De leukste fietsroutes en uitstapjes met de fiets

Ken je dat gevoel, dat je er achteraf achterkomt dat er een leuk fietsuitje was georganiseerd waar je graag van had afgeweten? Dat zal je vanaf nu niet snel meer overkomen, want Batavus zet de leukste evenementen en fietsroutes voor je op een rij! Op deze pagina vind je wat er op fietsgebied bij jou in de buurt en in de rest van het land zoal te doen is. Zodat je niets meer hoeft te missen. En lekker, samen, erop uit kunt op de fiets. Veel fietsplezier!

Trakteer je smaakpapillen in Friesland

Trakteer je smaakpapillen in Friesland

Gelegen in het mooie Friesland bevindt zich een route ’t Bûtertonkje. Deze route staat bekend om haar heerlijke stops met streekproducten. De route van ruim 37 km leidt je over oude wegen en dijken door het Friese landschap. Startend in Bolsward brengt de route je langs verschillende musea en bezienswaardigheden. De Gemeente Sudwest-Fryslan noemt het Brekkenpaad, van Oudega naar Nijerfund, het mooiste fietspad van ons land. Houd je meer van lange routes? Dan is de De Lytse Marren route de tocht voor jou. Fietsend langs de route van 46 km in de nabijheid van de Friese Meren geniet je van de verschillende culturele bezienswaardigheden waaraan de route het predicaat LCH 2018 SWF ('Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 Súdwest-Fryslân') te danken heeft. Het gebied kent weidse vergezichten en talrijke dorpjes waarin het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. De VVV omschrijft deze route passend met de zin: ”Wie Friesland wil ervaren moet deze tocht gedaan hebben!”  

Trakteer je smaakpapillen in Friesland
Slinger langs de Amstel

Slinger langs de Amstel

Wist je dat in de drukke Randstad er ook prachtige fietsroutes liggen? Met name rond de Amstel. De Amstel Route van 21 km laat je slingeren langs de rivier Amstel. Met de stad als decor leidt de route je langs verschillende boerenhoeven en hele oude molens. Bij de Riekermolen, die gebouwd is in 1636, staat een standbeeld van Rembrandt, als herinnering aan de vele tekeningen die Rembrandt heeft gemaakt aan de oevers van deze rivier. Dit onderstreept nog maar eens de schoonheid van het landschap, waarin de klassieke Nederlandse polder omgeving wordt vormgegeven. Dicht gelegen bij de Amstel ligt het Veenland. De route van het Veenland brengt je langs verschillende veenriviertjes en indrukwekkende moerassen. De Rondehoep, waarlangs de route gaat, is in de wintermaanden een belangrijke voerplek voor kol- en rietganzen. Deze routes zijn een aanrader voor ieder die houdt van de polder en haar geschiedenis.

Slinger langs de Amstel
Geniet van het Gelderse Landschap en bezoek De Fietser

Geniet van het Gelderse Landschap en bezoek De Fietser

Heb je al eens een bezoekje gebracht aan ons Experience Center “De Fietser” in Ede? Daar kun je onze hele collectie bekijken, testrijden op een indoor testbaan, genieten van een hapje en drankje in het restaurant en ook een kijkje in ons fietsmuseum nemen. Om dit bezoek nog leuker en rijker te maken, hebben wij er enkele perfecte fietsroutes voor je aan gekoppeld. De routes voeren je door het prachtige Gelderse landschap en bieden onderweg een keur aan gezellige pitstops. En met een beetje geluk kun je onderweg een glimp opvangen van edelherten en wilde zwijnen.

 

Prikkel je zintuigen met de Gelderse Landschappen route waar je door heide-, bos- en zandverstuivingsgebieden én het rivierenlandschap van de Rijn fietst, de Van Gogh route op de Veluwe, die langs Theeschenkerij de Mossel en het Kröller Muller museum voert, of de Smaak route Otterlo, die zoals de naam al aangeeft alles te bieden heeft op genoegens van het leven zoals een bierbrouwerij, Oma’s snoepwinkel, boerderijwinkels, honing en veel meer! Gemene deler van de routes is, dat je alle drie de routes kunt starten of eindigen bij station Ede-Wageningen, waar vlakbij ook ons Experience Center “De Fietser” te vinden is.

