Batavus x REiSREPORT fietsroute stadjes en water Overijssel

Marlou en Godfried van REiSREPORT ontdekken tijdens deze fietsroute van 55 kilometer een heel mooi en bijzonder deel van Overijssel. Het is de ideale combinatie van mooie stadjes en prachtige natuur. Zo fiets je langs Hasselt, Vollenhove en Blokzijl, maar ontdek je ook een stukje van Nationaal Park De Weerribben-Wieden.

 

Marlou en Godfried fietsten ook door de rest van Nederland en een deel van België. Bekijk alle fietsroutes hier!

Route informatie van REiSREPORT

Route informatie van REiSREPORT

Lengte: 55,5 km

Normale fiets: 3 uur 25 min

Elektrische fiets: 2 uur 47 min

 

Knooppunten:

30 - 39 - 38 - 37 - 36 - 27 - 83 - 80 - 73 - 74 - 44 - 51 - 75 - 81 - 82 - 84 - 93 - 30

 

Beginpunt & parkeren:

Parkeer je auto aan de Havendijk in Zwartsluis, een TOP (Toeristisch Overstap Punt) locatie. Fiets richting de brug van Zwartsluis maar ga deze niet over. Fiets voorbij de Kolksluis en sla rechts om het kleinere fietsersbruggetje te nemen. De bordjes naar knooppunt 30 zul je inmiddels gezien hebben en kun je nu volgen.

 

Handig: deze route volgen via je eigen navigatie-app op de fiets. Download de route in GPX formaat en upload dit in jouw navigatie-app.

DOWNLOAD FIETSROUTE OVERIJSSEL

Route informatie van REiSREPORT
TOP locatie

TOP locatie

We parkeren onze auto aan de Havendijk in Zwartsluis, op een TOP-locatie. Een TOP staat voor Toeristisch OverstapPunt en is een startpunt waar je de auto makkelijk kunt parkeren om vervolgens te wandelen, varen of in ons geval te fietsen. Je hebt op dit soort plekken ook vaak een informatiepaneel met bewegwijzerde routes en op sommige plekken ook oplaadpunten voor e-bikes, ideaal!

TOP locatie
Stadje Hasselt

Stadje Hasselt

Na een paar kilometer fietsen, komen we bij knooppunt 38 aan in Hasselt. Om een kijkje te nemen in de mooie binnenstad, fietsen we via de Hoogstraat het centrum binnen. Hasselt is een niet al te bekende plaats en daarom des te leuk om het eens te bezoeken. We komen langs grachten, fietsen over bruggetjes en voorbij vele tientallen monumenten. Bij de Vispoort stappen we af en lopen langs het water richting Talamini voor een heerlijk ijsje aan het Zwarte Water.

Stadje Hasselt
Tapijtstad Genemuiden

Tapijtstad Genemuiden

We fietsen langs een groenrijk gebied en langs het water, richting Genemuiden. Iets voor knooppunt 27 fietsen we langs de binnenhaven. Genemuiden staat voornamelijk bekend om vloerbedekking. Sinds de 16e eeuw werd er in het plaatsje al zeer verdienstelijk vloerbedekking gemaakt. Het is dan ook een leuk idee om hier een bezoek te brengen aan het Tapijtmuseum.

Tapijtstad Genemuiden
Statig Vollehove

Statig Vollehove

Via het landelijke Overijsselse gebied met weidse uitzichten, komen we weer aan in een leuk stadje. Tussen knooppunt 80 en 73 fietsen we namelijk het stadje Vollenhove binnen. Vroeger werd Vollenhove ook wel ‘de stad der Paleizen’ genoemd. Dit vanwege het groot aantal havezaten; adellijke huizen. Dat belooft wat! Fiets of wandel eens door wat straatjes en ontdek onder andere landgoed Oldruitenborgh, kasteel Toutenburgh en de ommuurde Tuin van Marxveld. Een leuke plek om wat te eten of drinken in Vollenhove is restaurant Robuust.

 

Bij knooppunt 44 worden we getrakteerd op nog een charmante plaats, hier ligt namelijk Blokzijl. Een voormalig zuiderzeestadje met een groot 'ansichtkaartgehalte'. Met andere woorden: pak je fototoestel er maar bij. Fiets bij het knooppunt zeker nog even door, langs de haven, om zo een mooi beeld te krijgen van Blokzijl. Het is sowieso erg leuk zitten op het terras aan het water.

Statig Vollehove
De natuur in

De natuur in

Het toetje van deze route bestaat uit een heel mooi stukje natuur. Tussen knooppunt 75 en 81 komen we namelijk aan bij bezoekerscentrum De Wieden. Dit is onderdeel van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Bij het bezoekerscentrum is een laarzenpad en een drijvend vlonderpad te volgen, twee toegankelijke en korte wandelingen met informatiepanelen. Leuk om zo wat kennis op te doen van deze regio. Heb je nog wat tijd over? Het is hier ook mogelijk om mee te gaan op een vaarexcursie. De ideale manier om dit nationale park te ontdekken!

 

Via het watersportdorp Zwartsluis fietsen we weer terug naar het eindpunt. Zeker in de zomer is Zwartsluis nog een leuke afsluiter om wat te drinken. Het is een gezellige drukte van bootjes op het water.

De natuur in