Fiets mee door Overijssel!

Marlou en Godfried van REiSREPORT ontdekten de prachtige Twentse regio. Fiets mee langs natuur, fraaie boerderijen en landgoederen. Vrij snel zul je doorhebben dat Twente, en zeker deze regio, ontzettend charmant is. Met als een van de hoogtepunten een bezoek aan het kunststadje Ootmarsum.

Route informatie van REiSREPORT

Route informatie van REiSREPORT

Lengte 33 kilometer

Normale fiets: 2 uur en 2 minuten

Elektrische fiets: 1 uur en 39 minuten

 

Knooppunten

32 - 26 - 25 - 93 - 13 - 24 - 27 - 31 - 33 - 29 - 69 - 35 - 30 - 34 - 93 - 28 - 32

 

Beginpunt & parkeren

Een goed plek om deze route te starten, is de Molen van Bels. Deze watermolen vind je aan de Bergweg 9 in Mander. Knooppunt 32 vind je een klein stukje richting het zuiden waar de Bergweg en Oosteriksweg elkaar kruisen. Je kunt hier na afloop nog wat drinken of een pannenkoek eten.

 

Handig: deze route volgen via je eigen navigatie-app op de fiets. Download de route in GPX formaat en upload dit in jouw navigatie-app.

DOWNLOAD FIETSROUTE OVERIJSSEL

Route informatie van REiSREPORT
Watermolens en Dal van de Mosbeek

Watermolens en Dal van de Mosbeek

Bij knooppunt 32, het start- en eindpunt van deze route, vind je watermolen Bels en watermolen Frans. Voor watermolen Frans loop je vanaf het molenhuis via het wandelpad een paar meter. Twee bovenslagmolens uit 1725 die werden gebruikt als papiermolen. Bij de watermolens is bovendien infocentrum IJs & Es gevestigd, waar je een expositie kunt bewonderen over de ontstaansgeschiedenis van het gebied. Zo begin je goed voorbereid aan je fietstocht.

 

Bij knooppunt 26 passeer je het mooie Dal van de Mosbeek en onder andere een klein heidegebied met een zestal grafheuvels uit de jonge Steentijd, genaamd het Mandergrafveld. Hier vind je ook een van de eerst bewoonde gebieden van ons land bij natuurgebied Het Streu.

Watermolens en Dal van de Mosbeek
Kunstig Ootmarsum

Kunstig Ootmarsum

Bij knooppunt 69 fiets je Ootmarsum binnen, de stad die bekend staat als kunststad. Stap zeker even af om door de knusse binnenstad te struinen. Spiek even binnen bij de verschillende galeries, wie weet is er een kunstenaar aan het werk. Voor de liefhebber van kunst is het museum van kunstenaar Ton Schulten een aanrader om hier te bezoeken.

Kunstig Ootmarsum
Het Springendal

Het Springendal

Tegen het einde van de fietstocht, bij knooppunt 34, fiets je het Springendal binnen. In dit natuurgebied geniet je van kabbelende beken met bijzondere flora, waterbronnen en beekdalen. Een aanrader om af te stappen en er een wandeling te maken, bijvoorbeeld door het boswachterspad te volgen. Ook andere mooie natuurgebieden kom je voorbij zoals De Paardenslenkte, een heidegebied nabij knooppunt 93.

 

Tip: Nabij knooppunt 31 fiets je langs theehuis Dennenoord, de ultieme plek om af te stappen voor een lekker drankje, lunch of misschien wel een high tea. Dit theehuis is echt een enorm sfeervol plekje.

Het Springendal