Geniet van het Gelderse Landschap en bezoek De Fietser
Maak kennis met het veelzijdige Noord-Brabant

Maak kennis met het veelzijdige Noord-Brabant

Ervaar de prachtige natuur van Noord-Brabant en fiets door de charmante Kempische dorpjes. Deze fietsroute voert je door een veelzijdig gebied met een mix van beekjes, bossen, houtwallen en akker- en graslanden. Uiteraard kun je je tijdens deze route ook weer even lekker een rustpauze inlassen. Dit kan bij ‘De Witrijt’, waar tijdens de koudere dagen een knisperend haardvuur op je wacht. Lees hier verder.

Maak kennis met het veelzijdige Noord-Brabant
Heerlijk fietsen door Laag Holland en pauzeren in een theetuin

Heerlijk fietsen door Laag Holland en pauzeren in een theetuin

Een prachtige omgeving met open landschap en weidse vergezichten. Even tot rust komen in Laag Holland. Tijdens deze fietsroute kom je ook langs enkele theetuinen, waar je een pauze kunt inlassen. Geniet lekker van een kop warme thee of ander drankje en huisgemaakte taart. Daarna ben je weer helemaal opgeladen voor het vervolgen van de rest van de route.

Heerlijk fietsen door Laag Holland en pauzeren in een theetuin
Fietsen rondom Nijmegen en Groesbeek

Fietsen rondom Nijmegen en Groesbeek

De gemeente Nijmegen is uitgeroepen tot Fietsstad 2016 door de Fietsersbond, vanwege de hoge kwaliteit (snel)fietsroutes. Een ideale plek om een keer met de fiets te verkennen dus! In de buurt van Nijmegen ligt ook Groesbeek, dat in een heel divers, heuvelachtig en bosrijk landschap ligt. Dit gebied, dat ideaal is voor het maken van een mooie fietstocht, heet het Rijk van Nijmegen. Fiets je door, dan kom je ten oosten van Groesbeek terecht in het uitgestrekte Reichswald in Duitsland. Maar je kunt ook de andere kant op fietsen, naar het Groesbeekse Bos. Natuurgebied Mookerheide ligt ook in de buurt. Geniet van heidegebied, bos en landbouwgrond en de forse hoogteverschillen in dit gebied, met af en toe een prachtig zicht op de Maas.

Fietsen rondom Nijmegen en Groesbeek
Fietsen langs water en dijken

Fietsen langs water en dijken

Fietsen in een gebied dat in zijn geheel onder de zeespiegel ligt? Dat kan in Waterland! Natuurlijk is het gebied goed beschermd door dijken. Op deze route kun je van veel natuurschoon genieten, met de mooiste bloemen langs de slootkanten en ontzettend veel vogelsoorten. Rondje Waterland leidt je in 43 km langs schilderachtige dorpjes met houten dijkhuisjes, uitzicht over het IJsselmeer en de weidse polders. Kun je maar geen genoeg krijgen van het water? Dan zijn de tochten met pontjes in Zeeland, de uitgestrekte duinen van Oostvoorne in Zuid-Holland of waterrijk Zwolle ook aan te bevelen!

Fietsen langs water en dijken
Texel - the place to be!

Texel - the place to be!

Wist jij dat Texel door de Lonely Planet reisgids is uitgeroepen tot een van de 10 mooiste bestemmingen om naar toe te gaan deze zomer? De ongerepte duinen, prachtige verlaten witte stranden, natuurreservaten, naaldbossen en niet te vergeten de vele festivals (waaronder 's werelds grootste catamaranrace: de Ronde om Texel) worden geroemd. Heb jij ook wel zin om Texel te verkennen op de fiets? Fietsen123 heeft 2 prachtige fietsroutes voor je op een rij gezet: 

 


Kun je geen genoeg krijgen van dit Noord-Hollandse eiland? Dan is een fietstocht langs de oude verhalen van Texel ook een aanrader.

