Geef je fiets een voorjaarsbeurt

Of je je fiets in de winterperiode slechts af en toe of juist regelmatig hebt gebruikt, je fiets kan na de winter wel een voorjaarsbeurt gebruiken. Bij vorst en ijzel wordt namelijk zout (pekel) op de wegen en fietspaden gestrooid en dat is slecht nieuws voor de lak, ketting en andere onderdelen van je fiets. Dus voer (licht) onderhoud aan je fiets bijvoorbeeld zelf uit of breng hem naar je Batavus dealer voor een uitgebreide onderhoudsbeurt, zodat je stalen ros altijd in perfecte conditie is om je overal naartoe te brengen. Onderstaande filmpje illustreert dit goed ;-).

 

 

Was het zand en zout van je fiets af

Als je veel fietst in de winter, dan krijg je te maken met veel verschillende weertypes. Het is immers niet altijd mooi droog winterweer. Door de regen spat er modder op en met sneeuw en ijzel wordt er zout gestrooid. Om schade aan je fiets te voorkomen,  is het goed om je fiets te wassen met water of een sopje en deze nog een keer goed af te spoelen met een tuinslang of een emmer water, ook als je fiets al een tijd in je schuur staat. Gebruik je warm water, dan lost het zout sneller op. Droog de fiets daarna met een doek. Voor de finishing touch kun je nog speciale fietsglansolie of siliconenspray gebruiken. Dit kun je bij een Batavus dealer kopen.

 

Onze tips nog een keer kort op een rij:

  • Was je fiets goed schoon met (warm) water of een sopje. Spoel in het laatste geval met water na.
  • Borstel achtergebleven vuil of zout van je fiets af.
  • Wrijf je fiets goed droog. Denk daarbij ook om de velgen en spaken en zorg dat je kabels ook niet kunnen bevriezen door de wasbeurt, als het nog erg koud is.
  • Behandel de fiets na, bijvoorbeeld met een speciale fietsvet, -olie of siliconenspray.

 

Meer lucht in je fietsbanden

Een check of er nog genoeg lucht in je fietsbanden zit en of ze nog voldoende profiel hebben is geen overbodige luxe. Daar waar het in de winter handig is om juist wat lucht uit je banden te laten voor extra grip, kun je er in het voorjaar beter wat lucht bij pompen. Staat je fiets al een tijdje stil, dan is het zeker aan te raden om er even met de fietspomp naast te gaan staan. Maar ook als je je fiets vaker gebruikt, zul je merken dat deze met volle banden een stuk lichter fietst. Voldoende profiel zorgt ervoor dat je niet gaat slippen. Als er vuil tussen het profiel zit, dan kun je dit verwijderen met een (schuur)sponsje.

 

Smeer ‘m

Wees ook een beetje lief voor je fietsketting. Dit is immers een belangrijk onderdeel van je fiets dat ervoor zorgt dat je vooruit komt. Heb je een derailleurfiets (een fiets met een open kettingkast) dan worden de ketting en tandwielen nog meer blootgesteld aan alle invloeden van buitenaf. Dit zorgt ervoor dat je fiets ook meer onderhoud nodig heeft.

 

Ook met een gesloten kettingkast ben je niet helemaal vrij van onderhoud. Je kunt de ketting reinigen met een speciale ontvetter. Neem bij het smeren van de ketting ook de naven, trapas, balhoofdonderdelen en pedalen mee, zodat alles weer soepel loopt. Boutjes en moeren kun je het beste invetten met vaseline.

 

Slijtage van je ketting

Een ketting en tandwielen zijn ook aan slijtage onderhevig, laat dus af en toe controleren of deze nog in een goede staat zijn. En zorg dat je ketting altijd goed gespannen is. Een ketting rekt namelijk wat op na een tijdje fietsen. En een opgerekte ketting kan weer voor onnodige slijtage aan bijvoorbeeld de tandwielen veroorzaken. Wil je een fiets met een lekker onderhoudsarme ketting, overweeg dan een Batavus fiets met automatische kettingspanner. Handig!

 

Goed zien en gezien worden

Doen je verlichting en de remmen het nog goed? Het blijft ’s avonds weer langer licht, maar je wilt wel goed zichtbaar blijven voor je andere weggebruikers. Ook veilig en soepel tot stilstand komen is belangrijk. Je fietst toch een stuk lekkerder als je weet dat je remmen nog goed werken. Kijk dus na of er bijvoorbeeld nog genoeg remrubber op je remblokken zit.

 

Laat je fiets onderhouden door je Batavus dealer

Je kunt voor een (uitgebreidere) onderhoudsbeurt het beste langs gaan bij je Batavus dealer. Deze kan je fiets weer rijklaar maken voor het nieuwe fietsseizoen en je handige tips geven voor het lichtere onderhoud. Want vergis je niet, ook een fiets gaat langer mee als deze regelmatig onderhouden wordt. Net als een auto dus. Vind je dichtstbijzijnde dealer hier.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste Batavus producten en het laatste Batavus nieuws? Schrijf je dan nu in!