Batavus x REiSREPORT fietsroute Maasduinen Limburg

Nationaal Park De Maasduinen is een lang maar smal natuurgebied gelegen aan de Maas, op de langste rivierduinengordel van Nederland. Een plek op de grens met Duitsland waar vroeger de Rijn stroomde. Marlou en Godfried van REiSREPORT nemen je tijdens deze fietsroute van 41 kilometer mee door dit mooie stukje Limburg. En ja, uiteraard trakteren ze zichzelf op een overheerlijk stuk Limburgse vlaai.

 

Marlou en Godfried fietsten ook door de rest van Nederland en een deel van België. Bekijk alle fietsroutes hier!

Route informatie van REiSREPORT

Route informatie van REiSREPORT

Lengte: 38,7 km

Normale fiets: 2 uur 23 min

Elektrische fiets: 1 uur 56 min

 

Knooppunten:

46 - 45 - 44 - 32 - 68 - 39 - 37 - 38 - 40 - 41 - 42 - 43 - 46

 

Beginpunt & parkeren:

Ruime parkeergelegenheid is te vinden op de parkeerplaats van het Ir. D.F. Woudagemaal, te vinden aan de Gemaalweg in Lemmer. Volg hier de Plattedijk richting het noordwesten en je komt vanzelf bij knooppunt 46.

 

Handig: deze route volgen via je eigen navigatie-app op de fiets. Download de route in GPX formaat en upload dit in jouw navigatie-app.

DOWNLOAD FIETSROUTE FRIESE MEREN

Route informatie van REiSREPORT
Afwisselend rondje

Afwisselend rondje

Marlou en Godfried van REiSREPORT nemen je mee op een heerlijk Fries rondje van zo’n 39 kilometer, met de haren in de wind. Zeg je Friesland, dan zeg je natuurlijk de Elfstedentocht. Tijdens deze fietsroute kom je langs Sloten en Woudsend, twee van deze elf mooie stadjes. Maar ook een UNESCO pareltje en het Friese water maken de route heel afwisselend.

Afwisselend rondje
Start in Lemmer

Start in Lemmer

We stappen op de fiets in het plaatsje Lemmer, bij de parkeerplaats van het Ir. D.F. Woudagemaal. Een groot nog functionerend stoomgemaal dat stamt uit 1920. Het gemaal staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je kunt er een rondleiding boeken, maar langsgaan is sowieso een aanrader. Wij stappen eerst op de fiets en kiezen ervoor om als afsluiter van de dag het gemaal te bezoeken.

Start in Lemmer
Het mooie Sloten

Het mooie Sloten

Vanaf de parkeerplaats fiets je in westelijke richting over de Plattedijk richting knooppunt 46. Via de Brekkenpolder kom je een paar kilometer verder aan in het plaatsje Sloten. Het o zo mooie Sloten, een van onze favoriete Friese steden. Het is de kleinste van de Friese elf steden, maar er is genoeg moois te zien. Sla bij knooppunt 44, voordat je doorfietst naar knooppunt 32, eerst nog rechtsaf. Je bent dan na een minuutje in het stadje. Maak een mooie wandeling over de eeuwenoude keien langs de oude woonhuizen met fraaie gevels, langs het water.

Tip: in Sloten is het leuk zitten voor een hapje en drankje bij restaurant De Zeven Wouden.

Het mooie Sloten
Bootjes kijken

Bootjes kijken

Na een wandeling door Sloten en een gebakje op het terras, pakken we de route weer verder op. Het fietspad gaat langs het Slotermeer en nadat je het plaatsje Balk bent gepasseerd, fiets je recht op het meer af. Een heerlijke plek voor een zomers drankje is paviljoen Badmeester Keimpe, gelegen aan een klein strandje. Via het Heegermeer kom je bij knooppunt 40 aan in Woudsend. Ook Woudsend ligt aan de route van de Elfstedentocht en is een populaire watersportplaats. Naast veel water heeft het een mooi centrum met oude kerken en molens.

Tip: een leuke manier om Woudsend te leren kennen is met behulp van de Elfstegentocht, een route door de knusse steegjes van het dorp. De route vind je op de gelijknamige website en is gemakkelijk te volgen met je mobiel in de hand. Het is een interactieve route waarbij je bij elke steeg meer te weten komt over het ontstaan van Woudsend. Een leuk plekje om tot slot nog wat te drinken aan het water in Woudsend is Omke Jan. Dat koude biertje heb je nu namelijk wel verdiend!

Bootjes kijken