Texel - the place to be!
Heerlijke fietsroutes

Heerlijke fietsroutes

Hoewel de naam “Manpad” anders doet vermoeden en Haarlemse brouwers hier eeuwen geleden hun water wonnen, is de Manpadroute niet alleen geschikt voor mannen! Het is een heerlijke, 23 kilometer lange fietsroute die je samen met je gezin langs fraaie buitenplaatsen voert, waaronder het 18e eeuwse Huis te Manpad.

 

Is fietsen door Drenthe iets voor jou? Dan is de 32 kilometer lange Oude Willem-route een aanrader. Oude Willem is een buurtschap uit de eerste helft van de 20e eeuw. Het is gelegen midden in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het is een route omringd door uitgestrekte bossen, stuifzanden, heidevelden en rivieren. Het Drents-Friese Wold is ook 1 van de 20 genomineerde natuurgebieden in de verkiezing tot “mooiste natuurgebied van Nederland.”

 

Wil je liever een andere route? De ANWB heeft diverse, gratis  fietsroutes voor jou geselecteerd. De routes variëren in afstand, landschap en bezienswaardigheden en zijn verspreid door heel Nederland. Op de website van de ANWB kun je meer informatie vinden en zijn er kaarten te downloaden in PDF. Een aantal voorjaarsroutes van de ANWB zijn:

 

 • Het rondje Tjeukemeer is 63 km vanuit Heerenveen in Friesland,
 • De Waterland route is 37 km vanuit Durgerdam in Noord-Holland,
 • En de Geul en Gulp-route is 38 km, vanuit Gulpen in Limburg.

 

Deze 53 kilometer lange fietsroute vind je in de bollenstreek in Zuid-Holland. De wegen zijn vlak en de uitzichten op de bloemenvelden zijn eindeloos. Je komt ook langs verschillende gezellige terrasjes. De route voert je o.a. langs Rijnsburg en Oegstgeest. Al snel volgt dan midden in het centrum van Lisse 1 van de vele terrasjes genaamd ‘Eetcafé 1198’. Daar kun je even lekker uitrusten onder het genot van een kopje koffie, een hapje en een drankje. Net buiten Lisse fiets je langs de ingang van De Keukenhof. Deze route is 1 van de 31 geselecteerde, gevarieerde routes, gekozen voor de Meimaand Fietsmaand 2016. Een aanrader dus!

 

Hou je van ongestoord genieten in een stukje Hollandse "wildernis"? Dan is deze 39 kilometer lange fietstocht iets voor jou. Een route rond de Oostvaardersplassen, die maar liefst vier meter onder zeeniveau ligt. Vogelkenners vanuit de hele wereld komen hier naartoe om bijzondere vogels te spotten, zoals de Zeearend die voor het eerst in dit gebied nestelt. De eerste kuikens zijn inmiddels al uit het ei gekropen. Helaas mag je er niet bij, maar er zijn genoeg andere dieren die je kunt bewonderen. Zoals de drieduizend edelherten, de Konikpaarden en Heckrunderen die zich in dit open gebied bevinden. En wat te denken van de tientallen Lepelaars die in de zomer regelmatig uitrusten bij de Oostvaardersplassen en waar het ’s winters een drukte van belang is met de tienduizenden grauwe ganzen. Dichtbij bevindt zich ook de meest bezochte vogelkijkhut van Nederland: de Grauwe Gans. Een fietsroute met zeer gevarieerde landschappen en dieren!

 

Last van lentekriebels en wil je erop uit? Dan is deze 32 kilometer lange fietsroute wat voor jou. Speciaal uitgestippeld voor de Meimaand Fietsmaand, neemt deze route je mee langs uitgestrekte weilanden vol bloemen, zoals bloeiende madeliefjes en door het glooiende landschap van de Montferlandse bossen. Onderweg zijn er meerdere mogelijkheden om te stoppen bij een van de vele terrasjes, voor een pauze onder het genot van een lekker hapje en een drankje. Als je je weg vervolgt kom je langs verschillende historische bezienswaardigheden, zoals Kasteel Huis Bergh, een van de grootste waterburchten van Nederland. De oudste delen van dit kasteel komen uit 1250, andere delen werden gebouwd in de 14e, 15e en 17e eeuw.

 

Heerlijke fietsroutes
Op fietsvakantie in het voorjaar?

