Pech onderweg

Pech onderweg. En dan?

Niemand zit er op te wachten, maar het kan iedereen overkomen. Pech, terwijl je net lekker op pad bent met de fiets. In negen van de tien gevallen gaat het om een lekke band, en die zijn eenvoudiger te plakken dan je misschien denkt. Zolang je maar voorbereid bent, heb je een lekke band zo weer gerepareerd.

 

Band plakken - de voorbereiding

Een band kun je in principe overal plakken. Zolang je maar bandenlichters, een lekzoeker, plakkertjes en goede lijm bij je hebt. Neem die dus altijd mee! Een lekzoeker is een handig, klein alternatief voor een emmer water en kun je kopen bij de fietsenmaker. Het is een doosje met piepschuim balletjes die opspringen wanneer je het doosje boven het lek houdt. Dat is soms even zoeken, maar met een beetje geduld vind je het lek vanzelf. Let er op dat de lijm die je gebruikt om het gat te dichten niet te oud is, want dan plakt hij niet meer goed.

 

De stappen

Wat zijn de stappen bij het plakken van een band?Medewerker aan de montageband

  

  • Eerst zet je je fiets op z'n kop.
  • Laat de binnenband leeglopen. Met de bandenlichters haal je de buitenband aan één kant uit de velg.
  • Haal de binnenband er vervolgens uit. Wanneer je het ventiel helemaal losdraait, kun je de binnenband er volledig uit halen.
  • Pomp de band weer een klein beetje op. Hierna spoor je met de lekzoeker, of een emmer water, het gat op.
  • Maak de plek rond het lek schoon en plak hier met lijm een op maat gemaakt plakkertje op. Laat deze een paar minuten drogen en controleer ondertussen of de oorzaak van het lek nog in de buitenband vastzit. Een spijker misschien, of een stukje glas?
  • Als de lijm droog is, zet je de binnenband weer vast bij het ventiel en pomp je de band een beetje op om hem weer makkelijk terug te plaatsen op de velg. Vervolgens breng je de buitenband er weer omheen en blaas je de fietsband weer volledig op.

 

Hulpdiensten

Als je de pech niet zelf kunt verhelpen, zijn er andere opties. De ANWB heeft op diverse plekken in Nederland Fietsservicepunten waar je met een gereedschapskist en onderdelen aan de slag kunt. En bij ruim 1100 'Fietsers Welkom!' adressen liggen reparatiesetjes en fietspompen voor je klaar. Heb je een hulpdienst nodig? Dan kun je - als abonnee - gebruik maken van het mobiele fietsenmakersnetwerk FietsNED of van de Wegenwacht Fiets Service van de ANWB.  

 

Heb je problemen met de accu van je elektrische fiets van Batavus, kijk dan op onze website of er een erkende Batavus dealer in de buurt zit, die je wellicht kan helpen. Zo niet, contacteer dan jouw eigen Batavus dealer.

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief