Fiets je mee door Drenthe?

In deze route van 54 kilometer verkennen Marlou en Godfried van REiSREPORT Drenthe, de natuur en de geschiedenis. Kortom: Drenthe op z'n mooist. Zo passeer je om te beginnen een aantal hunebedden – de oudste monumenten van ons land – op de route. Fiets je mee?

 

Marlou en Godfried fietsten ook door de rest van Nederland en een deel van België. Bekijk alle fietsroutes hier!

Route informatie van REiSREPORT

Route informatie van REiSREPORT

Lengte: 54 kilometer

Normale fiets: 3 uur en 20 minuten

Elektrische fiets: 2 uur en 42 minuten

 

Knooppunten

93 - 76 - 51 - 69 - 52 - 53 - 67 - 68 - 59 - 37 - 33 - 32 - 31 - 41 - 08 - 52 - 74 - 02 - 99 - 84 - 78 - 93

 

Beginpunt & parkeren

Beginpunt van deze route is knooppunt 93, ter hoogte van Brink 31 in Dwingeloo. Een ruime parkeerplaats vind je iets verderop. Navigeer naar Bruges 25 en je vindt genoeg parkeerplekken.

 

Handig: deze route volgen via je eigen navigatie-app op de fiets. Download de route in GPX formaat en upload dit in jouw navigatie-app.

DOWNLOAD FIETSROUTE DRENTE

Route informatie van REiSREPORT
Hunebedden

Hunebedden

Hunebedden zijn waarschijnlijk overblijfselen van oude graven uit de Steentijd. Ze werden gemaakt van zwerfkeien uit de ijstijd. De hunebedden hebben geen naam maar een nummer gekregen. Onderweg kom je langs hunebed D52 (op de foto) in het plaatsje Diever en hunebedden D53 en D54 in het dorpje Darp aan het begin van het Holtingerveld. Deze laatste twee liggen vlak bij elkaar en liggen aan de Hunebeddenweg, dat kan dus niet missen.

Hunebedden
Het Holtingerveld

Het Holtingerveld

Verder gaat deze fietsroute dwars door de mooie natuur van het Holtingerveld. Een natuurgebied met sterk gevarieerde landschappen. Mede door de unieke geschiedenis en de aanwezigheid van bijzondere planten en dieren is het Holtingerveld, een Natura 2000 gebied. Er is een mooi aangelegd fietspad door het natuurgebied heen. Bij de toegangspoort tot het Holtingerveld kun je nog een bezoek brengen aan de schaapskudde. Via het eeuwenoude historische plaatsje Dwingeloo en Diever maak je uiteindelijk de ronde af.

Het Holtingerveld
OERmuseum in Diever

OERmuseum in Diever

In Diever kun je een bezoek brengen aan het OERmuseum. Hier ontdek je hoe het West-Drentse land is gevormd. Dat gebeurde ongeveer 120.000 jaar geleden in de voorlaatste ijstijd. Bekijk hier een verzameling artefacten uit diverse perioden in de vaste collectie. Check van tevoren wel even de openingstijden.

 

In Dwingeloo is de Sint Nicolaaskerk een fraai kerkje om nog even af te stappen. Deze bakstenen, gotische, zaalkerk is gebouwd omstreeks 1410 op de plaats van een ouder kerkje uit de 12e eeuw.

OERmuseum in Diever