Op fietsvakantie in het voorjaar?

Wat dacht je van een kleine fietsvakantie in het voorjaar? Lekker rondtrekken in de natuur... Tegenwoordig kun je onderweg ook in een zogenaamde Trekkershut overnachten. Super handig, want als je op fietsvakantie gaat, wil je natuurlijk zo weinig mogelijk meenemen. Langs je fietsroute vind je daarom verschillende soorten Trekkershutten die je voor een nachtje kunt boeken en die van alle gemakken voorzien zijn. Er zijn zelfs duurzame exemplaren!

 

Verder heeft de luxe kampeerplek een heerlijk bed en een keuken met gasfornuis, stromend water en een toilet. De volgende dag kun je dus weer opgewekt verder op je fietstocht. 

 

Kras fietsvakanties 

Wil je fietsen combineren met een vakantie? Dat kan! Kras heeft namelijk een groot aanbod aan fietsvakanties. Al jarenlang organiseert Kras fietsvakanties in Europa. Of je nu alleen fietst, met z’n tweeën of in een groep! En de prijzen… bij Kras betaal je nooit te veel.

 

Als je liever iets verder weg wilt, overweeg dan bijvoorbeeld deze prachtige, zeer populaire fietsvakantie langs de Bodensee van Kras. Je kunt dan een toerfiets of e-bike van Batavus huren of gratis je eigen fiets meenemen, want die fietst natuurlijk het allerfijnste. Deze reis is beschikbaar vanaf april. Een greep uit het aanbod kun je hieronder bekijken:

 

Dit is een vakantie van 5 dagen, waar je verblijft in een gezellig familiehotel inclusief ontbijt en 4-gangen diner. Daarnaast fiets je uiteraard verschillende routes langs de Moezel in Duitsland. Er zijn 3 fietsroutes en ze zijn allen zo’n 30 tot 40 kilometer. Je fietst dan o.a. naar Cochem en Koblenz. De Moezelstreek is vooral bekend vanwege de talloze wijndorpen, de schitterende natuur en natuurlijk de rivier die sierlijk door het heuvelland slingert. Deze fietsvakantie laat je op een sportieve manier kennismaken met deze populaire streek. Tevens kun je aan het einde van iedere route lekker uitrusten op een terrasje onder het genot van een goed glas moezel wijn.

 

En er zijn nog veel meer bestemmingen zoals Griekenland, Italië of Spanje. Het volledig aanbod aan fietsvakanties dat Kras je te bieden heeft, kun je hier vinden.

Op fietsvakantie in het voorjaar?
Fietsuitjes in België

Fietsuitjes in België

Verwen jezelf eens met een fietsuitje in het noordoosten van België. Via de website van Toerisme Provincie Oost-Vlaanderen kun je een keuze maken uit de vele, gevarieerde  fietsuitjes. Deze kun je filteren naar keuze. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de afstand, het reliëf en het type route zoals gezinsvriendelijk, uitdagend of ontspannend. Voor ieder wat wils dus.

 

Een greep uit de fietsroutes is:

Wetteren Scheldeland: Een 48 kilometer lange route met vlak landschap. Deze route brengt je o.a. langs het natuurgebied de Kalkense Meersen. Dit natuurgebied is een van de meest uitgestrekte meersengebieden langs de Schelde, gekenmerkt door open grasvlakten, sloten en grachten. Daarnaast kom je ook langs Provinciaal domein Den Blakken, een tuin waarin zowat alle planten uit Wetteren aan bod komen. Tevens is het een historische tuin, met een doolhof waarin je een overzicht kunt vinden van alle lokale tuinstijlen uit de laatste vijfhonderd jaar.

 

Ronde van Vlaanderenroute: Een 114 kilometer lange route met steil en heuvelachtig landschap. Deze route daagt je uit om langs de gebergtes van Vlaanderen te fietsen, zoals de mythische 110 meter hoge Oudenberg. Boven op deze berg staat de kapel Onze-Lieve-Vrouw Oudenberg, een kapel uit 1906. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Op deze kapelberg wordt het feest Krakelingen en Tonnekensbrand gevierd, dat door UNESCO is erkend als immaterieel erfgoed van de mensheid.  Daarnaast kom je ook langs hellingen als de Foreest en Berendries.

