat een partnerorganisatie of een Batavus dealer een actie heeft met Batavus fietsen. Twijfel je hieraan, neem dan contact op met Batavus.
Ons advies is om het mailbericht, liefst ongelezen, te verwijderen. Ga in ieder geval nooit in op het verzoek in de mail en klik nooit op een link in een dergelijke mail. Mogelijk raakt je apparaat hierdoor geïnfecteerd met een virus. Open ook nooit een bijlage in een mail van een afzender die je niet kent.
Deel deze pagina op
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste Batavus producten en het laatste Batavus nieuws? Schrijf je dan nu in!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Houd mij (maximaal) eens per maand op de hoogte van interessante producten, tips en aanbiedingen van Batavus.
Ik kan op elk moment opzeggen. Batavus houdt rekening met je privacy