Fiets je mee langs de Schelde bij Oudenaarde?

Marlou en Godfried van REiSREPORT bezochten een wat minder bekend deel van Vlaanderen en daardoor misschien juist extra leuk. Je fietst door het sfeervolle stadje Oudenaarde, met haar prachtige stadhuis. Maar het allerfijnste van deze fietsroute is het fietsen langs het water. Je volgt de Schelde, waar heel wat bootjes je zullen passeren.

Route informatie van REiSREPORT

Route informatie van REiSREPORT

Lengte 34 kilometer

Normale fiets: 2 uur en 6 minuten

Elektrische fiets: 1 uur en 42 minuten

 

Knooppunten

97 - 96 - 8 - 8 - 8 - 92 - 85 - 79 - 86 - 81 - 82 - 89 - 93 - 95 - 12 - 10 - 4 - 38 - 42 - 44 - 46 - 98 - 97

 

Beginpunt & parkeren

Een goed begin om deze fietsroute te starten is knooppunt 97, te vinden op de kruising van de Beverestraat en Verdurestraat in Oudenaarde. Dit kruispunt ligt vlakbij het station van Oudenaarde waar je je auto kunt parkeren of natuurlijk met de trein kunt aankomen.

 

Handig: deze route volgen via je eigen navigatie-app op de fiets. Download de route in GPX formaat en upload dit in jouw navigatie-app.

DOWNLOAD FIETSROUTE OUDENAARDE

Route informatie van REiSREPORT
Oudenaarde

Oudenaarde

De route start in Oudenaarde en bij knooppunt 96 ben je meteen in het hart van dit stadje, bij het stadhuis en de markt. Oudenaarde is een gemoedelijk en sfeervol stadje met een aantal mooie bezienswaardigheden. Deze kun je misschien wel het beste bewonderen tijdens een stadswandeling. Deze zijn bij het informatiekantoor bij het stadhuis te krijgen. Mooie plekken zijn onder andere het stadhuis, de Sint-Walburgakerk, het Begijnhof, Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk en het Liedtspark met het mooie Kasteel Liedts.

Oudenaarde
Het laatgotische stadhuis

Het laatgotische stadhuis

Zonder twijfel zal het stadhuis je direct doen opvallen, het is de blikvanger van Oudenaarde. Een laatgotisch stadhuis met als centrale deel de belforttoren. Deze staat sinds 1999, samen met 25 andere belforten in Vlaanderen, op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Op het uiterste puntje van de toren staat Hanske de Krijger, een 16e eeuwse stadswacht. Om het plein heen vind je genoeg terrasjes om met een kop koffie elk detail van dit fraaie gebouw te aanschouwen.

 

Voor wielerliefhebbers is het Centrum Ronde van Vlaanderen een aanrader. Midden in Oudenaarde tref je dit belevingscentrum, waar de helden van de ronde iedere dag geëerd worden.

Het laatgotische stadhuis
Verder langs de Schelde

Verder langs de Schelde

Je fietst vervolgens de Schelde over en zet koers richting Ename. Na knooppunt 79 fiets je dit dorpje binnen. In het centrum kom je in het Provinciaal Archeologisch Museum (PAM Ename) alles te weten over de geschiedenis van deze regio. Want geschiedenis is er zeker. Een paar meter verderop ligt namelijk het Archeopark. Je loopt hier langs de restanten van de benedictijner abdij die hier ooit stond. Het archeologisch park is vrij toegankelijk.

 

De fietsroute gaat verder langs de Schelde, een heerlijk laatste deel van de route langs het water. Je kruist een stukje dat je al kent, want hier fiets je langs het water bij Oudenaarde door naar het zuiden. Een heel stuk langs de Schelde, waarbij we je zeker aanraden om eens af te stappen en plaats te nemen op een picknickbank.

Verder langs de Schelde
Hapje en drankje onderweg

Hapje en drankje onderweg

Bij knooppunt 92 is Brouwerij Liefmans gevestigd. Ook een leuke plek om je fietsroute af te sluiten. Deze brouwerij ligt net buiten het stadscentrum, op de oostelijke oever van de Schelde. Bij restaurant ODNAR, gelegen op het terrein van de brouwerij, is het erg leuk zitten, zowel binnen als buiten aan het water. Uiteraard geniet je er van een heerlijk fruitbier, maar er staan ook heel wat lekkere gerechten op de kaart om te delen.

Hapje en drankje onderweg
Wil jij ook comfortabel op pad met een e-bike?

Wil jij ook comfortabel op pad met een e-bike?

Met een e-bike gaat er een wereld voor je open. Ben jij ook van plan een e-bike te kopen? Profiteer nu van een gratis grotere accu bij aankoop van een Batavus Finez of Altura e-bike. Met deze accu leg jij moeiteloos langere afstanden af. Profiteer van een voordeel tot wel €200,-.

 

Bekijk de actie

Wil jij ook comfortabel op pad met een e-bike?