 

Zit er toch niet iets tussen wat bij jou past? Je kan ook je eigen fietsroute samenstellen door middel van de Fietsrouteplanner. Zo kan je iedere route afstemmen op jouw wensen en behoeftes.

 

Alle routes, inclusief jouw eigen gemaakte routes, zijn te downloaden en uit te printen.

Fietsuitjes in België
Fietsroutes langs oplaadpunten

Fietsroutes langs oplaadpunten

Heb je een elektrische fiets, dan is het heerlijk om daarmee lange fietsroutes te fietsen. Alleen, wat doe je als je met een lege accu komt te staan? Tegenwoordig zijn er gelukkig steeds meer horecagelegenheden die oplaadpunten hebben, dus is het gemakkelijk om een route te plannen die langs één of meerdere punten gaat. Ook bij de grensgebieden met Duitsland en België. Daarnaast is Natuurmonumenten bijvoorbeeld een samenwerking met Nuon aangegaan om oplaadpunten in natuurgebieden te verzorgen. Zo kun je dus altijd makkelijk je accu onderweg opladen of bijladen tijdens een welverdiende rustpauze.

 

Twee mooie fietsroutes die perfect zijn afgestemd op de elektrische fiets, doordat je er sowieso een oplaadpunt tegenkomt:

 

 • Route Ruigenhil ANWB, waarbij je start en eindigt in het historische Willemstad in Noord-Brabant.
 • Route Urk ANWB, in het midden van het land, loopt van Urk via Emmeloord weer terug naar Urk. Je fietst door de prachtige Noordoostpolder.

 

Fietsroutes langs oplaadpunten
Toeristische overstappunten

Toeristische overstappunten

Als je iets verder van huis wilt fietsen en bijvoorbeeld de fiets achterop de auto meeneemt, dan zijn Toeristische Overstappunten (TOP's) een handig startpunt van je fietstocht. TOP's zijn speciaal ingerichte plekken waaruit je heerlijk kunt fietsen (en wandelen) via bewegwijzerde en beschreven routes. Zo vind je gemakkelijk de weg en ontdek je de mooiste plekken van de regio. Er is nu ook een TOP in Hilversum en ook Burdaard en Lemmer krijgen een overstappunt, o.a. bij Watersportcentrum Tacozijl, tegenover UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal. Via de 'Off the boat, on the bike' locaties kun je vier routes fietsen:

 • naar het monumentale gemaal met bezoekerscentrum en de Groote Brekken,
 • naar de tulpen en tropisch paradijs Orchideeën Hoeve in de Noordoostpolder,
 • naar de oevers van de Tjonger en
 • naar Gaasterland en ’s werelds kleinste stad, Sloten. 
Toeristische overstappunten
Toertochten

Toertochten

Voor de fervente fietsers zijn er volop toertochten om aan deel te nemen. Meer weten, of je inschrijven voor één van Nederlands' mooiste toertochten? Bekijk het door ons geselecteerde aanbod en fiets een van deze leuke fietstochten:  

 

 • Ontdek de prachtige fietstochten in Friesland die worden aangeboden met een aantrekkelijk fietsarrangement of e-bike testarrangement. Fietsen door het mooie, rustige noorden van Nederland kan nu nog gemakkelijker op een elektrische fiets van Batavus! Friesland Holland Travel Service biedt verschillende Batavus e-bike testarragementen aan. Alle beschikbare Batavus e-bike testarragementen vind je op de website van Friesland Travel.
 • Volg een zogenaamde LF-route. Deze Landelijke Fietsroutes vormen een landelijk netwerk van ruim 4.500 km aan bewegwijzerde fietsroutes. Deze routes zijn uitermate geschikt voor (meerdaagse) trektochten of fietsvakanties. Maar wil je een route niet in zijn geheel volgen, dan is het ook mogelijk om een route op maat samen te stellen. Je fietst door een heel gevarieerd landschap via bijvoorbeeld boerenland, over uitstrekte heides, door de stad of juist langs de kust. Hier krijg je toch helemaal een vakantiegevoel van?!
 • Altijd al de Friese Elfstedentocht willen rijden maar ben je niet zo’n schaatser? Het kan ook op de fiets! In het ‘hoge’ Noorden liggen de elf steden in een prachtig landschap. Honderden, klassieke Hollandse basculebruggen verbinden fietspaden over vaarten en kanalen. De elf steden ademen Friese identiteit uit en zijn stuk voor stuk een bezoek waard. En mocht je er wat langer willen vertoeven dan zijn er uitstekende mogelijkheden tot het boeken van overnachtingen en andere fietsarrangementen. Wil je toch liever een ander aanbod aan fietsroutes in Friesland dan kun je ook terecht bij It Fryske Gea

