Je kind veilig leren fietsen? Dat doe je samen!

In een land waar zoveel wordt gefietst als in dat van ons, is het belangrijk dat kinderen al vroeg inzicht krijgen in het verkeer. Want zolang ze klein zijn, sta je er als ouder nog niet bij stil, maar er komt een moment dat kinderen zelfstandig de weg op gaan. Naar school, een vriendje of de sportclub bijvoorbeeld.

 

Veilig op de fiets

Meisje op weg naar schoolDat kinderen zelf de weg op gaan is op zich hartstikke goed. Daar worden ze zelfstandig van. Het is alleen wel van levensbelang dat ze niet alleen weten hoe ze moeten fietsen, maar ook hoe ze veilig moeten fietsen. Hiervoor moeten ze leren wat verkeersveiligheid inhoudt, welke verkeersregels er zijn en hoe ze moeten omgaan met het overige verkeer.

 

Hoe leer je je kind dit? In ieder geval niet door het overal met de auto naartoe te brengen. En dat gebeurt volgens de Fietsersbond nu te veel. Deze zogeheten 'achterbankkinderen' maken te weinig kilometers op de fiets en wanneer zij er zelfstandig op uit gaan, komen daar opvallend veel ongelukken van. Met name onder twaalf- tot veertienjarigen, blijkt uit de statistieken.

 

Kinderen doen ervaring op in het verkeer door eraan deel te nemen. De veiligste manier is dus om je kind weliswaar zelf te laten fietsen, maar wel eerst naast jou. Hoe vaker, hoe beter.

 

  • Bekijk samen verkeerssituaties.
  • Bespreek de verkeersregels.
  • Neem de route naar school samen door en oefen die veelvuldig, voordat je kind alleen op pad gaat.

 

Zo krijgt het verkeersinzicht en uithoudingsvermogen.

 

Hoe het ook alweer zit met de regels? Veilig Verkeer Nederland heeft een serie korte filmpjes gemaakt over verkeersregels. Bijvoorbeeld over verkeerslichten:

 

 

De donkere maanden - veilig verlicht

De komende maanden is veilig fietsen extra belangrijk. De dagen worden korter waardoor vooral schoolgaande kinderen vaker in het donker op pad moeten. Dan komt het nog meer op de veiligheid en goede verlichting aan. Scholen kunnen een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid en het verkeersinzicht van hun leerlingen. Met het Streetwise verkeerseducatieprogramma van de ANWB komen professionele verkeersinstructeurs een ochtend naar school om een verkeerstraining te geven aan kinderen én hun ouders. En met het ANWB Lightwise programma wordt de fietsverlichting van 250.000 kinderfietsen gecontroleerd op basisscholen in heel Nederland. Zo kan je kind goed voorbereid en veilig met de fiets de weg op.