Op de fiets door het enige Nationaal Park van België

Fietsen door het water? Ja, dat staat je te wachten tijdens deze fietsroute van 56 kilometer. Daarnaast fiets je door het enige nationale park van België, de Hoge Kempen. Een mooi natuurgebied waar je door heide en bos fietst. En dat is nog niet alles. De route eindigt bij het prachtige domeinpark Bokrijk, dus je wordt pas op het einde getrakteerd op alles wat hier te doen is. Misschien wel een gevalletje ‘save the best for last’. Fiets mee met REiSREPORT!

Route informatie van REiSREPORT

Route informatie van REiSREPORT

Lengte 56 kilometer

Normale fiets: 3 uur en 27 minuten

Elektrische fiets: 2 uur en 48 minuten

 

Knooppunten

242 - 72 - 73 - 509 - 250 - 30 - 29 - 534 - 251 - 252 - 550 - 551 - 565 - 41 - 40 - 39 - 512 - 508 - 548 - 74 - 79 - 71 - 92 - 91 - 243 - 242

 

Beginpunt & parkeren

Een goed begin om deze fietsroute te starten is Bokrijk parking 2, te vinden als je navigeert naar Herkenrodeplein 2 in Genk. Fiets op de rotonde naar het oosten, volg de bocht richting het noorden en je komt al snel bij knooppunt 242.

 

Handig: deze route volgen via je eigen navigatie-app op de fiets. Download de route in GPX formaat en upload dit in jouw navigatie-app.

DOWNLOAD FIETSROUTE DE HOGE KEMPEN

Route informatie van REiSREPORT
C-Mine in Genk

C-Mine in Genk

Het eerste deel van de route fiets je door Genk, waar je bij knooppunt 73 kunt afstappen voor een bezoek aan de C-mine. C-mine is een culturele en creatieve hotspot. Met als hoogtepunt de C-mine experience, een innovatief belevingsparcours in de oude luchtgang van de mijn. Met behulp van een interessante audiotour daal je af tot 6 meter diep en ontdek je op tal van originele manieren de geschiedenis van deze mijn. Geen last van hoogtevrees? Beklim hier dan de hoogste schachtbok van België.

C-Mine in Genk
Nationaal Park

Nationaal Park

Bij knooppunt 30 kom je aan bij toegangspoort Kattevennen, een van de toegangspoorten tot het nationaal park de Hoge Kempen. De grote reden om hier af te stappen, is de Cosmodrome. In het planetarium maak je in de expo ‘De Oerknal’ een reis door de evolutie, van de oerknal tot nu. In de indrukwekkende 360° filmzaal reis je door ons zonnestelsel.

 

Je fietst vervolgens over een fijn fietspad en passeert de mooie brug van ‘Fietsen door de Heide’ tussen knooppunten 550 en 551. Een iconische fietsbrug van 300 meter, die je bij de Mechelse Heide brengt. Tussen augustus en september kleurt de heide hier sprookjesachtig paars. Bij knooppunt 41 bereik je de toegangspoort Station As, hier kun je de 31 meter hoge uitkijktoren beklimmen.

Nationaal Park
Fietsen door het water

Fietsen door het water

Tot slot, vanaf knooppunt 71, de fietstocht door domeinpark Bokrijk. Je fietst er heerlijk tussen het groen, totdat je wordt getrakteerd op een bijzondere waterbrug. Tussen de knooppunten 91 en 243 fiets je namelijk dwars door het water, gelukkig zonder nat te worden. Het park biedt nog meer moois, met bankjes aan vijvers, een arboretum, het Kasteel van Bokrijk en het Openluchtmuseum.

Fietsen door het water
Hapje en drankje onderweg

Hapje en drankje onderweg

Het oude stationnetje van toegangspoort Station As, bij knooppunt 41, doet nu dienst als restaurant (Brasserie 't Stasjon) en het perron als terras. Leuke plek om wat te drinken. Aan het einde van je fietstocht, in domeinpark Bokrijk, is in de zomermaanden Bar Jozef (op de foto) een aanrader om wat te drinken. Het heeft een leuk zomerterras op een prachtige plek.

Hapje en drankje onderweg