 

Geniet dus van een ontspannen vakantie, waarbij je altijd de wind in de rug hebt. Lekker comfortabel!

 

Toertochten

Meer toertochten

 • Fietsroute over de uitgestrekte Strabrechtse Heide in Brabant.
 • Lekker 31,6 km door bossen en over heide fietsen kan met fietsroute Dwingelderveld. Stop halverwege even bij het informatiepunt van Staatsbosbeheer en drink een lekker kopje koffie of thee in het dorp Dwingeloo, of stop onderweg lekker bij het theehuis Anserdennen dat middenin het bos ligt.
 • Wat dacht je van een van de fietstochten door drie Nationale Parken in Nederland? Geniet van de prachtige, afwisselende landschappen van de Schoorlse Duinen, de Drentsche Aa of de Loonse en Drunense Duinen!
 • Nog niet uitgefietst? Bekijk hier meer toertochten.
Toon meer
Leuke fietsroutes met iets extra's

Leuke fietsroutes met iets extra's

Op zoek naar een fietsroute met een extraatje? Die vind je hier:

 

 • De Molenroute in Krimpenerwaard: geniet van mooie landerijen, rivieren en natuurlijk molens!
 • Fietstour met rondleiding door de Van Nelle Fabriek in Rotterdam: combineer een fietstocht met de fabriek met een UNESCO erkenning.

 • Fietsroute Vuurtoren van Stavoren: prachtig fietsen door Zuid-West Friesland.

 • Thema happen arrangement: de Vincent van Gogh route nabij Eindhoven.
 • Of volg de Vincent van Gogh route zonder arrangement: een prachtige route waarmee je langs het Brabantse leven en het landschap dat de basis vormden van het werk van Vincent van Gogh fietst. De route bestaat uit vijf aaneengesloten fietsroutes van in totaal 335 kilometer rondom Zundert, Etten-Leur, Tilburg, ’s-Hertogenbosch en Nuenen. Onderdeel van één van de routes is ook het 600 meter lange Van Gogh-Roosegaarde fietspad bij knooppunt 99. Laat je in het donker verbluffen door dit fietspad dat geïnspireerd is op De Sterrennacht. Uitgeroepen tot beste fietsroute van Europa 2016!
 • Je kunt ook kiezen voor de 5-daagse arrangement ANWB Fietsronde Brabant, waarbij je ook langs het Vincentre fietst. Geniet van de heide, schaapskuddes en de Brabantse gastvrijheid. Of als je liever dorpjes wilt bekijken dan de wijde natuur in, fiets je lekker van dorp naar dorp. En ontdek bijvoorbeeld waar Toon Kortooms zijn inspiratie vandaan haalde of op zoek gaan naar het Tuinpad van mijn Vader, uit het beroemde lied 'Het Dorp' van Wim Sonneveld.
 • Trotseer de elementen: een fietstocht met geschiedenis van de Veluwe.
 • Het Pieterpad: een zevendaagse fietsroute van Vaals naar het Groningse Pieterburen.
 • Het Blote Voetenpad: Heb je kinderen? Combineer dan een fietsuitje met een wandeling op Het Blote Voetenpad. Deze wandeling kun je maken op meerdere locaties in Nederland, waaronder Groningen en Twello. Je kunt naar deze paden toe fietsen en vervolgens de wandeling maken. Deze routes zijn ongeveer 3 kilometer lang. Regelmatig wordt deze route aangevuld met meerdere locaties.
 • De Beemsterroute: Altijd al een echt fort willen bezoeken? Dat kan! De 45 kilometer lange Beemster route brengt jou langs maar liefst vijf forten, waaronder Fort benoorden Purmerend en Fort aan de Nekkerweg. En wil je er iets extra’s aan toevoegen; in Fort benoorden Purmerend kun je vooraf een afspraak maken om wijn te proeven in de wijnproeverij. Het is niet alleen een afwisselende fietstocht waarbij je naast de forten ook uitzicht hebt over uitgestrekte polders, graslanden, akkers, bollenvelden en molens maar je fietst  ook langs tientallen stolpboerderijen. Wist je overigens dat de Beemsterroute is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO? Absolute aanrader dus.
 • De Noordoostpolderroute: Hou je van de uitgestrektheid van de polder en wil jij met je E-bike in de polderwind fietsen? Dan is deze 49 kilometer lange fietsroute in en rondom Urk wat voor jou. En wie beweert dat de Noordoostpolder saai is, heeft ongelijk. De polder heeft veel te bieden. Ongeacht het feit dat deze vijftigjarige polder is gemoderniseerd, is er een zweem van de sfeer uit de jaren’50 achtergelaten. Waar ooit de Zuiderzee was fiets je nu, vier meter beneden NAP, naar de fraaie Zuiderzee-eilanden Urk en Schokland. Op Schokland kun je even rusten en een kijkje nemen in het daar gevestigde museum, die de geschiedenis van dit eiland vertelt en de veranderingen die het heeft ondergaan sinds 1859.

