Werken aan je gezondheid op de elektrische fiets hoe pak je dat aan?

Elektrisch fietsen is gezond. Het is goed voor je conditie en je verbrandt ook nog eens calorieën waardoor je beter op gewicht blijft. Je vraagt je waarschijnlijk af of een elektrische fiets net zo gezond is als een normale fiets. Met een motor hoef je toch veel minder te doen? Het antwoord is dat zeker ook voor elektrisch fietsen geldt dat het goed is voor je gezondheid. Een elektrische fiets gaat namelijk niet vooruit als je niet trapt: de motor slaat alleen aan als de pedalen ronddraaien of als je kracht uitoefent op de pedalen. Kortom, je moet bewegen om vooruit te komen en bewegen is gezond!

 

Fietsen is dus een perfecte manier om aan je gezondheid te werken. Uit onderzoek is gebleken dat elektrisch fietsen de gezondheid bevordert en helpt tegen stress, diabetes en hart- en vaatziekten. Wij hebben een paar handige tips voor je op een rij gezet als je van plan bent om meer te gaan fietsen en zo je gezondheid te verbeteren. 

Calorieën verbranden op de elektrische fiets

Veel mensen denken dat je geen inspanning hoeft te leveren wanneer je op een elektrische fiets rijdt. Dat klopt in zekere zin. Als je de trapondersteuning vol aanzet, dan haal je vaak met gemak snelheden boven de 20km/u . Maar je kunt ook sportief zijn op de e-bike. Dan zet je de trapondersteuning gewoon een paar standen lager. Je legt door de ondersteuning die je wel hebt, makkelijker een grotere afstand af, terwijl je inspanning nagenoeg hetzelfde is als op een normale fiets. Zo wordt fietsen op een e-bike niet alleen sportiever, maar ook veel gezonder!

Maak tijd om te fietsen

Maak tijd om te fietsen

Een goede e-bike rit duurt al gauw een uur. Maak tijd en ruimte in je agenda om één of meerdere keren per week op je elektrische fiets te stappen.  Hou ook rekening met het feit dat een goede fietsrit enige voorbereiding vergt. Plan dus ruim in. Er zijn een aantal slimme manieren om fietsen in je dagelijkse leven te krijgen. Die komen verderop aan bod.

Maak tijd om te fietsen
Plan een leuke fietsroute

Plan een leuke fietsroute

Werken aan je gezondheid op de fiets moet natuurlijk wel leuk zijn. Plan daarom een mooie route die je gaat fietsen! De Fietsersbond heeft een handige fietsrouteplanner op de website waarin je online een prachtige route kan uitstippelen.

Plan een leuke fietsroute
Check je elektrische fiets

Check je elektrische fiets

Ben je van plan om op de e-bike te stappen voor een lekkere fietstocht? Zorg er dan eerst voor dat je je fiets even een kleine check geeft.

  • Pomp je banden goed op (hoeveelheid bar kan je op de zijkant van de band vinden)
  • Check of je accu vol is. Benieuwd naar de afstand die je kan afleggen met jouw e-bike accu? Batavus helpt je met de uitleg over de actieradius van je elektrische fiets.
Check je elektrische fiets
Zorg ervoor dat je comfortabel zit

Zorg ervoor dat je comfortabel zit

Als je gaat werken aan je gezondheid, wil je natuurlijk comfortabel op je (elektrische) fiets zitten. Een comfortabele zithouding begint bij de juiste framemaat. De juiste framemaat van de fiets voorkomt namelijk klachten aan o.a. je rug, nek en polsen.

Zorg ervoor dat je comfortabel zit
Ga op de fiets naar je werk

Ga op de fiets naar je werk

Kan je de afstand naar je werk ook met de fiets afleggen? Laat de auto dan eens staan. Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu! Vind je de afstand naar je werk toch iets te ver? Misschien is een elektrische fiets dan wel de perfecte oplossing voor jou! Hiermee kan je gemakkelijker een langere afstand afleggen omdat je profiteert van een elektromotor. Wist je trouwens dat het ook mogelijk is om Batavus fietsen te leasen? Op deze pagina lees je alles over de voordelen van Batavus lease!

Ga op de fiets naar je werk
Fiets in de lunchpauze

Fiets in de lunchpauze

Je lunchpauze is een perfect moment om eens even lekker de benen te strekken. Waarom pak je dan niet eens de fiets? Niet alleen ben je gezond bezig tijdens je lunchpauze, maar ook zal je merken dat je vol creativiteit achter je bureau zit. Door te fietsen moet je hart namelijk harder pompen waardoor er meer zuurstof in je hersenen komt. Zo begin je de middag vol met frisse ideeën!

Fiets in de lunchpauze
Haal boodschappen op de (elektrische) fiets

Haal boodschappen op de (elektrische) fiets

Haal je normaal de boodschappen met de auto of laat je het thuis bezorgen? Pak eens de fiets naar de supermarkt. Hierdoor ben je al weer snel een tijdje aan het fietsen, waardoor je werkt aan je gezondheid. Heb jij niet de juiste fiets om veel boodschappen te kunnen vervoeren? Geen probleem, want Batavus heeft een breed assortiment aan transportfietsen waardoor je zonder problemen de weekboodschappen kan meenemen!

Haal boodschappen op de (elektrische) fiets
Fiets in een lage ondersteuningsstand

Fiets in een lage ondersteuningsstand

Ben je onderweg op de e-bike? Dan snappen we dat het natuurlijk wel erg aantrekkelijk is om in de hoogste ondersteuningsstand te rijden, maar dit is helemaal niet nodig. Fiets in de eerste of tweede ondersteuningsstand en doe de rest met je beenspieren zodat je je spieren aansterkt! Heb je een steile heuvel of viaduct voor je, dan is het natuurlijk geen probleem om even extra ondersteuning van je elektrische fiets te vragen.

Fiets in een lage ondersteuningsstand
Zorg voor voldoende rust

Zorg voor voldoende rust

Als je werkt aan je gezondheid, is rust ook van groot belang. Tijdens het fietsen – ook op een elektrische fiets – gebruik je je beenspieren. Na de inspanning hebben zij ook even tijd nodig om te herstellen. Plan je fietsritten dus op een manier waarop je ook genoeg rustdagen hebt.

Zorg voor voldoende rust