Batavus tipt: Maak je fiets klaar voor de lente
Yes, de lente is er weer! Met mooi weer in aantocht wordt fietsen nog leuker. Om jouw fietsritjes zo veilig mogelijk te maken dit voorjaar is het slim je (elektrische) fiets het nodige onderhoud te geven. Een deel doe je gemakkelijk zelf, andere zaken kun je beter aan een specialist overlaten. Met deze onderhoudstips voor het voorjaar ga je veilig en comfortabel op pad.
Wat kun je zelf doen?
Poetsen
Of je nu een e-bike of een gewone fiets hebt; begin altijd met het schoonmaken van het frame en de wielen. Zeker als je de fiets afgelopen winter regelmatig hebt gebruikt, is dit een belangrijke stap. Je fiets heeft dan veel te verduren gehad met pekel, nattigheid en straatvuil. Dit schoonmaken kan met een emmer en sop, maar er zijn tegenwoordig ook handige cleaners te koop. Waar je ook voor kiest, droog altijd af met een schone, droge doek.
Slot smeren
Na de winter kan je slot wat stroef sluiten en krijg je de sleutel soms niet soepel omgedraaid. Dit los je gemakkelijk op met een multi smeermiddel. Breng dit aan op de vergrendelring terwijl je fiets op slot staat. Draai het slot met smeermiddel een paar keer open en dicht om het weer soepel te maken. Dit smeermiddel is ook handig om kleine roestpuntjes op metalen delen weg te poetsen. Doe dit als de plekjes nog klein zijn. Je brengt zo direct een beschermlaagje aan, wat grotere roestplekken kan helpen voorkomen.
Aandrijving
Heb jij een fiets met kettingaandrijving? Dan is het verstandig deze te smeren met een allround olie. Dit geldt voor een gesloten kettingkast, maar zeker ook voor een fiets met een derailleur. Dan krijgt de ketting namelijk meer vuil te verduren.
Heeft jouw fiets een riemaandrijving? Dan is smeren met olie niet nodig. Wel is het verstandig de riem na de winter (droog) af te borstelen zodat het straatvuil er af gaat. Zo voorkom je onnodige slijtage. Rijd je veel in de regen en langere afstanden, bijvoorbeeld als je op de fiets naar je werk gaat? Dan kan een waterafstotende beschermspray voor de aandrijfriem handig zijn.
Check je banden
Simpel, maar zo belangrijk. Controleer de banden van je fiets nauwkeurig op droogtescheurtjes. Dit ontstaat vaak door pekel dat in de winter gestrooid wordt. Check daarnaast ook de bandenspanning, deze zou bij een stadsfiets en e-bike tussen de 3 en de 4 bar moeten zijn. Voor een bakfiets geldt 3 - 3,5 bar, dit heeft te maken met bollere banden in combinatie met een bredere velg. Zachtere banden kunnen in de winter soms beter zijn voor meer grip, maar hierdoor slijten je banden sneller en bij een e-bike heeft dit ook invloed op de actieradius. Hoe dan ook: In de warmere maanden is een goed opgepompte band altijd beter.
Onderhoudsbeurt door expert
Je kunt dus best veel zelf doen, maar er zijn zaken die je voor je eigen veiligheid en de levensduur van je fiets toch beter door een fietsenmaker kunt laten doen. Denk aan het controleren en onderhouden van alle elektrische verbindingen in je fiets, de staat van de remmen, eventuele gevaarlijke speling in je stuur, de spanning van de spaken en of alle bouten en moeren nog stevig vastzitten. Gelukkig is er altijd een fietsenwinkel bij jou in de buurt waar jouw Batavus in goede handen is.
Veel fietsplezier!
Liever een nieuwe fiets?
Toch liever een nieuwe fiets om dit nieuwe fietsseizoen extra goed te starten? Jouw Batavus fietsenwinkel geeft je graag persoonlijk advies om zo de fiets te vinden die het beste bij jouw wensen past. Ook is het mogelijk om een proefrit te maken op één of meer fietsen, om te proberen welke fiets je het prettigst vindt fietsen. Ben je op zoek naar een elektrische fiets, maar weet je nog niet welke het beste bij je past, probeer dan de verschillende systemen en technieken uit in ons testcentrum Testcenter 'De Fietser' in Ede.
Ik kan op elk moment opzeggen. Batavus houdt rekening met je privacy