 • Lingeroute: Deze route is 70 km en neemt je niet alleen mee langs rivier de Linge, maar ook rietvelden,vele weelderige boomgaarden en dorpen.

 • ANWB fietsronde van Nederland: De ANWB heeft in elke provincie een speciaal fietsarrangement samengesteld, genaamd ‘De ANWB Fietsronde van Nederland’. Deze route bevat een serie van twaalf van de mooiste fiets-arrangementen in Nederland met speciale voordelen voor ANWB-leden. En ben je lid van de ANWB, dan ontvang je na elk van de twaalf etappes een uniek ANWB-aandenken per provincie. Fiets ze dus alle twaalf!

 • Soldaat van Oranje route: Na een boek, film en musical over de wereldberoemde Engelandvaarder en verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema (Soldaat van Oranje) is er nu ook een fietsroute die je meer vertelt over zijn leven. De route is 55 kilometer lang en ligt tussen Leiden en Den Haag. Hij voert je naar belangrijke plekken uit zijn leven, zoals binnensteden en bunkers. Een andere (kortere) route door Duin Horst & Weide is ook mogelijk. Ook brengt deze route jou door de duinen, de landgoederenzone en het weidegebied bij vliegveld Valkenburg.

 • Natuurmonumenten in Friesland: Wil je kennis maken met één van de laatste hoogveengebieden in Europa en tijdens een van je pauzes het gevangenismuseum Veenhuizen bezoeken? Of fiets je liever door het weidegebied van de Greidhoeke? Dan kan je het aanbod van Natuurmonumenten niet aan je voorbij laten gaan. Naast deze routes in Friesland, zijn er verschillende fietsroutes voor elke provincie samengesteld. En wat fijn is, is dat je de afstand kunt aanpassen naar jouw wens. Deze routes leiden jou langs gevarieerde landschappen, zoals authentieke dorpen tot uitgestrekte weilanden en bieden je een keur aan flora en fauna.

Leuke fietsroutes met iets extra's

Op Smokkelpad in Zeeland

Fietsen langs het smokkelpad

Zin om door weidse nieuwe polders in Nederland langs verstilde akkertjes aan de Belgische kant van de grens te dwalen met de fiets? En en passant nog wat mee te krijgen over de roemruchte geschiedenis van een levendige smokkelcultuur? De Smokkelroute voert je langs een voormalige smokkelaarsroute en laat je ook zien hoe mooi en afwisselend het snijvlak van België en Nederland is. 

 

Lees meer over het Smokkelpad.

 

Met interactieve kaart

Ontdek hoe mooi Zeeuws-Vlaanderen en Oost- en West-Vlaanderen zijn en geniet van de verschillen en overeenkomsten in cultuur, landschap en geschiedenis die je in beide landen tegenkomt!

 

Bekijk hier de interactieve kaart.

Toon meer
Smakelijk fietsen

Smakelijk fietsen

Je kunt een leuk en sportief dagje uit samen ook combineren met lekker eten onderweg. Je fietst dan een van de prachtige fietsroutes door Nederland, maar dan van gerecht naar gerecht! Zo fiets je een heerlijk drie-gangen diner bij elkaar. Dit arrangement heeft ook nog wat leuke extraatjes. Meer weten? Kijk dan op de website van Happen en Trappen. Met 160 routes verspreid over Nederland en België zit er altijd een route bij die bij jou past!

 

Lekker fietsen en lekker eten kunnen ook samengaan als je gebruik maakt van de Wildplukwijzer. Hier vind je plukplekken waar je onderweg kunt snoepen van bijvoorbeeld fruit en noten.

 

Smakelijk fietsen

Holland op z'n mooist

Nu te zien in het Gemeentemuseum Den Haag en het Dordrechts Museum: ruim honderd schitterende werken van Holland op z’n mooist. Prachtige landschappen uit het begin van de 20ste eeuw, op unieke wijze weergegeven door schilders van de Haagse School. Kom kijken!

 

Speciale routes en excursies

Behalve genieten van de natuur op de schilderijen in het museum, kun je ook genieten van speciale activiteiten in de natuur. Ervaar Holland op z'n mooist met excursies, wandelingen, fietstochten en rondvaarten door het landschap dat de kunstenaars van de Haagse School hebben vastgelegd. Een bijzondere ervaring in prachtige gebieden. Bekijk hier de mogelijkheden.

Sportief bezig voor lichaam en geest!

Puzzelend fietsen

Op zoek naar een uitje met het hele gezin? Dan is een puzzelfietstocht iets voor jou! Door het hele land kun je verschillende tochten doen waarbij jullie al puzzelend de omgeving verkennen op de fiets. Midden in de stad of juist op het platteland, er zijn genoeg plekjes.In Nijmegen voorbeeld, succes! 

Fietsen met GPS in Den Bosch

Den Bosch is een prachtige stad die je heel goed kunt ontdekken op de fiets. Je maakt de stadsfietstocht echt bijzonder met een GPS systeem. Verken de Sint Janskathedraal en fiets daarna naar Den Dungen, Berlicum en Middelrode. Boven Den Bosch en omgeving zweven satellieten, die allemaal in verbinding staan met GPS. Dit digitale systeem loodst jou zo door de omgeving. Zo wordt Den Bosch nog leuker!

Toon meer
Fietsen in Zeeland

Fietsen in Zeeland

Wil je fietsen in Zeeland, maar weet je nog niet waarheen? In Zeeland hebben ze hiervoor een speciale fiets-Facebookpagina. Wie weet vind je zelfs een nieuwe Facebook-fiets-vriend. Ontmoet anderen en blijf op de hoogte van de leukste fietstochten van Zeeland!

Fietsen in Zeeland

Op het strand of op de Waddeneilanden

Fietsen op het strand

Hou je wel van een uitdaging? Ga dan fietsen op het strand! Een ideaal uitje voor als het niet warm genoeg is om op het strand te liggen. Nodig een sportieve vriend of vriendin uit en trotseer het mulle zand. Met kilometers aan kustlijn is er genoeg gelegenheid om te fietsen. Rust onderweg uit bij één van de vele strandpaviljoens. Bekijk wel de lokale regels met betrekking tot fietsen op het strand. Deze kunnen verschillen per gemeente. Een voorbeeld voor fietsen op het strand is Zandvoort.

Heerlijk uitwaaien op de Waddeneilanden

Stap met je fiets op de boot naar één van onze Waddeneilanden en ga lekker toeren samen met je vrienden of familie. Ontdek de mooiste plekjes van het eiland op de fiets. Onderweg lekker bijkomen op een terrasje met een heerlijk kopje koffie en een stuk appeltaart. Een flinke dot slagroom erbij en je bent weer helemaal klaar om verder te fietsen. Een aantal voorbeelden van fietstochten op de Waddeneilanden vind je hier.

Toon meer