Batavus x REiSREPORT fietsroute Maasduinen Limburg

Nationaal Park De Maasduinen is een lang maar smal natuurgebied gelegen aan de Maas, op de langste rivierduinengordel van Nederland. Een plek op de grens met Duitsland waar vroeger de Rijn stroomde. Marlou en Godfried van REiSREPORT nemen je tijdens deze fietsroute van 41 kilometer mee door dit mooie stukje Limburg. En ja, uiteraard trakteren ze zichzelf op een overheerlijk stuk Limburgse vlaai.

 

Marlou en Godfried fietsten ook door de rest van Nederland en een deel van België. Bekijk alle fietsroutes hier!

Route informatie van REiSREPORT

Route informatie van REiSREPORT

Lengte: 41,1 km

Normale fiets: 2 uur 32 min

Elektrische fiets: 2 uur 3 min

 

Knooppunten:

30 - 29 - 65 - 28 - 64 - 75 - 73 - 63 - 49 - 47 - 46 - 94 - 93 - 25 - 70 - 55 - 74 - 62 - 27 - 15 - 71 - 66 - 67 - 30

 

Beginpunt & parkeren:

Parkeer je auto bij het Bezoekerscentrum Maasduinen op adres Bosserheide 3B in Well. Knooppunt 30 vind je ten zuiden van het bezoekerscentrum.

 

Handig: deze route volgen via je eigen navigatie-app op de fiets. Download de route in GPX formaat en upload dit in jouw navigatie-app.

DOWNLOAD FIETSROUTE MAASDUINEN

Route informatie van REiSREPORT
Fiets je mee?

Fiets je mee?

We starten de fietsroute bij het Bezoekerscentrum Maasduinen, je vindt er ruime parkeergelegenheid en een infocentrum. Een ideaal beginpunt! Bij het bezoekerscentrum zijn verschillende wandelingen te maken bij het Reindersmeer. Wij raden je zeker aan om in ieder geval een korte wandeling te maken naar het meer en de brug. Of begin eerst met een drankje op het terras aan het water.

 

Tijd om op de fiets te springen! Al snel na de start van je fietstocht kom je in aanraking met de bijzondere natuur van de Maasduinen. Heidevelden, vennen, beken, plassen en bossen… je vindt het hier allemaal. Kenmerkend aan dit nationale park zijn de bijzondere duinen met stuifzand.

Fiets je mee?
Paradijs voor vogelliefhebbers

Paradijs voor vogelliefhebbers

Na het Reindersmeer fiets je langs de Bosserheide die aan het einde van de zomer mooi paars kleurt. Meer heide en bossen kom je verderop tegen. Nationaal Park De Maasduinen kent een grote diversiteit aan biotopen en dat trekt veel broedvogels aan. De heideterreinen zijn het domein van de nachtzwaluw, roodborsttapuit en boomleeuwerik. Verspreid door het park kun je een groene specht, steenuil, geelgors of blauwborst tegenkomen. De trots van het park is overigens de kraanvogel, die zich met wat geluk in het voor- en najaar laat zien.

Een geschikte plek om een glimp van de kraanvogel op te vangen, is uitkijkpost Heerenven. Deze vind je als je bij knooppunt 73 even van de route gaat en rechtsaf slaat. Na 400 meter bereik je het ven en de uitkijkpost.

Paradijs voor vogelliefhebbers
Kasteeltuinen Arcen

Kasteeltuinen Arcen

Maak tussen knooppunten 94 en 93 een mooie wandeling door de schitterende Kasteeltuinen van Arcen. Te mooi om niet te bezoeken als je het ons vraagt. De Kasteeltuinen bestaan uit meer dan 15 bijzonder aangelegde thematuinen, gelegen rondom het prachtige kasteel uit de 17e eeuw. Het Rosarium met 10 thema rozentuinen telt in totaal bijna 8000 rozenstruiken, een plaatje om te zien. Maar ook de Rododendrontuin, het Bamboebos en de Water- en Beeldentuin zijn uniek. Je kunt er met gemak een paar uur rondlopen.

Kasteeltuinen Arcen
Langs de Maas richting Well

Langs de Maas richting Well

Na Arcen fiets je weer naar het noorden. De machtige rivier de Maas leidt je de weg en je geniet van fraaie uitzichten aan de oostzijde van de rivier. Na knooppunt 71 fiets je het dorpje Well binnen, gelegen pal aan de Maas. Een klein en gemoedelijk dorpje, waar je leuk kunt zitten bij restaurant Brienen aan de Maas, heerlijk gelegen aan het water. Of haal verderop een ijsje bij Veronique Gelato d’Italia. In het dorp vind je nog een opvallend oud kerkhof, zeer mooi gelegen aan de Maas, waar de Hoenderstraat en de Grotestraat elkaar kruisen, bij een kapelletje.

Langs de Maas richting Well
Uitzicht en verkoeling

Uitzicht en verkoeling

Het laatste deel fiets je nog een mooi stuk langs de Maas. Tussen de knooppunten 15 en 71 kom je voorbij Uitkijktoren Wellerlooi. Na een aardige klim heb je een fantastisch uitzicht over Wellerlooi, de Maas en het nationaal park.

 

Zin in verkoeling? Na knooppunt 67 fiets je voorbij het Leukermeer en het strandbad Seurenheide. Hier kun je wat drinken bij Beachclub Leukermeer. Aan dit meer ligt ook een groot vakantiepark, een jachthaven en het is mogelijk om er met je camper te staan.

 

Eenmaal terug bij het bezoekerscentrum kun je nog een drankje drinken op het terras. Een terras dat bovendien bijzonder gelegen is, het hangt namelijk in een oude sluis. Wij namen er uiteraard een stuk Limburgse vlaai bij, die heb je wel verdiend na zo’n ronde.

Uitzicht en verkoeling