Fietsroute Noord-Holland - Rust en ruimte in Laag Holland

Ten noorden van Amsterdam fiets je in de regio van Monnickendam in een charmante regio. Hier domineren koeien, tulpen, dijken en sloten al eeuwen het uitzicht. Een oer-Hollands landschap, waar we zo dol op zijn. Deze fietsroute van 39 kilometer brengt je langs water en prachtige oude dorpjes.

Route informatie

Route informatie

Lengte van de fietsroute 39 kilometer

Tijdsindicatie met stadsfiets: 2 uur en 24 minuten

Tijdsindicatie met  elektrische fiets: 1 uur en 57 minuten

 

Knooppunten

41 - 76 - 42 - 43 - 45 - 46 - 47 - 44 - 78 - Pont - 76 - 75 - 77 - 52 - 53 - 54 - 55 - 02 - 01 - 41

 

Beginpunt & parkeren

Een handige plek om te starten is de parkeerplaats van het Volgermeer, adres Broekergouw 38 Amsterdam. Hier bevind je je meteen bij knooppunt 41.

 

 

Route informatie
Durgerdam, Ransdorp en Holysloot

Durgerdam, Ransdorp en Holysloot

Het eerste deel van de route fiets je gemoedelijk door de typische Hollandse groene weilanden. Hier voel je nog echt de rust en ruimte. Onderweg kun je misschien nog wel ergens een verse melk tappen. Na knooppunt 46 fiets je Durgerdam binnen, een eeuwenoud dijkdorpje aan het IJmeer. De kleurrijke dijkhuizen samen met de vele zeilbootjes die ervoor liggen, maakt het plaatsje erg charmant.

 

Via Ransdorp – nog zo’n charmant klein dorpje – fiets je na knooppunt 78 Holysloot binnen. En je raadt het al, ook dit is weer een lieflijk plaatsje. Holysloot is eeuwenoud en van oorsprong een vissersdorpje. Fiets niet te snel, want met slechts tientallen huizen ben je ook zo weer het dorp uit. Hier pak je het pontje naar de overkant (controleer van tevoren even de vaartijden).

Durgerdam, Ransdorp en Holysloot
Monnickendam

Monnickendam

Via Uitdam fiets je vervolgens richting het historische stadje Monnickendam, gelegen aan het Markermeer. Je kunt hier Waterlandsmuseum De Speeltoren bezoeken. Hier in de toren hoor je het meest authentieke – en daardoor het meest valse – carillon van Europa. Het is zelfs het oudste nog bespeelde carillon ter wereld. Meer zin in een biertje? Fiets dan net voor knooppunt 55 richting Bierderij Waterland aan de haven. Op het grote terras met picknickbanken en strandstoeltjes krijg je hier het vakantiegevoel meteen te pakken. Een biertje van de brouwerij erbij en er valt even helemaal niets te klagen.

Monnickendam
Broek in Waterland

Broek in Waterland

Op het einde van de route staat nog iets moois op je te wachten, namelijk het dorpje Broek in Waterland bij knooppunt 1. Een prachtig klein dorpje waar je je camera voor uit je tas haalt. De mooie huizen vallen hier meteen op. Hoewel Broek in Waterland oorspronkelijk een schippersdorp was, kwamen er in de 17e en 18e eeuw ook rijke kooplieden wonen. Met hun rijkdom werd het dorp een van de meest welvarende dorpen van Waterland. De monumentale panden die je in het dorp alsook eromheen tegenkomt, herinneren hier nog aan.

Broek in Waterland
Hapje en drankje onderweg

Hapje en drankje onderweg

In Holysloot kun je afstappen bij restaurant Het Schoolhuis. De ideale plek voor een lekker stuk appeltaart of koud drankj. Je hebt een terras aan de voorzijde, maar achter zit je ook mooi met een weidse blik richting de IJsselmeerdijk.

Hapje en drankje onderweg
Route downloaden

Route downloaden

Download de fietsroute in GPX of gebruik je mobiel om de QR-code te scannen.

 

Download fietsroute

 

 

Route downloaden