Fiets mee door Utrecht

In en om Utrecht liggen heel wat indrukwekkende forten. Ze zijn onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op deze route ontdekken Marlou en Godfried van REiSREPORT onder andere Fort Vechten, Fort Honswijk en Fort bij Rhijnauwen. Daar vinden ze meteen een van de leukste theetuinen. Ontdek een prachtig deel van de provincie Utrecht tijdens deze fietsroute, fiets je mee?

Route informatie van REiSREPORT

Route informatie van REiSREPORT

Lengte 43 kilometer

Normale fiets: 2 uur en 39 minuten

Elektrische fiets: 2 uur en 9 minuten

 

knooppunten:

33 - 34 - 37 - 38 - 41 - 40 - 39 - 98 - 35 - 36 - 01 - 67 - 66 - 64 - 14 - 18 - 16 - 15 - 06 - 68 - 27 - 32 - 33

 

Startpunt & parkeren:

Knooppunt 33, ter hoogte van Koppeldijk 3 in Houten. Parkeren kan hier een paar meter verderop. Een grote parkeerplaats vind je aan de Waijensedijk.

 

Handig: deze route volgen via je eigen navigatie-app op de fiets. Download de route in GPX formaat en upload dit in jouw navigatie-app.

DOWNLOAD FIETSROUTE UTRECHT

Route informatie van REiSREPORT
De Lunetten

De Lunetten

We starten de route met een eerste afstapplek bij De Lunetten, gevestigd in het Beatrixpark in Utrecht. De Lunetten bestaat uit vier forten die naast elkaar liggen. Lunet IV is een restaurant. Je fietst vervolgens richting het centrum van Utrecht, waarbij je een klein stukje langs de Singel fietst. Bij de Maliesingel sla je vervolgens rechtsaf de Zonstraat in. Mocht je het centrum in willen, dan kun je bij de Maliesingel juist linksaf het centrum in fietsen.

 

Tip: Bij Ledig Erf zijn een paar gezellige terrassen. 

De Lunetten
Rhijnauwen

Rhijnauwen

Via het Rietveld Schröderhuis gaat de route verder naar Fort bij Rhijnauwen, het grootste vestingwerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit is een zeer populaire plek bij fietsers, wandelaars en kanoërs. De ideale plek voor een lunch, pannenkoeken of een stuk taart is Theehuis Rhijnauwen. Prachtig gelegen aan de Kromme Rijn. Het hele gebied is hier mooi, fiets gerust nog even door naar Kasteel Rhijnauwen, Landhuis Oud Amelisweerd en restaurant De Veldkeuken. Mooie plekjes aan het water.

Rhijnauwen
Langs forten en het Verdronken Bos

Langs forten en het Verdronken Bos

Op naar Fort bij Vechten, waar het Waterliniemuseum is gevestigd. In het museum ontdek je alles over het fort en over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bij de brasserie kun je wat drinken. Via het centrum van Houten kom je aan bij het laatste deel van de route. Hier ligt onder andere het Verdronken Bos, tussen de knooppunten 64 en 14. Een uniek en mooi plekje. Gevolgd door een rij aan forten: Werk aan de Waalse Wetering, Fort WKU (met gezellig theehuis!), Fort Lunet aan de Snel en Fort Honswijk. Hier vind je bovendien recreatiegebied Tull en ‘t Waal, een heerlijke plek met strand om even te ontspannen. Via Fort de Batterijen fiets je terug.

Langs forten en het Verdronken Bos
Wil jij ook comfortabel op pad met een e-bike?

Wil jij ook comfortabel op pad met een e-bike?

Met een e-bike gaat er een wereld voor je open. Ben jij ook van plan een e-bike te kopen? Profiteer nu van een gratis grotere accu bij aankoop van een Batavus Finez of Altura e-bike. Met deze accu leg jij moeiteloos langere afstanden af. Profiteer van een voordeel tot wel €200,-.

 

Bekijk de actie

Wil jij ook comfortabel op pad met een e-bike?