Fietsendrager

Welke fietsendrager past het beste bij jou?

 

Wil je jouw fiets - of fietsen - met de auto kunnen vervoeren? Dan is een fietsendrager ideaal. Om je kind van school te halen als de regen met bakken uit de hemel komt bijvoorbeeld. Om een dagje in de duinen te gaan fietsen als je zelf in Drenthe woont. Of wanneer je op fietsvakantie gaat. Het lijkt misschien een fluitje van een cent, 'even een fietsendrager kopen', maar er komt best veel bij kijken. Daarom hebben we hieronder samengevat waar je op kunt letten en waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf van een fietsendrager.  

Hoe wil je je fiets vervoeren?

Een fietsendrager voor op de trekhaak van je auto

Fietsendragers vind je in allerlei soorten en maten. Bekende merken zijn ThuleTwinny Load en XLC Azura.
Het bekendste type is de fietsendrager voor op de trekhaak.

 

 • Deze worden het meest verkocht.
 • Ze zijn praktisch en gemakkelijk in gebruik.
 • Maar ze zijn ook best duur.

 

De prijzen variëren van €150 tot €500. De meeste trekhaak-fietsendragers zijn geschikt voor twee fietsen en mag je deze niet zwaarder belasten dan 50 kilo.

Een fietsendrager voor op het dak van je auto

Een andere optie is de fietsendrager voor op het dak van je auto.

 

 • Die zijn met prijzen vanaf €60 vaak goedkoper.
 • Houden je kofferbak vrij.
 • Er kan maar één fiets op een dakdrager. Wil je meer fietsen vervoeren, dan moet je meer dakdragers naast elkaar plaatsen.
 • Een dakdrager is door zijn hoogte minder praktisch om de fiets op te bevestigen en vangt bovendien meer wind. Dit kan je tot wel 30 procent extra brandstof kosten. 

 

Voor aanhangers en caravans bestaan weer andere fietsendragers. En je kunt fietsen natuurlijk ook binnenin de caravan vervoeren. Hiervoor zijn speciale binnendragers te koop.  

Wat voor fiets heb je?

Wat voor fiets heb je?

 

Wanneer je een fietsendrager aanschaft, moet je ook rekening houden met het soort fiets dat je hebt. Voor stads- en toerfietsen zijn de meeste fietsendragers wel geschikt, maar voor bijvoorbeeld een mountainbike heb je een fietsendrager met een brede fietsgoot nodig. Bekijk goed of die bredere fietsgoot er al standaard op zit, of dat je hiervoor een aparte fietsendrager moet kopen.  

 

Let ook op het gewicht van je fiets(en): naast het draagvermogen van de fietsendrager moet je ook rekening houden met de maximale belastbaarheid van de drager, trekhaak of dissel. Als fietsen te zwaar zijn, kan dit gevaarlijke situaties opleveren, waarschuwt ook de ANWB.

Wat voor fiets heb je?
Fietsendrager voor de elektrische fiets

Fietsendrager voor de elektrische fiets

Fietsendragers voor elektrische fietsen zijn een verhaal apart. E-bikes vervoer je door hun zwaardere gewicht - vanwege de motor - niet op de eerste de beste fietsendrager. Het is bovendien niet alleen belangrijk om te letten op het maximale draagvermogen van de fietsendrager, maar ook op de maximale kogeldruk van de auto.

 

Kleinere auto's mogen over het algemeen minder kilo's op de trekhaak vervoeren en ook dakdragers zijn voor e-bikes meestal niet geschikt. Kies dan ook voor een fietsendrager die een grotere maximale belastbaarheid heeft en geschikt is voor twee (elektrische) fietsen. Ook een een speciale elektrische fietsentrailer kan uitkomst bieden. Die lijkt op een kleine boottrailer, maar is helemaal afgestemd op het vervoer van elektrische fietsen.  

 

Verwijder indien mogelijk de accu

Haal bij een elektrische fiets met een verwijderbare accu de accu uit de fiets, voordat je deze op de fietsendrager plaatst. De accu kun je beter in de auto vervoeren; dit scheelt ook weer gewicht.

Fietsendrager voor de elektrische fiets

En verder?

 

Wanneer je jouw type fiets combineert met het aantal fietsen én de manier waarop je je fiets wilt vervoeren, ben je al een heel eind op weg. Vergeet daarbij niet om erop te letten dat je in staat bent om de, eventueel zwaardere, fietsen op de fietsendrager te tillen. Kies eventueel voor een fietsendrager met oprijgoot. Waar je verder rekening mee moet houden is het feit dat:

 

 • fietsen volgens de Nederlandse wet aan beide kanten van de auto niet meer dan 20 centimeter mogen uitsteken,
 • dat er geen scherpe delen mogen uitsteken,
 • dat de maximale druk op de trekhaak niet overschreden mag worden, 
 • dat de fietsendrager op de trekhaak voorzien is van werkende achterlichten en remlichten en
 • dat hier een witte nummerplaat op is bevestigd.

 

In het buitenland gelden soms andere regels. Dit kun je navragen bij de ANWB.  

Meer informatie? Bezoek een Batavus dealer!

Meer informatie? Bezoek een Batavus dealer!

Meer informatie over het onderhouden van je Batavus fiets vind je hier. Heb je nog vragen over het onderhoud van je fiets? Dan geeft de Batavus dealer je graag aanvullend advies. Vind een Batavus dealer bij jou in de buurt. Benieuwd naar alle fietsen van Batavus? Kom dan langs bij De Fietser in Ede en maak een afspraak, zodat je goed bent voorbereid op alle weersomstandigheden.

Meer informatie? Bezoek een Batavus dealer!