Fiets van de Zaak

Een (elektrische) fiets van de zaak kan behoorlijk goed van pas komen. Bijvoorbeeld om files te vermijden, aan je dagelijkse beweging te komen, het milieu een goede dienst te bewijzen of gewoon lekker te genieten van de buitenlucht. Sinds 2020 is het ook nog eens makkelijker en betaalbaarder geworden om een fiets van de zaak te regelen! Hoe je dat doet? Dat kan op verschillende manieren. Batavus legt het je graag uit, zodat jij de manier vindt die het beste bij jou past.

 

Bedrijfsfiets leasen

Een fiets van de zaak leasen heeft als belangrijkste voordeel dat je zelf geen fiets of e-bike aan hoeft te schaffen. Ook onverwachte kosten zoals reparatie en onderhoud zijn vaak inbegrepen. Je betaalt maandelijks een paar euro aan bijtelling, maar zelfs die kosten kan een werkgever voor haar rekening nemen.

 

Private Lease

Is geen van deze vormen mogelijk bij je werkgever, maar wil je toch onbezorgd naar je werk fietsen? Dan is Private Lease mogelijk dé oplossing voor jou! Dankzij het vaste maandbedrag weet je precies waar je aan toe bent en de verzekering is inbegrepen. Let bij het kiezen van je Private Lease contract ook of onderhoud en reparatievergoedingen inclusief zijn. Dat kan namelijk per aanbieder verschillen.

 

Fiets leasen voor zzp’ers

Ook ondernemers kunnen een fiets leasen met een vaste bijtelling van 7%. Dit bedrag wordt bij je winst of inkomen opgeteld, waardoor je meer inkomstenbelasting betaalt. Aan de andere kant worden de kosten van de fiets van de zaak voor bijvoorbeeld onderhoud, eventuele afschrijvingen en verzekeringen van de winst afgetrokken.

 

 

 

 

 

Fiets van de zaak regelen

Je kunt op verschillende manieren een fiets van de zaak regelen. Sinds 2020 is het leasen van een bedrijfsfiets makkelijker gemaakt door de overheid, waardoor je privé en zakelijk een onbeperkt aantal kilometers kunt fietsen. Maar ook andere regelingen kunnen jou en je werkgever uitkomst bieden. We zetten de mogelijkheden graag voor je op een rijtje!

 

Voordelen fiets van de zaak

Een nieuwe fiets gaat vaak jaren mee en is dus een goede investering. Aan de andere kant is bijvoorbeeld een goede e-bike niet goedkoop. Met een fiets van de zaak betaalt jouw werkgever (een deel van) de kosten of aanschaf, waardoor jouw ideale fiets betaalbaar wordt. Voor de werkgever zitten er vaak fiscale voordelen aan een fiets van de zaak. Zo worden jullie er allebei beter van!

 

Verdeling kosten fiets van de zaak (via salaris)

Je werkgever kan een eigen bijdrage vragen voor privégebruik van je fiets. Zo worden de kosten van je fiets verdeeld worden tussen jou en je werkgever. Die eigen bijdrage betaal je vanuit je bruto- of

nettoloon. Ongeacht de hoogte van je eigen bijdrage zal in ieder geval 7% van de adviesprijs van je fiets bij je inkomen worden opgeteld. Over dat deel betaal je dus belasting.

 

Rekenvoorbeeld fiets van de zaak:

Bijtelling klinkt misschien ingewikkeld maar komt simpelweg neer op een deel van de waarde van de fiets. Heeft die bijvoorbeeld een adviesprijs van € 2000,-? Dan wordt er 7 procent van dat bedrag bij je jaarsalaris opgeteld. Dat komt neer op een bedrag van € 140,- waardoor je met een modaal salaris zo’n € 5,- per maand belasting betaalt voor je fiets. In België geldt er andere fiscale regeling en is er geen bijtelling van toepassing.

 

Renteloze lening

In het geval van een renteloze lening betaalt jouw werkgever je fiets en betaal je deze terug met je kilometervergoeding. Per kilometer woon-werkverkeer krijg je maximaal € 0,19 belastingvrij vergoed. Zo fiets je naar je werk de aanschaf van je fiets bij elkaar!

 

Meer weten of informatie aanvragen? Met de Batavus ABC Bedrijfsfietsenregeling kunnen we alle zorgen uit handen nemen. We helpen je graag via bedrijfsfietsen@batavus.nl!