Maak je fiets zomerklaar
Maak je fiets zomerklaar

Batavus tipt: maak je (elektrische) fiets zomerklaar

De zomer staat voor de deur! Tijd om mooie fietstochten te maken. Lekker naar het strand of een ritje door de natuur. Om jouw fietsritjes zo veilig mogelijk te maken deze zomer is het slim je (elektrische) fiets het nodige onderhoud te geven. Een deel kun je zelf, andere zaken laat je aan een specialist over. Met deze onderhoudstips voor de zomer ga je veilig en comfortabel op pad!

 

 

Wat kun je zelf doen?

Poets, poets, poets

Of je nu een e-bike of een gewone fiets hebt; begin altijd met schoonmaken! Sop het frame en de wielen af. Er zijn tegenwoordig ook handige cleaners te koop. Waar je ook voor kiest, droog je fiets altijd af met een schone, droge doek

 

Check je banden

Simpel, maar zo belangrijk. Controleer of de banden van je fiets nog geen droogtescheurtjes hebben. Dit ontstaat vaak door pekel in de winter. Check daarnaast ook de bandenspanning, deze zou bij een stadsfiets en e-bike tussen de 3 en de 4 bar moeten zijn. Voor een bakfiets geldt 3 - 3,5 bar.

 

Zachtere banden kunnen in de winter soms beter zijn voor meer grip, maar hierdoor slijten je banden ook sneller. Bij een e-bike heeft dit invloed op de actieradius. In de zomer geldt: oppompen die banden!

 

Smeren maar

Heb jij een fiets met kettingaandrijving? Dan is het verstandig deze te smeren met een allround olie. Dit geldt voor een gesloten kettingkast, maar zeker ook voor een fiets met een derailleur. Dan krijgt de ketting namelijk meer vuil te verduren.

Heeft jouw fiets een riemaandrijving? Dan is smeren met olie niet nodig. Wel is het verstandig de riem na de winter (droog) af te borstelen zodat het straatvuil er af gaat. Zo voorkom je onnodige slijtage. 

 

Slot smeren

Na de winter kan je slot wat stroef sluiten en krijg je de sleutel soms niet soepel omgedraaid. Dit los je gemakkelijk op met een multi smeermiddel. Breng dit aan op de vergrendelring terwijl je fiets op slot staat. Draai het slot met smeermiddel een paar keer open en dicht om het weer soepel te maken. Dit smeermiddel is ook handig om kleine roestpuntjes op metalen delen weg te poetsen. Doe dit als de plekjes nog klein zijn. Je brengt zo direct een beschermlaagje aan, wat grotere roestplekken kan helpen voorkomen.  

 

Check de accessoires: bel, verlichting, zadel en handvatten

Tring, tring. Ben je nog goed te horen voor je medeweggebruikers? Check of je bel het nog goed doet. En ben je nog goed zichtbaar en werkt je verlichting en je reflectoren nog? Vergeet ook niet te checken of het zadel en de handvatten nog goed vast zitten. En heb je in de winter het zadel lager gezet omdat je beter bij de grond kon? Zet ‘m dan eventueel weer op de juiste hoogte voor jou. 

 

 

Onderhoudsbeurt door expert

Is jouw fiets toe aan een intensievere onderhoudsbeurt? Dan is er altijd een Batavus fietsenwinkel bij jou in de buurt. Denk aan het vervangen van remblokjes, het checken van de staat van je remmen, het controleren van alle bouten en moeren en alles wat je wilt laten checken: jouw trouwe stalen ros is hier in goede handen. Voor alle vragen staat de fietsenmaker voor je klaar.

 

Wij wensen je een fijne zomer!

Liever een nieuwe fiets?

Toch liever een nieuwe fiets om dit nieuwe fietsseizoen extra goed te starten? Jouw Batavus fietsenwinkel geeft je graag persoonlijk advies om zo de fiets te vinden die het beste bij jouw wensen past. Ook is het mogelijk om een proefrit te maken op één of meer fietsen, om te proberen welke fiets je het prettigst vindt fietsen. Ben je op zoek naar een elektrische fiets, maar weet je nog niet welke het beste bij je past, probeer dan de verschillende systemen en technieken uit in ons testcentrum Batavus Experience Center 'De Fietser' in Ede.