Batavus x REiSREPORT fietsroute middelpunt van Nederland

Tijdens deze fietsroute van zo’n 43 kilometer wisselen bossen en heide elkaar af. Ook prachtige zandverstuivingen zul je passeren en je komt zelfs langs een van de mooiste nationale parken van ons land, de Hoge Veluwe. Het hart van de Veluwe is het thuis van schapen, moeflons en allerlei vogels. In Lunteren brengen Marlou en Godfried van REiSREPORT een bezoek aan het (onofficiële) Middelpunt van Nederland.

 

Marlou en Godfried fietsten ook door de rest van Nederland en een deel van België. Bekijk alle fietsroutes hier!

Route informatie van REiSREPORT

Route informatie van REiSREPORT

Lengte: 43,7 km

Normale fiets: 2 uur 42 min

Elektrische fiets: 2 uur 11 min

 

Knooppunten:

76 - 80 - 11 - 81 - 82 - 72 - 84 - 63 - 12 - 85 - 84 - 64 - 62 - 5 - 60 - 78 - 79 - 75 - 1 - 76

 

Startpunt & parkeren:

Parkeer je auto bij de IJzertijdboerderij op adres Vijfsprongweg 70 in het buitengebied van Lunteren. Knooppunt 76 vind je ten westen hiervan op de vijfsprong.

 

Kom je met de trein? Stap dan uit bij treinstation Lunteren. Hier vind je knooppunt 77. Fiets van hier naar knooppunt 78 en volg je route vanaf dit knooppunt in de route.

 

Handig: deze route volgen via je eigen navigatie-app op de fiets. Download de route in GPX formaat en upload dit in jouw navigatie-app.

DOWNLOAD FIETSROUTE MIDDELPUNT NL

Route informatie van REiSREPORT
Langs het Wekeromse Zand

Langs het Wekeromse Zand

De route start bij de Celtic Fields in het Buurtbos van Lunteren. We parkeren onze auto en laten de fietsen nog even op onze fietsendrager zitten. Eerst eens even de Celtic Fields bekijken! Je vindt er een herbouwde IJzertijdboerderij, compleet met een opslagschuurtje, een zogeheten spieker; een plek waar graan wordt opgeslagen. De informatieborden geven je een leuk inkijkje in hoe men hier vroeger, in de IJzertijd, leefde.

 

Tijd om de route te starten. Tussen knooppunten 76 en 80 fietsen we voorbij het Wekeromse Zand, een van de mooiste zandverstuivingen van ons land. Fietsen is hier niet toegestaan, maar een wandeling is zeker aan te raden. Al is het maar een kort rondje naar de zandverstuivingen. Wie weet zie je nog een moeflon lopen!

De heidevelden in dit gebied waren vanaf de middeleeuwen gemeenschappelijk bezit. Men liet hier schapen grazen en stak plaggen voor in de stal. Dit gebeurde echter op zo’n grote schaal dat de heide onvoldoende gelegenheid kreeg om te herstellen, waardoor zandverstuivingen ontstonden.

Langs het Wekeromse Zand
Nationaal Park De Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Bij knooppunt 84 fietsen we het dorp Otterlo binnen. In Otterlo vind je een van de toegangspoorten tot Nationaal Park De Hoge Veluwe. Een bijzonder park waar je mooi kunt fietsen. We brengen een bezoek aan het Kröller-Müller Museum, een absolute aanrader.

 

Je kunt er ook het Museonder bezoeken (een ondergronds museum voor jong en oud). Bij het imposante Jachthuis Sint Hubertus is het tijd om af te stappen voor een welverdiend drankje. Om bij de toegangspoort te komen, ga je na knooppunt 84 even van de route af naar knooppunten 31 en 49. Volg vanaf hier de Dorpsstraat die overgaat in de Houtkampweg en je komt vanzelf bij het park.

Nationaal Park De Hoge Veluwe
Hapje en drankje

Hapje en drankje

Na Otterlo vervolg je de fietsroute richting Theeschenkerij De Mossel. Een van de leukste plekken voor een drankje en heerlijk gelegen tussen bossen en weiden. Over de mooie zogenoemde Planken Wambuis fiets je door naar het zuiden en na knooppunt 84 over de uitgestrekte Ginkelse Heide via de Edese Schaapskooi weer naar het noorden. Wat ons betreft een van de mooiste van de fietsroute.

 

Tip: fiets je deze route aan het einde van de zomer? Dan staat de heide in bloei, wat het landschap een prachtige paarse gloed geeft. Een sprookje! De afwisseling met fietsen door de bossen zorgt in de warme zomer voor een prettige schaduw.

Hapje en drankje
Doesburgermolen

Doesburgermolen

Bij knooppunt 60 sta je oog in oog met de fraaie Doesburgermolen. De leeftijd van deze molen staat niet 100% vast, maar vermoed wordt dat er hier al een molen stond in de 17e eeuw. Mogelijk zelfs al in de 15e eeuw. Bij de molen vind je nog een zogenoemd RUSTpunt waar je terecht kunt voor een koffie of thee.

Doesburgermolen
Middelpunt van Nederland

Middelpunt van Nederland

Vlak voordat we bij knooppunt 75 zijn, stappen we af om het Middelpunt van Nederland te bewonderen. Dit staat op bordjes langs de Hessenweg aangegeven. Hier ligt het (onofficiële) geografische hart van Nederland, gegraveerd in een grote zwerfkei. Wandel vervolgens nog door, via een informatieve tijdlijntrap, naar de grote zandgroeve.

Middelpunt van Nederland