Batavus x REiSREPORT rondje Biesbosch

Nationaal Park de Biesbosch is een van de favoriete parken van Marlou en Godfried van REiSREPORT. Zeker omdat je naast de mooie natuur, tal van vogels en deze fijne fietsroute ook met een bootje heerlijk kunt varen. En dat doen ze dan ook zeker als afsluiter na deze ronde van 55 kilometer. Bovendien fietsen ze tijdens deze tocht door het gezellige centrum van Geertruidenberg en krijgen ze het vakantiegevoel bij een strandtent in Drimmelen.

 

Marlou en Godfried fietsten ook door de rest van Nederland en een deel van België. Bekijk alle fietsroutes hier!

Route informatie van REiSREPORT

Route informatie van REiSREPORT

Lengte: 54,5 km

Normale fiets: 3 uur 22 min

Elektrische fiets: 2 uur 44 min

 

Knooppunten:

14 - 12 - 13 - 17 - 19 - 20 - 08 - 90 - 21 - 63 - 66 - 98 - 97 - 96 - 44 - 42 - 24 - 35 - 32 - 18 - 14

 

Beginpunt & parkeren:

Parkeer je auto bij de Natuurpoort. Navigeer naar Vissershang 2 in Hank en je komt vanzelf bij een grote parkeerplaats. Volg hier de Jeppegatweg naar het noorden en je komt vanzelf bij knooppunt 14.

 

Handig: deze route volgen via je eigen navigatie-app op de fiets. Download de route in GPX formaat en upload dit in jouw navigatie-app.

DOWNLOAD FIETSROUTE BIESBOSCH

Route informatie van REiSREPORT
Start je rondje

Start je rondje

We starten de fietstocht bij een Natuurpoort in Hank. Een Natuurpoort is een ideaal beginpunt voor je fietsroute, deze vind je door heel Brabant en bieden parkeergelegenheid en informatie over de regio. Wij zetten onze auto in Hank bij de jachthaven, volgen de Jeppegatweg naar het noorden en komen aan bij knooppunt 14. Hier start officieel ons rondje!

 

Het is heerlijk fietsen, in alle rust en ruimte, door de mooie natuur van De Biesbosch. Het zoetwatergetijdengebied van De Biesbosch is iets bijzonders en uniek in de wereld. Een mooie reden om alleen daarom al een bezoek te brengen aan dit gebied. We fietsen langs rijen wilgen, rietlanden, eilandjes en kreken.

Start je rondje
Vogels spotten

Vogels spotten

Bij knooppunt 19 slaan we, voordat we rechtdoor rijden naar knooppunt 20, linksaf voor een kort uistapje. Hier parkeren we de fietsen en lopen naar vogelkijkhut Polder Maltha. De bever is de trots van het park, maar het waterrijke gebied is ook erg in trek bij vogels. Vanuit de vogelkijkhut kijken we uit over een weids water, waar heel wat vogels te zien zijn. Een rijtje zeearenden zit in het zonnetje hun vleugels te drogen.

Vogels spotten
MuseumEiland

MuseumEiland

We fietsen verder en komen tussen knooppunten 20 en 8 aan bij het MuseumEiland. We parkeren onze fietsen en stappen naar binnen. Hoe bijzonder dat zoetwatergetijdengebied is, maar ook meer informatie over biezen (waar de naam Biesbosch vandaan komt), leer je hier in het MuseumEiland. Ook kun je hier buiten op het terras even genieten van een kopje koffie.

Een klein stukje ten noorden van het MuseumEiland wandelen we nog even door naar het buitenmuseum De Pannekoek. Een korte wandeling langs onder andere een beverburcht, eendenkooi en schrankkeet.

MuseumEiland
Over en langs het water

Over en langs het water

Na een mooie rit door het meest westelijke deel van het nationaal park, komen we aan bij het pontje. Hier steken we het water over en fietsen vervolgens langs het haventje van Lage Zwaluwe. Er is hier aan het water horeca gevestigd, maar wij rijden nog even een stuk door. Bij knooppunt 98 bereik je namelijk het plaatsje Drimmelen. Je fietst door de kleine maar lieve dorpskern, met een paar mooie huizen.

Waar de route doorgaat naar knooppunt 96, slaan wij juist linksaf richting het noorden. We fietsen via de Biesboschweg zo’n twee minuutjes en komen aan bij de jachthaven. Hier is het leuk zitten bij bijvoorbeeld More-Itz of Beachclub Puur.

Over en langs het water
Geertruidenberg

Geertruidenberg

De volgende leuke stop op de route is het stadje Geertruidenberg. Tussen knooppunt 44 en 42 fiets je over De Markt, het centrale middelpunt van dit Brabantse stadje. Omdat het zo’n mooi weer is, besluiten wij even af te stappen bij IJssalon Enzo voor een heerlijk ijsje.

 

Zin om een wandeling te maken? Parkeer dan je fiets en haal bij het VVV kantoor (bijna naast het ijssalon) een stadswandeling. Wij maakten een mooie wandeling langs de stadswallen en de vele mooie panden die deze vestingstad rijk is. Na knooppunt 24 fiets je in Raamsdonksveer voorbij Fort Lunet. Mocht je nog een hapje willen eten, is het hier leuk zitten aan het water.

Geertruidenberg
Bootje varen

Bootje varen

Na nog een paar kilometer fietsen, zijn we terug bij de Natuurpoort in Hank. We zetten de fietsen op onze fietsendrager en gaan nog even heerlijk varen. Een bootje huren kan op meerdere plekken in De Biesbosch. Bij het MuseumEiland zijn bootjes te huur en kun je ook op een rondvaart mee. Of reserveer een bootje bij het Biesboschcentrum Dordrecht en ontdek juist het noordelijke deel van de Biesbosch. Een heerlijke afsluiter!

Bootje varen