Veilig fietsen in de wintermaanden

Onder winterse omstandigheden is het niet altijd even prettig en makkelijk om te fietsen. Maak daarom altijd de afweging of je echt de weg of moet, of beter thuis kunt blijven. Jouw veiligheid staat voorop! Heb je weloverwogen besloten om toch op de fiets te stappen of kun je er echt niet onderuit, neem dan in ieder geval de volgende voorzorgsmaatregelen.

 

Handige tips om ongelukken bij gladheid te voorkomen:


1. Zet je zadel lager, zodat je altijd je voeten op de grond kunt zetten als het nodig is.
2. Laat wat lucht uit je fietsbanden lopen. Zachtere banden zijn breder en bieden zo meer grip op het wegdek bij sneeuw en ijzel.
3. Lees tijdens de rit het wegdek goed. Als klinkers of asfalt glinsteren, is de kans groot dat er een laagje ijs ligt. Dan is het dus oppassen geblazen.
4. Houd voldoende afstand van de stoeprand. Daar ligt vaak ijs of vastgevroren sneeuw. Ook de wegbelijning kan extra glad zijn.

 

Bereid je fiets goed voor op winterse omstandigheden

 

Je fiets heeft onder het winterweer te lijden. Daarom hebben wij een paar handige tips en adviezen voor je samengesteld. Dan kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je bij vorst of sneeuw de weg op gaat en voel je je veilig en zeker onderweg. Dat maakt fietsen in de winter een stuk plezieriger.

 

Steek je regelmatig een beetje tijd en energie in de volgende voorzorgs- en onderhoudsmaatregelen, dan krijg je daar veel fietsplezier voor terug.

 

  • Maak je fiets regelmatig goed schoon, zeker als je door pekel hebt gereden. Dit maakt ook de rest van het onderhoud gemakkelijker.
  • Controleer de remblokjes van je fiets en vervang ze als ze glad zijn.
  • Let ook op de remkabels. Zorg ervoor dat hier geen vocht in zit of kan komen, want dan kunnen ze vast vriezen en kun je niet meer remmen. Je kunt dit voorkomen door ze goed te smeren.
  • Smeer je ketting ook goed. Vraag je Batavus dealer welke olie je het beste kunt gebruiken in de winter.
  • Controleer het profiel van je banden grondig en vervang ze wanneer ze versleten raken. Wist je dat er zelfs winterbanden voor fietsen bestaan? Fiets je veel in de winter, kun je overwegen om deze aan te schaffen.
  • Zorg dat je onderweg altijd goed zichtbaar bent en dat je verlichting optimaal werkt.
  • Heb je een elektrische fiets, bewaar je accu dan vorstvrij. Meer tips en informatie over de invloed van kou op je accu vind je hier.
  • Breng je fiets ook af en toe naar je Batavus dealer voor onderhoud, bijvoorbeeld twee keer per jaar. Je fiets gaat langer mee als hij regelmatig onderhouden wordt.

 

Meer informatie over het onderhouden van je Batavus fiets vind je hier. Heb je nog vragen over het onderhoud van je fiets? Dan geeft de Batavus dealer je graag aanvullend advies. Vind hier een Batavus dealer bij jou in de buurt en maak een afspraak, zodat je goed bent voorbereid op alle weersomstandigheden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief