Fiets mee door Noord-Holland!

Ten noorden van Amsterdam fiets je in de regio van Monnickendam in een charmante regio. Hier domineren koeien, tulpen, dijken en sloten al eeuwen het uitzicht. Een oer-Hollands landschap, waar we allemaal zo dol op zijn. Deze fietsroute van 39 kilometer brengt je langs water en prachtige oude dorpjes. Fiets je mee met Marlou en Godfried van REiSREPORT?

Route informatie van REiSREPORT

Route informatie van REiSREPORT

Lengte: 39 kilometer

Normale fiets: 2 uur en 24 minuten

Elektrische fiets: 1 uur en 57 minuten

 

Knooppunten

41 - 76 - 42 - 43 - 45 - 46 - 47 - 44 - 78 - Pont - 76 - 75 - 77 - 52 - 53 - 54 - 55 - 02 - 01 - 41

 

Beginpunt & parkeren

Een handige plek om te starten is de parkeerplaats van het Volgermeer, adres Broekergouw 38 Amsterdam. Hier bevind je je meteen bij knooppunt 41.

 

Handig: deze route volgen via je eigen navigatie-app op de fiets. Download de route in GPX formaat en upload dit in jouw navigatie-app.

DOWNLOAD FIETSROUTE NOORD-HOLLAND

Route informatie van REiSREPORT
Durgerdam, Ransdorp en Holysloot

Durgerdam, Ransdorp en Holysloot

Het eerste deel van de route fiets je gemoedelijk door de typische Hollandse groene weilanden. Hier voel je nog echt de rust en ruimte, heerlijk! Onderweg kun je misschien nog wel ergens verse melk tappen. Na knooppunt 46 fiets je Durgerdam binnen, een eeuwenoud dijkdorpje aan het IJmeer. De kleurrijke dijkhuizen samen met de vele zeilbootjes die ervoor liggen, maakt het plaatsje erg charmant. Via Ransdorp – nog zo’n charmant klein dorpje – fiets je na knooppunt 78 Holysloot binnen. En je raadt het al, ook dit is weer een lieflijk plaatsje. Holysloot is eeuwenoud en van oorsprong een vissersdorpje. Fiets niet te snel, want met slechts tientallen huizen ben je ook zo weer het dorp uit. Hier pak je het pontje naar de overkant (controleer van tevoren even de vaartijden).

 

Tip: Stap in Holysloot af bij restaurant Het Schoolhuis. De ideale plek voor een lekker stuk appeltaart of koud drankje. Je hebt een terras aan de voorzijde, maar achter zit je ook mooi met een weidse blik richting de IJsselmeerdijk.

Durgerdam, Ransdorp en Holysloot
Monnickendam

Monnickendam

Via Uitdam fiets je vervolgens richting het historische stadje Monnickendam, gelegen aan het Markermeer. Je kunt hier Waterlandsmuseum De Speeltoren bezoeken. Hier in de toren hoor je het meest authentieke – en daardoor het meest valse – carillon van Europa. Het is zelfs het oudste nog bespeelde carillon ter wereld. Meer zin in een biertje? Fiets dan net voor knooppunt 55 richting Bierderij Waterland aan de haven. Op het grote terras met picknickbanken en strandstoeltjes krijg je hier het vakantiegevoel meteen te pakken. Een biertje van de brouwerij erbij en er valt even helemaal niets te klagen.

Monnickendam
Camera paraat: Broek in Waterland

Camera paraat: Broek in Waterland

Op het einde van de route staat nog iets moois op je te wachten, namelijk het dorpje Broek in Waterland bij knooppunt 1. Een prachtig klein dorpje waar je je camera voor uit je tas haalt! De mooie huizen vallen hier meteen op. Hoewel Broek in Waterland oorspronkelijk een schippersdorp was, kwamen er in de 17e en 18e eeuw ook rijke kooplieden wonen. Met hun rijkdom werd het dorp een van de meest welvarende dorpen van Waterland. De monumentale panden die je in het dorp alsook eromheen tegenkomt, herinneren hier nog aan.

Camera paraat: Broek in Waterland