Batavus fietsen bekroond met Goed Industrieel Ontwerp

Met de Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp, kortweg GIO, benadrukt deze award het buitengewone belang van integrale productontwikkeling en stimuleert de toepassing van industrieel ontwerpen. Een Erkenning Goed Industrieel Ontwerp is geen prijs maar een kwaliteitsstempel voor goed vakmanschap. Een onafhankelijke jury heeft bovendien de mogelijkheid om een Special Award for Excellence toe te kennen aan elk van de vijf beoordelingscriteria aan een op dat criterium bijzonder onderscheidend product.

Batavus Mambo

De Mambo is al jaren een van de boegbeelden van Batavus en een toonbeeld van Dutch Design. Een sterke en elegante stadsfiets met karakteristieke vormen, waarbij de bagagedrager deel uitmaakt van het frame. Kan een sterk ontwerp nog beter? Met die vraag namen de designers van Batavus de Mambo nog eens goed onder de loep. Het resultaat is een fraai re-design, waarbij meerdere Aerflow onderdelen zijn toegepast. De nieuwe Mambo oogt daarmee ranker en lichter dan ooit en vormt een harmonieus totaalbeeld vanuit alle invalshoeken. Met een optimaal gebruiksgemak en verder verbeterde rijeigenschappen.

 

"Wij zijn bijzonder blij en trots met de erkenningen voor beide producten", aldus Commercieel Directeur Menno Visser.

Toon meer

Batavus Aerflow

Aerflow: Ronde vormen en scherpe lijnen

Design en uitstraling van een fiets spelen bij aankoop een steeds belangrijkere rol. Vaak zit het in subtiele details, die samen een uniek en aantrekkelijk totaalbeeld creëren. Dat is ook de gedachte achter de ontwikkeling van Batavus Aerflow: een serie van onderdelen die ronde vormen combineren met scherpe lijnen. Eén van deze onderdelen is de nieuwe Aerflow kettingkast.

 

Aerflow kettingkast: Slank en innovatief

Gesloten kettingkasten zijn meestal wat ontsierende en ‘zwaar’ ogende elementen van een fiets. Met de Aerflow kettingkast brengt Batavus, in co-ontwikkeling met AXA, daar verandering in. Het is de eerste dichte kettingkast met ranke lijnen, die de achtervork omsluit en toch open is van karakter. Dat is vooral te danken aan de opgetrokken kettinglijn en de compacte tunnel aan de bovenzijde. Ook technisch zijn er belangrijke verbeteringen doorgevoerd. De ketting wordt automatisch op spanning gehouden door een door AXA ontwikkelde innovatieve spanconstructie. De traditionele spanners op de achteras zijn daarbij behouden, om extra aanspannen mogelijk te maken en het wiel optimaal te kunnen positioneren. Deze constructie heeft gunstige effecten op de levensduur van ketting en tandwielen.

Toon meer

Batavus Razer bekroond met GIO Special Award

Feestelijk nieuws! Onze spiksplinternieuwe Batavus Razer was al erkend als Goed Industrieel Ontwerp voor 2014 maar is dinsdag 14 oktober ook nog bekroond met de prestigieuze GIO Special Award for Excellence in de categorie originaliteit! Een ongekende eer omdat Batavus als enig fietsmerk is bekroond met een van de zes Special Awards die jaarlijks worden uitgereikt aan de meest onderscheidende inzendingen op elk van de zes beoordelingscriteria: respect, functionaliteit, ergonomie, vormgeving, originaliteit en materiaalgebruik. De Special Award for Excellence werd in ontvangst genomen door Jasper Hagendoorn (R&D Manager) en Gytha Bosma (styliste). 

 

De mening van de vakjury was zeer positief: “De Razer slaat een brug tussen jeugd en elektrische fietsen, tussen de scooter en de fiets, maar ook tussen de bus en fietsen. Er is sprake van een integratie van een voertuig met aandrijving en opslag van de batterij, die mooi geïntegreerd is in het design. Het loopt mooi in elkaar over. Dit is origineel omdat het een nieuwe fase inluidt van elektrische fietsen, waarbij het een volwassen product is geworden dat ook in de segmentatie van de jeugd een plaats heeft.”

 

Toon meer

GIO erkenningen Batavus Dinsdag en Zonar

Naast de GIO erkenning en Special Award for Excellence voor de Razer hebben ook de Batavus Dinsdag en Zonar een GIO erkenning gekregen. Menno Visser: “Het winnen van de GIO erkenningen en de Special Award for Excellence is voor ons een bevestiging dat we met onze nieuwe modellen iets vernieuwends laten zien. We komen met de Batavus Razer, ontwikkeld met de jongere doelgroep generatie Y in het achterhoofd, tegemoet aan de vraag naar een sterke elektrische krachtpatser die er nog super trendy uitziet ook. De auto kan voortaan thuis blijven staan, want de Razer is ideaal voor woon-werk verkeer.”

Aansluiten bij behoefte en wensen

Visser: “Het is een continue uitdaging om elk jaar opnieuw te begrijpen waarnaar de consument op zoek is. Hoewel we ervoor zorgen dat we steeds op de hoogte zijn van de laatste trends en ontwikkelingen op product- en materiaalgebied, is het altijd spannend om te zien hoe er op een nieuw fietsmodel wordt gereageerd.”

 

Dat de RazerDinsdag (kijk hier voor de Dinsdag Comfort) en Zonar (kijk hier voor de Zonar Comfort en de Zonar X-Light) een schot in de roos zijn, blijkt uit deze onderscheidingen. 

Toon meer